Har du lagt planer for sommerferien enda? Her er våre tips til et besøk fullstappet med kultur- og naturperler av høy kvalitet.

Garmo Stavkirke fra begynnelsen av 1200-tallet er museets mest iøynefallende bygning
Foto: Didrik Stenersen
1. Opplev Norges kulturhistorie på nært hold: Besøk Maihaugen!
Maihaugen er ikke bare et vanlig museum. Her får du bli med på en reise i tid gjennom Norges rike historie! Opplev hverdagen slik den var for folk i Norge gjennom ulike tider. I Norges største friluftsmuseum møter du både gårdslivet på 1800-tallet og det travle bylivet på 1900-tallet. En spennende del av friluftsmuseet er Boligfeltet. Her ligger eneboliger fra de ulike tiårene på 1900-tallet.
Dronning Sonjas barndomshjem er en av attraksjonene på Maihaugen, og her kan du oppleve 1930-tallshuset slik det var mens Sonja Haraldsen bodde der.
På Maihaugen er det noe for alle, og du vil garantert lære noe nytt om Norges kulturhistorie. Gå ikke glipp av muligheten til å reise tilbake i tid og oppleve hvordan livet var i gamle dager!
Les mer: Maihaugen Museum
Les mer: Dronning Sonjas barndomshjem

Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen er åpent for besøk i sommersesongen.
Foto: Mona Media

Utstillingen Impulser byr på mer enn 1000 kulturskatter fra Norge, med inspirasjon fra hele verden. Tema for utstillingen er impulser og kontakt over landegrenser.
Foto: Mono Media

Stig Grytting forteller ivrig om historien til garden Sygard Grytting som har 700-årig losjitradisjon i samme slekt.
Foto: Didrick Stenersen
2. Reis tilbake i tid og bo på et historisk hotell
Har du vært på Maihaugen og lært om kulturhistorien i Gudbrandsdalen?
Fortsett oppdagelsesreisen i Norges historie ved å besøke storgarden Sygard Grytting, hvor du kan overnatte på et sted hvor rommene du bor i er fra 1300-1800-tallet. Vertskapet har drevet losjivirksomhet på gården i 700 år, og helt tilbake til middelalderen har pilegrimmer overnattet her på vei til Trondheim. Mattradisjoner er sentralt på Sygard Grytting, her kan vi garantere deg en smak av Gudbrandsdalen!
Les mer: Sygard Grytting, gammel storgard & historisk hotell i Gudbrandsdalen
Bonustips: Gudbrandsdalen byr på ekte og rene smaker, den friske lufta og det rene vannet gir grobunn for gode smaker av fjell og vidde. Matrute Gudbrandsdalen er et samarbeid som gjør det enklere for deg å finne reiserutene som gir deg den beste smaksopplevelsene Gudbrandsdalen har by på!

Annis er viden kjent for sine hjemmelagde pølser, pølsemakeriet på Ringebu er verdt et besøk.

Scener fra Peer Gynt på Gålå i 2022. | Foto: Bård Gundersen
3. Opplev Aksel Hennie som Peer Gynt på Gålå!
Aksel Hennie er tilbake som Peer Gynt på Gålå i Per-Olav Sørensens regi – for siste gang. Forestillingen begeistret publikum og anmeldere i 2022. Kulturfestivalen Peer Gynt foregår fra 4-12. august og består av flere arrangement, mens hovedattraksjonene er Peer Gynt på Gålå, Høgfjellskonserten ved Rondane og kunstutstillingen.
Å spille Peer Gynt på Gålå var en helt unik opplevelse som jeg alltid kommer til å ta med meg. Jeg gleder meg enormt til å gjøre det igjen! – Aksel Hennie, Peer Gynt

Fra utstillingen «Det eventyrlige – mellom myte og virkelighet» på Lillehammer kunstmuseum.
Ingrid Torvund/Jonas K. Mailand, When I go out I bleed magic, 2015, stillbilde fra video. John Bauer, Nå og da dro nissen i tøylene, 1907. Foto: Lars Olsson, Winsarp AB.
4. Utforsk eventyr som kulturfenomen
Lillehammer Kunstmuseum er et av landets mest anerkjente kunstmuseer.
Museets hovedutstilling i sommer «Det eventyrlige – mellom myte og virkelighet», undersøker eventyr som kulturfenomen gjennom ikoniske verk av Kittelsen, Bauer, Beskow og Jansson satt opp mot dagens samtidskunst av Ingrid Torvund, Máret Ánne Sara og Astrid Nondal.
Du kan også se jubileumsutstillingen «Kinds of Blue – Jakob Weidemann 1942–1957» om den tidligste og lite kjente perioden av hans kunstnerskap, og museets faste utstilling Dahl, Thaulow, Backer, Weidemann… Høydepunkter i norsk kunst fra 1800-1970.
Les mer: Lillehammer Kunstmuseum

