Høstens topp 3 kulturopplevelser

30 aug, 2022

Høsten er magisk. Naturen kler seg i vakre farger, det lokale matfatet bugner over av fantastiske råvarer og kalenderen fylles av matfestivaler, konserter og kunstutstillinger. Alt kun en kort togtur fra Oslo eller flyplass. 

Gågata i Lillehammer sentrum

Sjarmerende Lillehammer Sentrum er kjent for sin historiske trehusbebyggelse og en av Norges koseligste handlegater.
Foto: Morten Nordli, Mono Media

1. Storbyfølelse i en småby med fokus på kunst og kultur

Skal du på storbyferie og har en interesse for kunst og kultur, klarer du fint å fylle noen dager i den lille storbyen Lillehammer. Her finner du blant annet et av Norges mest anerkjente kunstmuseer, Innlandets største galleri og Norges største friluftsmuseum.

Utstillingen Stepping Out! på Lillehammer Kunstmuseum er den første av sitt slag i Norden, og viser hvordan kvinnelige samtidskunstnere i Kina tør å markere seg tydelig i et ellers mannsdominert kunstmiljø. Utstillingen står fremme til 16. oktober. Les mer: Banebrytende utstilling på Lillehammer Kunstmuseum

Galleri Zink er Innlandets største galleri, og har hvert år ca 10 separatutstillinger, blant annet i samarbeid med Dølajazz som arrangeres i byen i oktober. Galleriet har også et stort kommisjons-galleri med billedkunst og kunsthåndverk, og formidler kunst fra over 100 anerkjente kunstnere.

Galleri Zink

I Lillehammer sentrum finner du Galleri Zink, et av Innlandets største Galleri.

Luo Yang, Pipi, 2015. Fra serien GIRLS.

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuseer.
Foto: Luo Yang, Pipi, 2015. Fra serien GIRLS | Fra utstillingen Stepping OUT!

Maihaugen Museum kan du ved litt ruskete vær besøke utstillingen Impulser som viser hvordan Lillehammer og Gudbrandsdalen har fått impulser utenfra opp gjennom tidene. En fin høstdag kan nytes i friluftsmuseet med over 200 bygg, eller avlegge et besøk i Dronning Sonjas Barndomshjem.

I Lillehammer ligger en av Norges koseligste handlegater med mange sjarmerende butikker og spesialforretninger, trivelige kaféer og flotte restauranter. Er du interessert i norsk design må du besøke Ment på Fåberg, og Hett Glass kan du til og med prøve å blåse til eget glass!

Les mer: Museum i Lillehammer og Gudbrandsdalen
Les mer: Utstillinger
Les mer: Shopping i Lillehammer 

Ustillingen Impulser på Maihaugen, Lillehammer

Utstillingen Impulser har mer enn 1000 kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden.
Foto: Morten Nordli, Mono Media

Produksjon av Ment produkter i fabrikken på Fåberg.

Fabrikkbutikken til Ment er et krativt fristed midt mellom Lillehammer og Hunderfossen. Her kan du oppleve norsk design og håndlagede porselenprodukter, oppleve produksjonen og handle i butikken.

2 damer med en kopp kaffe ute i fint høstvær på Maihaugen

Med sitt store friluftsmuseum er Maihaugen også et fint området for en sentrumsnære høstturer, hvor du samtidig kan kikke inn i husene i museet. 
Foto: Veslemøy Furuseth, Maihaugen

2. Kortferie spekket med matopplevelser

Er du en foodie?  Setter du matopplevelser og matkvalitet høyt oppe på listen over attraksjoner når du planlegger kortferien? Her er noen matopplevelser du ikke skal gå glipp av i Lillehammer og Gudbrandsdalen.

Matopplevelser i den urbane småbyen Lillehammer

Restaurant ELV er nyeste tilskuddet av restauranter i Lillehammer, som byr på en unik matopplevelse. Restauranten serverer en smaksmeny på 10 serveringer. Menyen er en stor opplevelsesmeny sammensatt i samarbeid med dyktige lokale matprodusenter, hovedsakelig fra Innlandet.

Hvelvet, lokalisert i Norges Bank sine gamle lokaler på Lillehammer er også verdt et besøk.

Magisk stemning på Restaurant ELV

Restaurant ELV i Lillehammer sentrum. En unik matopplevelse fra gård til tallerken.
Foto: Bryggerikjelleren og Restaurant ELV

Restaurant Hvelvet i Lillehammer sentrum

Hvelvet restaurant i tidligere Norges Bank på stortorget i Lillehammer sentrum 
Foto: Morten Nordli, Mono Media

Smakfulle, kortreiste og ureiste smaker fra Gudbrandsdalen

Utvider du kortferien med en natt så må du få med deg Skåbu Fjellhotell halvannen time nord for Lillehammer. På veien dit kan du ta en stopp i landsbyen Ringebu og besøke Annies Pølsemakeri, med både butikk og restaurant som bugner av lokale matprodukter.

Matopplevelse på Skåbu Fjellhotell

Skåbu Fjellhotell bruker et bredt utvalg av smakfulle, kortreiste og ureiste råvarer fra Gudbrandsdalen.
Foto: Ansgar Valbø

Bestill gourmet(mat)kasse til hytta

Skal du på hyttetur, så kan du benytte anledningen til å prøve Kokken Tor sin gourmet(mat)kasser. Matkassen kan leveres til hytte, eller hentes på gården til Kokken Tor i Øyer. 

