Vinteren er også tid for museum!

1 feb, 2021

Vinteren er også tid for et besøk på museum. Maihaugen, midt i hjertet av Lillehammer er åpent som et av svært få museer. Her kan du kose deg både innendørs og utendørs.  Den siste utstillingen Impulser ble åpnet av Dronning Sonja, og Dronningen som svært mange andre, storkoser seg på Maihaugen.

Impulser, utstilling på Maihaugen

Hovedtemaet er påvirkning og kontakt over landegrensene| Foto:Veslemøy Furuseth/Maihaugen

Det er ikke unaturlig at Dronning Sonja har fått et nært forhold til museet. Her har kongeparet sin egen bolig, og her står hennes barndomshjem, akkurat slik det var da Dronningen vokste opp.

Den nye utstillingen på Maihaugen heter Impulser, og den består av over tusen norske kulturskatter som folkekunst, tekstiler, leker, musikkinstrumenter og våpen. Hovedtemaet er påvirkning og kontakt over landegrensene.

Heis i Hafjell Bike Park

Dronning Sonja blir vist rundt på den nye utstillingen Impulser som hun selv åpnet |  Foto: Camilla Damgård/Maihaugen

Her et lite utdrag fra Dronningens tale ved åpningen:

-Det er en stor glede å være tilbake på Maihaugen, et sted jeg trives svært godt og føler meg hjemme. Maihaugens dyktige fagfolk vet å verdsette vår gamle kulturhistorie på en måte som gjør oss klokere, som beriker oss – og som hjelper oss til å se sammenhengene mellom vår egen tid og fortiden.

Gjenstander kan fortelle historier på en unik måte. Hvis vi lytter varsomt til gamle gjenstander, brukskunst og bygninger – kan vi nærmest høre at de lever. De bærer bud om svunne tider – og peker samtidig fremover, på oss som lever i dag. De viser oss hvor vi kommer fra, og hva som har påvirket oss. Hvor impulsene våre har sitt opphav!

Den nye kulturhistoriske utstillingen som åpner i dag har fått tittelen «Impulser» med undertittel «Gjennom tid og over landegrenser». Tittelen ble valgt fordi en gjennomgang av Maihaugens kulturhistoriske samling tegner et helt annet bilde enn det grunnleggeren Anders Sandvig opprinnelig hadde for øye. Gjenstandene viser – med et nytt og friskt perspektiv – klare spor av påvirkning fra resten av Europa og andre deler av verden.

Jeg håper utstillingen vil bli til glede for et bredt publikum fra både inn- og utland. Kanskje vil mennesker fra andre steder i Europa kjenne igjen noe av sitt eget i det som ble skapt i Gudbrandsdalen for flere hundre år siden!

Det synes jeg er en hyggelig og vakker tanke.

Gratulerer med det flotte arbeidet som har blitt gjort!

Impulser fra verden – den nyeste utstillingen på Maihaugen

Gudbrandsdalen og innlandet har ofte blitt karakterisert som steder med lite kontakt med utenomverdenen, og hvor folk i mindre grad fikk impulser utenfra. Maihaugens samling tegner et annet bilde.

Både i tekstiler og i treskurd ser vi påvirkningen utenfra, for eksempel i rike akantusskjæringer eller silkebrokader og rutaliv.

Impulsene har kommet til oss enten ved at folk har krysset grenser, eller gjennom handel og import. Her inspirerte de til særegne uttrykk i møte med bygdehåndverkerne, tolkningen til lokale kunstnere og deres mulighetsrom i materialtilgang og økonomi.

Påvirkningen gikk på tilsvarende måte ut av regionen gjennom eksport av varer og ideer.

Finn roen

Vi skal heller ikke glemme det utvendige på Maihaugen. En vandring ute en vakker vinterdag  i solskinn, og med masse snø er magisk. Et sted for å skape gode minner, et sted for å finne roen, men også full av aktivitet i trygge omgivelser hvis det er det en søker. Så Maihaugen er verdt et besøk sommer som vinter.

 

 

Videre lesing…

0 kommentarer