Høstens topp 3 kulturopplevelser

30 aug, 2023

Høsten er magisk. Naturen kler seg i vakre farger, det lokale matfatet bugner over av fantastiske råvarer og kalenderen fylles av matfestivaler, konserter og kunstutstillinger. Alt kun en kort togtur fra Oslo eller flyplass. 

Gågata i Lillehammer sentrum

Sjarmerende Lillehammer Sentrum er kjent for sin historiske trehusbebyggelse og en av Norges koseligste handlegater.
Foto: Morten Nordli, Mono Media

1. Storbyfølelse i en småby med fokus på kunst og kultur

Skal du på storbyferie og har en interesse for kunst og kultur, klarer du fint å fylle noen dager i den lille storbyen Lillehammer. Her finner du blant annet et av Norges mest anerkjente kunstmuseer, Innlandets største galleri og Norges største friluftsmuseum.

Lillehammer Kunstmuseum er Innlandets eneste kunstmuseum, og utmerker seg med sin regionale forankring, nasjonale relevans og internasjonale profil. Samlingen består av rundt 1500 kunstverk som fra ulike perspektiver forteller Norges kunsthistorie fra 1800-tallet til i dag. Hovedbygget som ble tegnet av Snøhetta er i dag et arkitektonisk ikon.

Utstillingen Hilmar Fredriksen åpner den 21.oktober. Hans kunst er både tankefull og befriende humoristisk, og har appell til både unge og gamle. Utstillingen kan besøkes frem til og med 3.mars 2024.

Galleri Zink er Innlandets største galleri, og har hvert år ca 10 separatutstillinger, blant annet i samarbeid med Dølajazz som arrangeres i byen i oktober. Galleriet har også et stort kommisjons-galleri med billedkunst og kunsthåndverk, og formidler kunst fra over 100 anerkjente kunstnere.

Galleri Zink

I Lillehammer sentrum finner du Galleri Zink, et av Innlandets største Galleri.

Bård Breiviks Komet, Lillehammer Kunstmuseum

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuseer.
Foto: Hilde Fauskerud

Maihaugen Museum kan du ved litt ruskete vær besøke utstillingen Impulser som viser hvordan Lillehammer og Gudbrandsdalen har fått impulser utenfra opp gjennom tidene. En fin høstdag kan nytes i friluftsmuseet med over 200 bygg, eller avlegge et besøk i Dronning Sonjas Barndomshjem.

I Lillehammer ligger en av Norges koseligste handlegater med mange sjarmerende butikker og spesialforretninger, trivelige kaféer og flotte restauranter. Er du interessert i norsk design må du besøke Ment på Fåberg, og Hett Glass kan du til og med prøve å blåse til eget glass!

Les mer: Museum i Lillehammer og Gudbrandsdalen
Les mer: Utstillinger
Les mer: Shopping i Lillehammer 

Ustillingen Impulser på Maihaugen, Lillehammer

Utstillingen Impulser har mer enn 1000 kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden.
Foto: Morten Nordli, Mono Media

Produksjon av Ment produkter i fabrikken på Fåberg.

Fabrikkbutikken til Ment er et krativt fristed midt mellom Lillehammer og Hunderfossen. Her kan du oppleve norsk design og håndlagede porselenprodukter, oppleve produksjonen og handle i butikken.

2 damer med en kopp kaffe ute i fint høstvær på Maihaugen

Med sitt store friluftsmuseum er Maihaugen også et fint området for en sentrumsnære høstturer, hvor du samtidig kan kikke inn i husene i museet. 
Foto: Veslemøy Furuseth, Maihaugen

2. Kortferie spekket med matopplevelser

Er du en foodie?  Setter du matopplevelser og matkvalitet høyt oppe på listen over attraksjoner når du planlegger kortferien? Her er noen matopplevelser du ikke skal gå glipp av i Lillehammer og Gudbrandsdalen.

Matopplevelser i den urbane småbyen Lillehammer

Hvelvet, lokalisert i Norges Bank sine gamle lokaler på Lillehammer er verdt et besøk.

Restaurant Hvelvet i Lillehammer sentrum

Hvelvet restaurant i tidligere Norges Bank på stortorget i Lillehammer sentrum 
Foto: Morten Nordli, Mono Media

Bestill gourmet(mat)kasse til hytta

Skal du på hyttetur, så kan du benytte anledningen til å prøve Kokken Tor sin gourmet(mat)kasser. Matkassen kan leveres til hytte, eller hentes på gården til Kokken Tor i Øyer.

Hafjell Slakteri eller Annies Pølsemakeri i landsbyen Ringebu er også verdt et besøk for å få noe ekstra godt på matbordet i løpet av kortferien din.

