Reis tilbake i tid på Maihaugen

Skrevet av Visit Lillehammer

14. juni 2018

Vi strever med hverdagsklemma, de fleste av oss. Noen ganger ønsker vi oss bare tilbake til gamle dager, eller tilbake til barndommens ubekymrede idyll. Tenk den tiden da det beste som fantes med å være barn på sommeren var å tre markjordbær på strå, klatre i trær, lage blomsterkranser, fiske med dupp, finne insekter, hilse på dyra som beitet på jordet eller kjenne gresset kile mellom trærne. Det var tider, det!

Husker du?

På idylliske Maihaugen kan du gi barna eller barnebarna en smakebit av hvordan livet var i før i tiden, alt fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet! Da fylles husene med mennesker i tidsriktig habitt fra det aktuelle århundret eller tiåret, og Maihaugen våkner til liv.

800x500-Maihaugen-80-tall-JørgenSkaug

80-tallet var helt TOPP / Foto: Jørgen Skaug

Husker du 80-tallet med Bugg, ufo-lugg, Madonna, Ball-genser og Starlet? I boligfeltet på Maihaugen kan du vise barna dine de ulike tiårene i hus som er oppført og innredet etter den aktuelle perioden. I juni og august kan det også hende at du møter noen som har flyttet inn for sommeren. Vi kan love at barna vi få seg noen overraskelser og artige historier fra mamma eller pappas barndom, og det vil garantert dukke opp noen gode minner hos deg selv. Kanskje husker du plutselig noe du har glemt fra du brukte store deler av tiden på barnerommet med kassettspilleren på full guffe, eller kanskje husker du duften av nytraktet kaffe på kjøkkenet til bestemor og følelsen av at tiden bare stod stille.

800x500-Maihaugen-50-tallet-JørgenSkaug

Gode minner fra bestemors kjøkken? / Foto: Jørgen Skaug

På idylliske Maihaugen kan du gi barna eller barnebarna en smakebit av hvordan livet var i gamle dager, alt fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet! Da fylles husene med mennesker i tidsriktig habitt fra det aktuelle århundret eller tiåret, og Maihaugen våkner til liv.

[wpvideo Cuf58SnG]

En tur inne på friluftsmuseet er en reise i tiden, og du kan se, oppleve og høre om ulike tider. Du kan gå mellom Bygda, Byen og Boligfeltet. I flere av husene møter du beboere eller omvisere som gir deg inntrykk av livet før i tiden. Hva med å opplever byliv for en håndverkerfamilie i 1938, en skoletime som på slutten av 1800-tallet eller å møte gardskjerringa på 1890-tallet?

Les mer: Boligfeltet på Maihaugen

Garmo Stavkirke

Garmo stavkirke kneiser på haugen opp for inngangen til friluftsmuseet. Den er museets mest iøynefallende bygning med sitt spisse tårn og med dragehoder på mønene som rager mot horisonten. Det er en spesiell opplevelse å gå inn i kirka som ble bygget tidlig på 1200-tallet. Kirka stod opprinnelig i Garmo i Lom. Den ble revet i 1880, men materialene ble samlet og kirka ble rekonstruert på Maihaugen i 1921.

Garmokirka_Esben Haakenstad.JPG

Garmo Stavkirke er en populær attraksjon på Maihaugen / Foto: Esben Haakenstad

000556_GarmoStavkirke-Detalj-KåreDThorstad-212792481-1529065294679.jpg

Vakre detaljer på kirketaket / Foto: Kåre D Thorstad

Barnas Maihaugen

På Maihaugen kan barna få boltre seg fritt i trygge omgivelser mellom hus og dyr, og den gamle byen. Det er en annerledes leke plass, med nye og spennende opplevelser. Barna kan delta på vandreteater, ta rebusløpet, kos med dyra eller prøv fiskelykken.

