Velkommen til Peer Gynts rike

1 apr, 2022

Gålå er et av Norges vakreste fjellområder med storslått natur og endeløse muligheter for turer og opplevelser. Det var nettopp på sine reiser i Gudbrandsdalen at Ibsen fant inspirasjonen til verdensborgeren Peer Gynt. Hvert år kan du oppleve «Peer Gynt» ved Gålåvannet i spektakulære omgivelser. På Gålå får du ekte gåsehudopplevelser.

Høgfjellskonserten på Kvamsfjellet

Foto: Bård Gundersen

Kultur og natur i skjønn forening

 Hvert år i august kan du oppleve Peer Gynt-festivalen, med  «Peer Gynt» ved Gålåvannet som hovedattraksjon. Midt i fjellene vil du oppleve norsk kultur, musikk og natur fra utendørsscenen. Teaterstykket er en reise inn i norske folkeeventyr, med troll og mystiske skapninger, og vil engasjere og underholde både unge og gamle.

«Hvis det kan interessere Dem at vide, saa er Peer Gynt en virkelig Person, der har levet i Gudbrandsdalen».  

Sitatet er hentet fra Henrik Ibsens sitt brev til sin forelegger i 1862.

Gålå er et av Norges vakreste fjellområder med storslått natur og endeløse muligheter for turer og opplevelser. Her kan du fylle dagene med utendørsaktiviteter som elgsafari, ridning, sykling i fjellet, gå turer, padle eller til og med bade ved siden av Peer Gynt teaterarenaen.

Sykling i peer Gynts rike - kryssing av vann

Sykkeltur i Peer Gynts rike, nærmere bestemt Jetningen rundt ved Gålå / Foto: Visnes

Peer Gynt vegen er høyfjellets hovedvei gjennom Gudbrandsdalen, og fører deg rett inn i Peer Gynts rike! Veien går fra Skeikampen i sør og til Dalseter i Espedalen. Kjente steder på veien er Fagerhøy, Gålå og Fefor. Peer Gynt vegen er en sommervei hvor du bør ta deg tid, slik at du virkelig kan nyte de fantastiske omgivelsene.

Vakker natur i Peer Gynts Rike

Mange fine, små og store vann og flott natur uansett hvor man snur seg. / Foto: Visnes

På hesteryggen med nydelig utsikt utover Espedalen

Opplev fjellet fra hesteryggen / Foto: Ian Brodie – Dalseterstallen

Gudbrandsdalsostens hjemsted

Brunosten er det norskeste av det norske. Gudbrandsdalsosten ble første gang laget på Solbråsætra på Gålå av budeia Anne Hov, og senere produsert ved Vinstra meieri. I dag produseres den fortsatt i Gudbrandsdalen. Ostehøvelen ble også funnet opp i Lillehammer  og produseres i dag på Ringebu. Disse to danner en god historie om lokal mat i Gudbrandsdalen.

Solbråsetra- med gress på taket

Det var her på Solbråsetra Anne Hov lagde den første brunosten / Foto: Solbråsetra

Gudbrandsdalsosten

Gudbrandsdalsosten – Det norskeste av det norske / Foto: TINE

Byen i Peer Gynts rike

Vinstra er en kulturby, og fanebæreren innenfor kulturen er Peer Gynt, som for øvrig står på sokkel ved Vinstra stasjon. Hvorfor er Peer så viktig for Vinstra? Jo fordi Peer kommer fra Vinstra, eller nærmere bestemt Sødorp, en av Vinstras vakrere «bydeler». Det var her Henrik Ibsen i 1862 fant inspirasjonen til sin storskryter av en verdensborger.

Byen ligger midt i Gudbrandsdalen og er senterpunkt mellom to andre viktige steder i Norge, nemlig Oslo og Trondheim. Her finner du det meste av kvaliteter en småby kan by på med trivelige kjøpesentre, handlegate, grønne parker og ikke minst den vakre, gamle jernbanestasjonen midt i sentrum.

Vinstra Skysstasjon

Vakre og erværdige Vinstra Stasjon fra 1896 / Foto: Fredrik Weikle

Tvers gjennom kjernen av Vinstra renner elva Gudbrandsdalslågen. På Vinstra møtes det rurale og det urbane, og byen er omkranset av vakre småbygder og lett tilgjengelige naturopplevelser.  Her er det kort vei til de nærliggende fjellområdene som Kvamsfjellet, Venabygdsfjellet og Gålå, og de mangfoldige aktivitetsmulighetene.

Det andre store kulturarrangementet Vinstra kan slå i bordet med, i tillegg til «Peer Gynt» på Gålå, er Vinstra Country Music festival, en av landets største og mest innarbeidede festivaler innenfor sin genre. Hvert år kommer flere tusen køntrifrelste fra hele landet for å oppleve festivalen på Vinstra.

Naturskjønne turistveier:

Videre lesing…

0 kommentarer