Gjør bilturen til en lek

Skrevet av Visit Lillehammer

18. juni 2017

Et populært ferievalg er biltur. Om bilturen i ferien er kort eller lang, kan utfordringene ved å kjøre langt med barn ombord melde seg. Her kommer noen tips og aktiviteter som forhåpentligvis kan gjøre bilferien til en suksess. 

shutterstock_456779356

Av «Reis med Barn»

Vårt aller første tips er å planlegge reisen godt. Finn ut hvor mange timer det er fra start til mål og beregn alltid med ekstra tid til stopp både de planlagte og de uventede. Man må kunne ha tid til et ekstra stopp i tilfelle bilsyke, toalettbesøk, kjedsommelighet, rastløse føtter eller hissige anfall.

Organiser bilen. Dess mer ryddig det er i bilen, dess større er sjansen for at alle trives. Det må til når bilen nesten blir som ”det andre hjem” i ferien. Ha som regel at det man tar inn, må tas ut. Forklar barna denne regelen slik at de tar ansvar for sine egne saker, gjør de ikke det går det dessverre i søpla. Det kan være lurt å organisere leker og liknende i ymse plastbokser og alltid ha en søppelpose tilgjengelig. Den må selvsagt tømmes hver gang man stopper (IKKE i naturen).

Den aller største utfordringen ved å ta med barn på lange bilturer, er toalettsituasjoner. Plutselig må de tisse allikevel, selv om det var ti minutter siden forrige stopp og nå står trafikken helt stille. Er det gutter om bord kan løsningen være en flaske. Hvis guttene er helt desperate etter et toalett, kan det enkelt løses med en tomflaske. Dersom barnet nylig har sluttet med bleie og enda ikke helt klarer å anslå tid for tømming, kan det være lurt å ha med noen up&go som man tar på dem på de lengste strekkene.

Les også: Gårds- og seteropplevelser for små og store

Smart å ha tilgjengelig

• Drikkevann

• Våtservietter

• Et teppe

• Førstehjelpsutstyr

• Litt snacks, gjerne noe sunt som f.eks sukkererter, minigulrøtter, knekkebrød og tubeost. Ha de i forskjellige bokser, så er det litt spenning i å lukke opp om man ikke ser innholdet

• Søtere kjeks og liknende til ekstreme situasjoner

Underholdning

For å bevare roen er det lurt å pakke med seg noen ting som kan underholde barna på turen, eksempler på dette kan være:

• Lydbok, gjerne med sang der alle kan være med

• Bøker, det finnes mange ”reisebøker” der barna skal løse oppgaver

• Fargestifter

• Små leker som ikke tar for mye plass

• Nintendo DS og liknende, husk headset så blir ikke mamma og pappa gale av lydene

• Dvd-spiller eller Ipad, en film er alltid et godt tidsfordriv

• Ludo og liknende brettspill kommer i magnetutgaver, topp hvis man er to eller flere bak

• Hånddukker, her kan den som ikke kjører lage show fra forsetet

Les også: Eventyrlig sommerferie for hele familien

Leker alle kan være med på

Mitt skip er lastet med –man velger et tema, f.eks dyr: Førstemann sier ”mitt skip er lastet med aper”, da må neste finne et dyr på B og si ”mitt skip er lastet med aper og bjørner” og slik fortsetter det til noen glemmer et av dyrene og er ute av leken.

Gjett dyret: En tenker på et dyr, mens de andre stiller spørsmål,  -kan det fly, har det fire ben, er det et husdyr.  Det er bare lov til å svare ja eller nei. Man kan og gjøre det slik at personen beskriver dyret og de andre gjetter hvilket det er.

Kikkerens liste: Man lager en liste over ting man skal se langs veien. F.eks røde og hvite skilt, blå biler. Ting som er vanlige å se gir 2 poeng, og litt mer sjeldne ting som f.eks campingvogn, elgskilt eller skilt til båthavnen gir 5 poeng.

Motsatt ord-leken (fra 6 år): En begynner med et ord, for eksempel ordet «liten». Den neste må finne et ord som er motsatt av det, foreksempel «stor». Så fortsetter man med et nytt ord.

Ordassosiasjoner: Nesten ingen regler, førstemann slenger ut et ord som f.eks drue, neste sier, rosin, tredje sier California osv. Litt større utfordring kan være å ”spole tilbake” og finne frem til hva det første ordet var.

Bare et øyeblikk: En person får ett minutt til å snakke fritt. Det er ikke lov til å ha lange pauser, nøling eller å gjenta noe som er blitt sagt. Det kan bli morsomme historier på ett minutt.

Hva husker du: Se dere godt omkring i bilen og lukk deretter øynene. En spør for eksempel: Hvilken farge er det på skoen min? Hva ligger ved siden av deg?

Ja og nei leken: Det er IKKE lov til å svare ja eller nei. Eks: Heter du Nils –det gjør jeg. Er du sikker? –Det er jeg. Svarer man ja eller nei er man ute. Om å gjøre å holde på lengst mulig.

Lær å knipse (fra 4 år): Press tommel og langfinger sammen og dra ned langfingeren hardt ned mot håndflaten. Jo hardere, jo høyere lyd.

Lær å plystre (fra 3-4 år): Snurp sammen munnen til en spiss O og blås!

Dette var noen av tipsene våre til en morsom biltur, del gjerne noen egne erfaringer. Kjør forsiktig og god tur!

«Å reise med barn beriker turen» – Reismedbarn.no

Les mer: Start planleggingen av familieferien i dag

Videre lesing…

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *