Husker du?
På idylliske Maihaugen kan du gi barna eller barnebarna en smakebit av hvordan livet var før i tiden, alt fra 1600-tallet og frem til årtusenskiftet! Om sommeren våkner Maihaugen til liv og du møter historiske skikkelser mellom husene i friluftsmuseet.
En tur inne på friluftsmuseet er en reise i tiden, og du kan se, oppleve og høre om ulike tider. Du kan gå mellom Bygda, Byen og Boligfeltet hvor du møter områdeverter og aktører fra ulike tidsperioder. Her er det ikke historiebøkenes helter og hendelser som møter deg, men inspirerende innblikk i hvordan liv, virke og hverdag var for menneskene som gjennom generasjoner bygde landet.
Gode minner fra bestemors kjøkken / foto: Jørgen Skaug
80-tallet var helt topp /foto: Jørgen Skaug
Boligfeltet viser hjem innredet fra de ulike tiårene på 1900-tallet
Husker du 80-tallet med Bugg, ufo-lugg, Madonna, Ball-genser og Starlet? I Boligfeltet på Maihaugen kan du vise barna dine hjem innredet fra de ulike tiårene av 1900-tallet. Vi kan love at barna vil få seg noen overraskelser og artige historier fra mamma eller pappas barndom, og det vil garantert dukke opp noen gode minner hos deg selv. Kanskje kommer du plutselig på at du brukte store deler av tiden på barnerommet med kassettspilleren på full guffe? eller kanskje husker du duften av nytraktet kaffe på kjøkkenet til bestemor og følelsen av at tiden bare stod stille?
–> Les mer: Boligfeltet på Maihaugen viser hjem innredet fra de ulike tiårene på 1900-tallet.
Prestegården / Foto: Jørgen Skaug
I Byen har tiden stått stille siden tidlig 1900-tallet
I Olsengården slår Fru Olsen gjerne av en prat om livet i gamledager, og pass på å hilse på kaninene i bakgården får du går videre for å handle litt fersk kaffe, drops eller leker i det historiske butikken.
–> Les mer: I Byen syder det av liv og aktivitet anno tidlig 1900-tallet.
Bygda / Foto: Jørgen Skaug
På «Bygda» møter du levemåten i det gamle bondesamfunnet
Om sommeren er det liv i Bygda. Du møter kulturen og levemåten i det gamle bondesamfunnet i Gudbrandsdalen, og blir kjent med gårdsfolk i fullt arbeid med det daglige stellet.
–> Les mer: På Bygda møter du levemåten i det gamle bondesamfunnet som på 1700- og 1800-tallet.
Foto: Tone Iren Tømte
Dronning Sonjas barndomshjem
I sommer kan du komme inn og se deg om i 1930-tallshuset som var Dronning Sonjas barndomshjem. Huset sto opprinnelig i Oslo, men ble flyttet til Maihaugen og er restaurert til slik det var da dronningen vokste opp. Hun bodde her det meste av tiden fram til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968.
–> Les mer: Dronning Sonjas barndomshjem
Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Maihaugen
Museum barnefamilien vil elske
På Maihaugen er det tilrettelagt for aktiviteter, opplevelser og eventyr for barn og voksne – sammen. Når vi samtidig blir tatt med inn i en annen tid, blir det til at nysgjerrighet og spenning gløder litt ekstra.
Norges største friluftsmuseum er et historisk paradis med aktiviteter og innhold for hele familien. På setervoller og enger beiter hester, kuer, sauer og andre husdyr, akkurat som dyr har gjort på bygdene i århundrer. Aktører i roller gjør at fortiden oppleves lys levende.
Morsomme aktivitetsløyer og mysterier som skal løses gir spenning for barna, og kanskje kan en medbragt piknik kan bli den perfekte avslutningen på en minnerik dag?
Edderkoppnettet på Maihaugen / foto: Tone Iren Eggen Tømte
Les mer: Aktiviteter for barn i sommer
Ta deg en tur med barna til Maihaugen i sommer da vel /Foto: Jørgen Skaug
Vi elsker telefonkiosken / Foto: Jørgen Skaug
–> Les mer: Dikterhjemmene Sigrid Undsets Bjerkebæk og Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad i tillegg til Lillehammer Kunstmuseum har alle tilrettelagt for aktiviteter, opplevelser og eventyr for barn og voksne – sammen.
Garmo Stavkirke
Garmo stavkirke kneiser på haugen opp for inngangen til friluftsmuseet. Den er museets mest iøynefallende bygning med sitt spisse tårn og med dragehoder på mønene som rager mot horisonten. Det er en spesiell opplevelse å se inn i kirka som ble bygget tidlig på 1200-tallet. Stavkirka stod opprinnelig i Garmo i Lom. Den ble revet i 1880, men materialene ble samlet og kirka ble rekonstruert på Maihaugen i 1921.
Les mer: Garmo stavkirke på Maihaugen
Garmokirka på Maihaugen / Foto: Didrick Stenersen
0 kommentarer