5 tips til hvit drømmejul!

11 okt, 2023

Ullstilongsen er på og lua godt tredd nedover ørene. Du tar et dypt åndedrag og kjenner den friske lufta som fyller lungene mens du ser utover vakkert hvitt vinterlandskap.

Her er 5 tips til julemagi ute i naturen, bare to timer fra Oslo!

1. Unike opplevelser

Av og til er det godt å komme seg litt bort fra alt som skal ordnes til jul, og bare nyte naturen. Hunder for eksempel elsker også å komme seg ut på tur, og drar deg gjerne med innover i landskapet. Hundekjøring er en fin aktivitet både i førjulstiden, eller kanskje noe å gjøre i romjulen innimellom ribbe og pinnekjøtt? Det ligger an til en magisk fartsfylt opplevelse, litt utenom det vanlige.

En av de fine tingen med jul er at det handler mye om lek og moro med de du er aller mest glad i. Hva med å oppleve blåtimen på truger eller suse i full fart nedover bakkene på kjelke?  Dersom du ønsker enda mer kiling i magen kan du prøve Nord-Europas eneste kunstfrosne bob- og akebane, der du kan suse nedover det olympiske anlegget i en fart på opp mot 100 km/t. Et skikkelig adrenalinkick og et fint minne i julehistorien din. (åpent helgene 9-10. og 16-17.desember)

LES MER:  Drømmen om hvit jul

Skiløper i langrennsspor

Foto: Bård Gundersen

2. Finn roen i langrennsporet

I Lillehammer og Gudbrandsdalen går du mil etter mil i flotte langrennsspor, eller du tar en kort runde om det passer bedre. Her kan du gå på ski mange steder, i Lillehammer, Nordseter, Sjusjøen, Hafjell og Øyerfjellet, Skeikampen, Venabygdsfjellet, Kvitfjell, Kvamsfjellet, Espedalen, Synnfjell og på Gålå. Løypene prepareres ofte og naturen er slående vakker. Er du heldig får du med deg det magiske lyset like før solen står opp eller går ned, og gir de fineste refleksjoner i den hvite snøen. Her kan du ha naturen helt for deg selv og drømme deg bort fra hverdagens kjas og mas, og la tiden bare skli forbi.

På alpint i Hafjell

Hafjell Alpinanlegg / Foto: Bård Gundersen

3. Full fart nedover bakkene

Mulighetene er mange for å teste litt mer fart under skiene også i Norges største vintereldorado. Her finnes et suverent utvalg av bakker.

Alpinanleggene ligger tett i regionen, og er enkle å reise til enten du kommer med bil, tog eller buss. Kanskje har du tid til å prøve ut flere av dem? Du kan stå i Lillehammer Snøpark, Skeikampen Alpinsenter, Hafjell Alpinsenter og Kvitfjell Alpinanlegg. Skibussene går flere ganger om dagen fra Lillehammer Skysstasjon til Hafjell, Sjusjøen, Nordseter og Skeikampen. Finn oppdaterte rutetider på Entur.

LES MER: Se hva du kan gjøre på ferie i Lillehammer og Gudbrandsdalen

Julegata i Lillehammer sentrum

Julegata i Lillehammer sentrum | Foto: Bård Gundersen

4. Julebyen midt blant fjellene

Alle aktivitetene og langrennsløypene ligger i umiddelbar nærhet til Julebyen Lillehammer. Etter dager fulle av aktiviteter er det hyggelig å rusle rundt i den sjarmerende byen som oser av julestemning. Byen er berømt for gågata som strekker seg mellom gammel trehusbebyggelse og lyser lunt med girlandere, juletrær og dekorerte butikkvinduene. Bedre julestemning skal du lete lenge etter.

Julemarked på Maihaugen

Julemarkedet på Maihaugen / Foto: Bård Gundersen

5. De ekte juletradisjonene

Toppen av julestemningen finner du på et av de mange julemarkedene  som arrangeres i førjulstiden. Her får du oppleve ekte jul med kunst, håndtverk og lokalprodusert mat. I tillegg får du vandre i naturlige omgivelser med historie helt tilbake til middelalderen. Fulle av aktiviteter og ekte julestemning får du en helt spesiell julemarked-opplevelse.

Hvert år strømmer flere tusen til julemarkedet på Maihaugen, der du opplever førjulsstemning  i unike omgivelser. Her kan du blant annet vandre i julepyntede hus fra middelalderen og frem til 1950-tallet. Sang, musikk, juleverksted, kanefart og et fjøsbesøk er vel verdt et besøk.

Mellom 26. og 30. desember kan du få omvisning i julepyntede hjem på Maihaugen – fra ulike tidsepoker. Opplev at julefreden har senket seg over Øygarden i 1890-årenes Skjåk, bli med på en stemningsfull vandring til husene i Bygda eller besøk fru Bye i Olsengården, som endelig kan feire ordentlig jul etter at freden igjen har kommet til Norge. I 1950-tallshuset står museumsverten klar med jukeboks og julespilleliste!

Velkommen til en opplevelsesrik førjulstid i Lillehammer og Gudbrandsdalen.

LES MER: Julearrangement i Lillehammer og Gudbrandsdalen

Videre lesing…

0 kommentarer