Hafjell Slakteri eller Annies Pølsemakeri i landsbyen Ringebu er også verdt et besøk for å få noe ekstra godt på matbordet i løpet av kortferien din.

Les mer: Matfestivaler høsten 2022 i Lillehammer og Gudbrandsdalen
Les mer: Matrute Gudbrandsdalen

Annis pølsemakeri

I landsbyen Ringebu finner du velkjente og omtalte Annis Pølsemakeri som du også finner i mathallen i Oslo. 

Kokken Tor

Kokken Tor, også kjent fra suksessen Flying Culinary Circus, produserer gourmentkasser på gården i Øyer. Perfekt til en helg eller høstferie på hytta!
Foto: Joakim Mangen

Utsikten ved Tankeplass Høgkleiva

Kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen»  er ved Høgkleiva mellom Ringebu og Fåvang.
Foto: Gudbrandsdalsvegen, Anette Munch

3. Få kulturelt påfyll i naturlige omgivelser

Flere spennende prosjekter har den senere tiden plassert ut samtidskunst i natur og lokalmiljø i Gudbrandsdalen. Med fokus på naturopplevelsen anbefaler vi kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen» (et kunstverk i prosjektet Tankeplass langs pilegrimsleden), og «Oktagon» (oppført i forbindelse med prosjektet «Veiskille» med mål om å skappe stoppesteder langt vegen). Begge kunstverk byr på en kort fottur i flott natur før oppdager kunstverket som er plassert i naturen i Gudbrandsdalen.

Kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen»  er plassert ved Høgkleiva mellom Ringebu og Fåvang. For å komme til Høgkleiva parkerer du ved  Ringebu Stavkirke (en av Norges flotteste stavkirker), og følger pilegrimsleden sørover. Etter ca 2 km finner du kunstverket. og en fantastisk utsikt utover Gudbrandsdalen. «Oktagon» er plassert ved utløpet av Harpefossjuvet og her befinner du deg ved vannet nede i dalen, i stedet for høyt oppe. Her kan du parkere ved Harpefoss hotell, og deretter følge merket sti til installasjonen (20 min.gange).

Tips: Kjører du mellom disse to kunstverkene, og har litt tid til overs, så anbefaler vi en stopp på «Flokk» som ligger rett ved siden av vegen ved det historiske hotellet Sygard Grytting.

Les mer: Kunstlandskap Gudbrandsdalen, (en oversikt over ulike kunstverk i Lillehammer og Gudbrandsdalen)

Ringebu Stavkirke

Ringebu Stavkirke ligger flott til på en høyde med utsikt over Gudbrandsdalen. Stavkirken er en av Norges vakreste
Foto: Ian Brodie

Oktagon, Rintala Eggertsson arkitekter (2017)

Verket Oktagon av Rintala Eggertsson arkitekter (2017). Rintala Eggertsson arkitekter ønsker med sin installasjon på Harpefoss å bremse opp farten litt og gi den besøkende anledning til å oppleve naturen på en roligere måte.

Sjekk ut: I høst er det mange flotte arrangement, utstillinger og festivaler du kan få med deg i området. Her finner du høstens festivaler og arrangement

Tradisjonelle og spennende overnattingssteder

I hele regionen finner du tradisjonelle og spennende overnattingssteder som byr på gode opplevelser. Opplev tradisjonsrike fjellstuer og høyfjellshotell, sov i et elgtårn under åpen himmel, prøv den populære glampingen, nyt historiske hotell, bo på gård eller lei en hytte på fjellet.

Mann og dame sitter foran peisen

Fjellområdene byr på mange hjemmekoselige og historiske fjellstuer og høyfjellshotell. Her får du deilig lokal mat med sesongens råvarer og avslappende stemning (Foto: Venabu Fjellhotell).

Les mer: Høyfjellshotell og fjellstuer

Glamping med dome og bålplass i Åstdalen

Hos Sjusjøen Husky Tours kan du oppleve en helt spesiell natt ute i naturen. Her finnes det også kanoer du kan benytte, og er du heldig kan du prøve deg på en tur med hundespann på hjul.

Les mer: Sov under stjernene

Elgtårnet i Espedalen

Elgtårnet i Espedalen er et kjempepoplært overnattingssted. Tårnet ligger kun en liten halvtimes gange fra Dalseter Høyfjellshotell og Ruten Fjellstue. Her sover du tett på dyrelivet under stjernene.

Les mer: Unike overnattingssteder 

I OL-byen Lillehammer finner du både sport, kunst, litteratur og shopping, bare en kort togtur fra flyplass eller hovedstad. Retter du blikket nordover ser du vakre Gudbrandsdalen, å reise i Gudbrandsdalen er en reise i hjertet av Norge. Har du litt ekstra tid bør du legge reisen langs Gudbrandsdalsvegen. Her kan du oppleve «det norskeste av det norske» med utallige kulturperler, vakker natur, kortreist mat og naturbaserte opplevelser.

Videre lesing…

Pakker av opplevelser

Pakker av opplevelser

Tiden er inne for å planlegge årets sommerferie! Her har vi samlet et knippe med opplevelsespakker til årets...

les mer

0 kommentarer