Les mer: Matfestivaler høsten 2023 i Lillehammer og Gudbrandsdalen
Les mer: Matrute Gudbrandsdalen

Annis pølsemakeri

I landsbyen Ringebu finner du velkjente og omtalte Annis Pølsemakeri som du også finner i mathallen i Oslo. 

Kokken Tor

Kokken Tor, også kjent fra suksessen Flying Culinary Circus, produserer gourmentkasser på gården i Øyer. Perfekt til en helg eller høstferie på hytta!
Foto: Joakim Mangen

Utsikten ved Tankeplass Høgkleiva

Kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen»  er ved Høgkleiva mellom Ringebu og Fåvang.
Foto: Gudbrandsdalsvegen, Anette Munch

3. Få kulturelt påfyll i naturlige omgivelser

Flere spennende prosjekter har den senere tiden plassert ut samtidskunst i natur og lokalmiljø i Gudbrandsdalen. Med fokus på naturopplevelsen anbefaler vi kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen» (et kunstverk i prosjektet Tankeplass langs pilegrimsleden), og «Oktagon» (oppført i forbindelse med prosjektet «Veiskille» med mål om å skappe stoppesteder langt vegen). Begge kunstverk byr på en kort fottur i flott natur før oppdager kunstverket som er plassert i naturen i Gudbrandsdalen.

Kunstverket «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen»  er plassert ved Høgkleiva mellom Ringebu og Fåvang. For å komme til Høgkleiva parkerer du ved  Ringebu Stavkirke (en av Norges flotteste stavkirker), og følger pilegrimsleden sørover. Etter ca 2 km finner du kunstverket. og en fantastisk utsikt utover Gudbrandsdalen. «Oktagon» er plassert ved utløpet av Harpefossjuvet og her befinner du deg ved vannet nede i dalen, i stedet for høyt oppe. Her kan du parkere ved Harpefoss hotell, og deretter følge merket sti til installasjonen (20 min.gange).

Tips: Kjører du mellom disse to kunstverkene, og har litt tid til overs, så anbefaler vi en stopp på «Flokk» som ligger rett ved siden av vegen ved det historiske hotellet Sygard Grytting.

Les mer: Kunstlandskap Gudbrandsdalen, (en oversikt over ulike kunstverk i Lillehammer og Gudbrandsdalen)

Ringebu Stavkirke

Ringebu Stavkirke ligger flott til på en høyde med utsikt over Gudbrandsdalen. Stavkirken er en av Norges vakreste
Foto: Ian Brodie

Oktagon, Rintala Eggertsson arkitekter (2017)

Verket Oktagon av Rintala Eggertsson arkitekter (2017). Rintala Eggertsson arkitekter ønsker med sin installasjon på Harpefoss å bremse opp farten litt og gi den besøkende anledning til å oppleve naturen på en roligere måte.

Sjekk ut: I høst er det mange flotte arrangement, utstillinger og festivaler du kan få med deg i området. Her finner du høstens festivaler og arrangement

Tradisjonelle og spennende overnattingssteder

I hele regionen finner du tradisjonelle og spennende overnattingssteder som byr på gode opplevelser. Opplev tradisjonsrike fjellstuer og høyfjellshotell, sov i et elgtårn under åpen himmel,  nyt historiske hotell, bo på gård eller lei en hytte på fjellet. Eller hva med å sove i et svevetelt, tett på naturen?

Mann og dame sitter foran peisen

Fjellområdene byr på mange hjemmekoselige og historiske fjellstuer og høyfjellshotell. Her får du deilig lokal mat med sesongens råvarer og avslappende stemning (Foto: Venabu Fjellhotell).

Les mer: Høyfjellshotell og fjellstuer

Elgtårnet i Espedalen

Elgtårnet i Espedalen er et kjempepoplært overnattingssted. Tårnet ligger kun en liten halvtimes gange fra Dalseter Fjellhotell. Her sover du tett på dyrelivet under stjernene. 

Overnatting i svevetelt hos Eventyrlige Opplevelser

Vil du klatre opp og legg deg i et svevetelt mellom trærne, og våkne til fuglekvitter og utsikt utover fjellheimen?
Foto: Bård Gundersen

I OL-byen Lillehammer finner du både sport, kunst, litteratur og shopping, bare en kort togtur fra flyplass eller hovedstad. Retter du blikket nordover ser du vakre Gudbrandsdalen, å reise i Gudbrandsdalen er en reise i hjertet av Norge. Har du litt ekstra tid bør du legge reisen langs Gudbrandsdalsvegen. Her kan du oppleve «det norskeste av det norske» med utallige kulturperler, vakker natur, kortreist mat og naturbaserte opplevelser.

Videre lesing…

0 kommentarer