Flokk, Gitte Dæhlin (2011)
Foto: Ola Rindal
5. Bli kjent med Gudbrandsdalen på en helt ny måte
Kunstverkene i Kunstlandskap Gudbrandsdalen ligger på rekke og rad, en veiviser til bortgjemte naturperler, historie og moderne utvikling. På din reise gjennom Gudbrandsdalen, anbefaler vi å svinge av fra hovedveien for å oppleve mer av Gudbrandsdalens egenart.
Kunstverkene «Oktagon», «Flokk» og «Hovudet, Klokkeporten og Falksteinen» er mine tre favoritter blant de mange muligheter til å oppleve naturen og kunsten i perfekt harmoni. -Merethe Sandum, reiselivssjef Visit Lillehammer
Les mer: «Hovudet, Klokkeporten og Falkesteinen»
Les mer: «Flokk»
Les mer: «Oktagon»


Falkesteinen, 2020. Ånond Versto. Høgkleiva, Ringebu.
Foto: Anette Munch, Gudbrandsdalsvegen
6. Opplev historien i veggene i forfatterhjemmene Aulestad og Bjerkebæk
Kom inn i de unike hjemmene til nobelprisvinnerne Bjørnstjerne Bjørnson og Sigrid Undset. På Aulestad bodde Bjørnstjerne Bjørnson med familien og hjemmet var møtested for datidens største kjendiser. På Bjerkebæk skapte Sigrid Undset en litterær verden og skrev blant annet sine kjente middelalderromaner. Begge hjemmene ligger idyllisk til og er omgitt av frodige hager.
Gjennom omvisninger og utstillinger blir du kjent med nobelprisvinnernes liv, forfatterskap og engasjement.
Bonustips: «I Bjørnsons fotspor» – Før jernbanen kom til Lillehammer var Skibladner Bjørnsons foretrukne reisemåte. Båtfarten var tid for gode samtaler og politiske diskusjoner. Han var båtens største kjendis og et selvfølgelig midtpunkt. Gjennom sommeren kan du hver onsdag og lørdag bli med Skibladner mellom Lillehammer og Hamar. Ta toget ene veien, og Skibladner andre veien.


På Aulestad bodde Bjørnson med familien, en stor forfatter og samfunnsdebattant og en av våre tre nobelprisvinnere i litteratur.
Foto: Tone Iren Eggen Tømte


På Bjerkebæk, i sentrum av Lillehammer, bodde Sigrid Undset: Forfatter, nobelprisvinner og mor.
Foto: Ian Brodie


Produksjon av Ment produkter i fabrikken på Fåberg, midt mellom Lillehammer og Hunderfossen.
7. Utforsk lokalt håndverk og kreativitet på Lillehammer
Besøk Ment-fabrikken, et kreativt fristed mellom Lillehammer og Hunderfossen, plassert i verdens eldste treskifabrikk. Her kan du oppleve norsk design og håndlagede porselensprodukter som er elsket av interiørinteresserte både lokalt og internasjonalt. Besøkende kan handle i fabrikkbutikken, følge produksjonsprosessen, utforske det innholdsrike galleriet, og nyte den frodige hagen som speiler den vakre Gudbrandsdalslågen og har inspirert de unike Ment-fargene.
Vi er veldig stolte av våre dyktige håndverkere, som med erfaring, tålmodighet og nøyaktighet skaper kopper, tallerkener, kråkeboller og mye mer.
Sidsel Forr Hemma, Daglig leder
Les mer: www.ment.no
Bonustips:
Hett Glass holder til med verksted og butikk på Fabrikken i Lillehammer, her kan du oppleve glass bli til fra flytende form til ferdig produkt.
Opplev kultur, natur og spennende opplevelser i Lillehammer og Gudbrandsdalen!
Lær om Norges rike kulturhistorie på Maihaugen, Aulestad og Bjerkebæk, utforsk kunstverkene på Lillehammer Kunstmuseum og besøk OL-anleggene fra vinter-OL i 1994. Gudbrandsdalen er også hjem til flere historiske steder og museer, inkludert Norsk Vegmuseum på Hunderfossen – et stort friluftsmuseum med gratis inngang og utstillinger for hele familien.
Utforsk alt som regionen har å tilby og opplev Norges rike historie på en spennende måte!
0 kommentarer