Natur, kultur og lokalmat – «et kinderegg» for alle sansene!

10 jun, 2021

Bli med på en reise i kultur og tradisjoner , i ekte og rene smaker, fra dal til fjell og i bærekraftig matproduksjon. Den friske lufta og det rene vannet i Gudbrandsdalen gir grobunn for gode smaker fra fjell, skog og vidde.

Kombiner fottur, sykkeltur eller hesteridning med gode måltidsopplevelser. «Yte før nyte» er et kjent norsk ordtak som ligger dypt forankret i den norske folkesjela. For hva smaker vel bedre enn mat på tur i frisk fjelluft etter å ha utfordret kroppen til litt fysisk aktivitet. Den norske matpakka trenger ikke være kjedelig, bare fantasien setter grenser for hva du kan smøre med deg på tur. Gode lokale oster eller spekepølser toppet med friske grønnsaker, bær eller urter. Mmmm.

Godt med matpakke på tur i fjellet

Etter en lang dag med fysiske utskeielser er det godt å nyte utsikten og smaken av Gudbrandsdalen over det vakre landskapet, til fjells eller langs dalen. Og hva smaker vel bedre enn nyhøstede grønnsaker, poteter og bær fra kulturlandskapet i Gudbrandsdalen, fisk fra klare fjellvann eller kjøtt fra dyr på beite i frisk fjelluft?

Gudbrandsdalen er et eldorado for turer i kombinasjon med gode lokale matopplevelser! Om du foretrekker sykling eller vandring. På fjellstuer eller gardshotell sitter historien i veggene, og gir deg kulturinntrykk for alle sanser.

Hvis du ikke har prøvd noen av disse turene, kan tiden være inne denne sommeren.

Rideturer på Dalseter i Espedalen

Ridetur i vakre Espedalen | Foto: Ian Brodie

Espedalen: Vandretur til Ruten (1517 moh) med utgangspunkt fra Ruten Fjellstue. Hva smaker bedre enn å avslutte turen med et glass hjemmebrygget øl fra Espedalen fjellbryggeri? På fjellstua får du god mat basert på lokale råvarer, med en fantastisk utsikt mot Jotunheimen. Hesteridning er også tilgjengelig fra Dalseter og Ruten.

Skåbu: Fra Skåbu Fjellhotell er det en fin sykkeltur inn til Sikkilsdalsseter. Herfra kan toppturen til Sikkildalshøe (1778 moh), med utsikt mot Besseggen og Jotunheimen, anbefales. Kjøp med deg en «gourmet-matpakke» med lokale råvarer fra Skåbu Fjellhotell, og/eller innta et kulinarisk måltid etter turen. Fjellhotellet er kjent for god mat, og benytter utelukkende egne råvarer fra høyfjellet. Måltidet kan kombineres med en omvisning på Lykkja Fjellgard.

Venabygdsfjellet: Fra Venabygdsfjellet anbefales vandretur eller sykkeltur til Muen (1424 moh) med flott utsikt mot Rondane. Venabu Fjellhotell tilbyr «seterlunsj» med vandretur eller ridetur inn til ei seter hvor det serveres seterkost med historiefortelling. Et måltid på Venabu Fjellhotell kan også anbefales. Og husk å handle med deg gode råvarer fra Annis Pølsemakeri i Ringebu sentrum på vegen.

Øyerfjellet: Fra Pellestova hotell er det en fin fottur til Nevelfjell (1092 moh) eller en kortere tur til Hafjelltoppen. Start eller avslutt turen med et måltid på Pellestova, men sin unike historie fra 1946. Pellestova tilstreber å servere god mat med kortreiste råvarer. På vegen tilbake kan du stoppe på lokalmatutsalget på Moe gård (bringebærprodusent) eller Nermo Hotell med flott utsikt over Øyerbygda.

Sykkeltur langs Peer Gynt vegen – 5 dager med natur, kultur og gode matopplevelser

I fjellområdene mellom Lillehammer og Vinstra, ligger Peer Gynts Rike. Her finner du naturskjønne områder og gamle kulturlandskap. Her fant Peer Gynt ro og inspirasjon til mange av sine fantasifulle fortellinger og mange finner fremdeles både ro og glede i å ferdes i disse fjellområdene både sommer og vinter. Discover Norway har utarbeidet en sykkeltur over 5 dager som starter i Lillehammer/Øyer og fortsetter gjennom kulturlandskapet i Gausdal før du kommer til fjellområdene ved Skeikampen. Derfra følger du Peer Gynt vegen via Espedalen til Skåbu.

På denne turen fra dal til fjell får du det beste av Gudbrandsdalen, og bor på fjellstuer eller hotell med sjel og kulturhistorie i veggene!

 Les mer: Peer Gynt vegen og Matrute Gudbrandsdal | Discover Norway

Sykling på stier på Skeikampen

Visit Skeikampen|Stina Kiil

Matrute Gudbrandsdal

Matrute Gudbrandsdal gir deg forslag til reiseruter for å besøke lokalmatprodusenter og spisesteder som serverer god mat basert på lokale råvarer.

Mat fra Ruten Fjellstue

Foto: Ruten Fjellstue

Osteruta

På osteruta kan du oppleve premierte smaker av oster som har oppnådd flere priser i oste VM, fra Avdem Gardsysteri og Brimi Sæter. På Heidal Ysteri produseres den kjente Heidalsosten og Heidalsprim etter gamle ystetradisjoner. Disse osteprodusentene er gode eksempler på at gamle tradisjoner har gjenoppstått og blir tatt vare på. På Avdemsbue, Brimi Sæter og Heidal Ysteri kan du få matopplevelser med historie, og handle lokalmat produkter.

Gudbrandsdalsosten er en klassiker på alle norske frokostbord, og opprinnelsen til osten var Solbråsetra på Gålå. Setertradisjonene lever videre på Solbråsetra, og i sommerferien kan du møte budeia og smake på nykokt Gudbrandsdalsost.

Ølruta

Som ellers i landet er ølbrygginga i Gudbrandsdalen en gammel skikk. Gjennom ølruta kan du oppleve lokale og eksklusive smaker som ikke fås andre steder. I de gamle lokalene til Lillehammer Bryggeri anno 1847, finner du Lillehammer Mikrobryggeri. Her kan du få ølsmaking med Lillehammerhistorie kombinert med lokalmat. Espedalen Fjellbryggeri åpnet i 2008, og er Norges eneste fjellbryggeri. På Ruten Fjellstue kan du nyte et glass eksklusivt øl fra fjellbryggeriet med fantastisk utsikt mot Jotunheimen, og spise lunsj eller middag tilberedt av ferske råvarer fra fjell og vidde.

Bær og grønt ruta

Det dyrkes, spirer og gror i det gunstige jordsmonnet i Gudbrandsdalen. Flere lokale produsenter dyrker poteter, gulrøtter, kål osv. som kan kjøpes i flere lokale butikker eller gjennom Reko-ringen utsalg. Hos Moe gård i Øyer dyrkes bringebær som både saftes og syltes. Om sommeren kan du handle i gårdsbutikken med flott utsikt over Øyer. Hos Aukrust gard & urteri i Lom dyrkes hundrevis av sorter på økologisk vis, både grønnsaker og urter. Og på Lesja dyrkes et stort utvalg grønnsaker og urter hos Avdem Gardsgrønt.

Bli med på en reise, og smak deg gjennom Gudbrandsdalen – fra Lillehammer i sør, Lesja i nord og Sjåk i vest.

Videre lesing…

0 kommentarer