800x500-BarnasMaihaugen2-EsbenHaakenstad.jpg

Sommeridyll på Maihaugen / Foto: Esben Haakenstad

800x500-Maihaugen-Skolebenken-JørgenSkaug

Slik var det på skolen i gamle dager / Foto: Jørgen Skaug

Maihaugen bor det mange dyr, både lam, høner, griser, hester, kuer og kaniner. Om sommeren beiter de ute i friluftsmuseet. Da er det koselig og rusle rundt og se både på dyr som arbeider, og de som bare koser seg og gresser i det frodige friluftsmuseet. Geitene hopper og klatrer og skaper underholdning for alle som vil se. I Byen bor kaninene og er glad for litt ekstra blader som blir plukket av ivrige barnehender. I høysesongen er det også daglige omvisninger for de minste der man leter etter dyra som bor på Maihaugen. Barna kan også prøve fiskelykken i Breisjøen, med bambusstenger som står til utlån. Får du fisk er den selvsagt din, til odel og eie.

800x500-Maihaugen-Fiske-JørgenSkaug

Prøv fiskelykken i Breisjøen / Foto: Jørgen Skaug

800x500-Maihaugen-Geiter-JørgenSkaug

Killinger på Mihaugen / Foto: Jørgen Skaug

800x500-Maihaugen-Høner-JørgenSkaug

Barna får nærkontakt med dyra på Maihaugen / Foto: Jørgen Skaug

På sommeren kan barna bli med på vandreteater. Her blir de med på reise inn i en spennende verden der mystiske ting skjer. Det være seg høner som er forsvunnet eller apotekervarer som er stjålet.  Midt oppi spenning og moro lærer også barna ett og annet om livet i gamle dager. Dette er en fin måte å formidle historie på, og bidrar til å gjøre historien spennende og levende. Vandreteater er ofte basert på dramatiske og mystiske hendelser som man må være med på å løse. De minste kan være med å lete etter dyra som bor på Maihaugen, og de som er modige nok kan være med å løse mysteriet om apotekerspriten som forsvant. Vandreteatrene går hver dag fra juni til august.

Les mer: Hva skjer på Maihaugen?

800x500-BarnasMaihaugen-IanBrodie

Spennende med mysterier på Maihaugen / Foto: Ian Brodie

800x500-BarnasMaihaugen-EsbenHaakenstad

Bli med på vandreteater for barna / Foto: Esben Haakendstad

Historisk og annerledes lekeplass

I den gamle byen i friluftsmuseet er det en egen togstasjon med et tog som er populær hos barna.  Togsettet består av tog og vogner som var i bruk på  1920-tallet. Passasjervogna har seks kupeer med åtte sitteplasser hver. Fremst i vogna er konduktørkupeen og et godsrom.  Toget er åpent om sommeren, og er veldig populært blant barna.

800x500-Maihaugen-Blomstereng-JørgenSkaug

Å den som var en løvetann…/ Foto: Jørgen Skag

800x500-Maihaugen5-JørgenSkaug

Maihaugen er en annerledes lekeplass / Foto: Jørgen Skaug

På loftet til Postmuseet i Byen på Maihaugen er det aktiviteter for barn om sommeren. Du kan for eksempel tegne ditt eget frimerke. På Postmuseet kan barna også skrive gammeldagse brev og brette dem slik det ble gjort før det ble vanlig med konvolutter. Man kan leke postbetjent og sortere post i posthyller, eller man kan prøvesitte gamle skrå skolepulter. Barna kan også prøve seg på rebusløpet «Budstikka» hvor de skal finne budstikkene som er plassert rundt omkring i Maihaugens friluftsmuseum. Ta deg en tur med barna til Maihaugen i sommer da vel 🙂

800x500-Maihaugen-Posten-JørgenSkaug

Vi elsker telefonkiosken / Foto: Jørgen SKaug

Opplev St.Hans feriringen på Maihaugen

St.Hansfeiringen på Maihaugen er en helt spesiell opplevelse! Sankthanskvelden feires med bålbrenning, underholdning, dans, barneaktiviteter, god mat og mye annen moro.
Kl. 21.00 tennes bålet på Breisjøen i en stemningsfull seanse. Kvelden avsluttes med god dansemusikk på utescenen på Dansarvollen. Les mer her.

33923036_10156276608644788_5669456272097804288_o.jpg

Videre lesing…

Sykkeltur med barna

Sykkeltur med barna

Foto: Birken/Geir Olsen __ Lars Ragnar Manengen (39) har syklet flere stier og grusveier i fjellet enn de aller...

les mer
Hytta som base i sommer

Hytta som base i sommer

Derfor skal du velge hytta som base Lillehammer og Gudbrandsdalen er Norges største hytteregion. I år er det året du...

les mer

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *