10 kulturperler i Lillehammer og Gudbrandsdalen

Skrevet av Visit Lillehammer

24. april 2019

1. Mjøsas Hvite Svane

Akterbilde Skibladner - Mjosas hvite svanebe - Foto Colin Dobson    Foto: Colin Dobson

Bli med  tilbake til 1856! Å seile på Mjøsa med verdens eldste operative hjuldamper «Skibladner» er en opplevelse På Mjøsas hvite svane kan du nyte laks og jordbær, mens båten sklir forbi kulturlandskap på Norges største innsjø. Her får du oppleve et nasjonalt og internasjonalt kulturminne. Båten går blant annet mellom Gjøvik og Lillehammer. Foto: Colin Dobson

 2. Lillehammer kunstmuseum

Bård_Breivik_Lillehammer_Kunstmuseum-1_foto Hilde Fauskerud   Foto: Hilde Fauskerud

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuser. Det ligger midt i Lillehammer sentrum Her finner du høydepunkter fra norsk kunsthistorie fra 1800-tallet og frem til i dag. Blant annet kan du finne Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh og Edvard Munch sine verker her.

3. Maihaugen

24 1IMG_8122JørgenSkaug.jpg   Foto: Jørgen Skaug

Maihaugen er et av de største friluftsmuseene i Norge, og har 200 bygninger fra 1200-tallet og frem til i dag. Her finnes det mange spennende aktiviteter i vakre omgivelser. Hils på dyrene, bli med på vandreteater og mimre tilbake i husene som er innredet med tiårene på 1900-tallet.

LES MER: Gårdsferie med dundyner og nystrøket sengetøy

4. Ringebu Stavkirke

_IB74506RingebuStavkirke-IanBrodie.jpg   Foto: Ian Brodie

Ringebu Stavkirke er bygget ca. 1220. Den er en av de 28 gjenværende stavkirker i Norge, og en av de største. Den står fortsatt på opprinnelig plass, med bevart stavkonstruksjon. Her ligger det mye historie i veggene!

5. Flokk ved Sygard Grytting

_IB85174-Edit.jpg  Foto: Ian Brodie

21 smale skikkelser støpt i bronse står og skuer utover Gudbrandsdalslågen, «Flokk» er skulpturene kalt. Skultpurstoppet finner du ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron kommune. Figurene har glassøyne, er relativt like, men samtidig helt ulike. Kunstneren bak Gitte Dæhlin håper figurene vil appellere til undring og sette i gang tankeprosesser hos betrakteren.

6. Lillehammer sentrum

IB83817.jpg   Foto: Ian Brodie

Lillehammer sentrum har vært en møteplass for handel helt tilbake til 1300-tallet. Lillehammer Sentrum er kjent som en unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at gågata er byens hovedpulsåre.

LES MER: En kulturreise i Gudbrandsdalen

7. Aulestad – Bjørnstjerne Bjørnsons hjem

_IB83614-Photo-IanBrodie.jpg    Foto: Ian Brodie

I Gausdal finner vi et av Norges best bevarte kunstnerhjem, Aulestad. Bjørnstjerne Bjørnson var samtidens store kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Han har også skrevet nasjonalsangen vår «Ja, vi elsker».

8. Landsbyen Ringebu

_J3A2257.jpg    Foto: Didrik Stenersen

Landsbyen Ringebu blir ofte kalt Norges minste by. Hver lørdag fra juli til medio august kan du oppleve torghandel i denne sjarmerende landsbyen med husflidsprodukter, brukt og antikk, smykker, malerier, kaffe og vafler og mer, i tillegg til underholdning.

9. Elgtårnet i Espedalen

F39A8726-Elgtårnet-i-EspedalenEspenFinstad-Elgland.jpg   Foto: Elgtårnet

Opplev Elgtårnet i Espedalen, og få en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige! Med overnatting i et 12 m høyt elgtårn kommer du tett på natur og dyreliv med god sjanse for et møte med skogens konge. Elgtårnet ligger i et området hvor et av Europas største og mest unike elgtrekk tar sted hvert år.

LES MER: Sensasjonelt funn i Espedalen

10. Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem

Bjerkebæk-_HD72157_58_59_60_61-Ian Brodie -Visit Lillehammer.jpg    Foto: Ian Brodie

Her på Bjerkebæk bodde Sigrid Undset (1882–1949) mens hun skrev romanene som ga henne Nobelpris i litteratur, blant annet trilogien om  Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset var levende opptatt av blomster og natur. Hagen på Bjerkebæk forvandlet hun fra en steinrøys til en oase.

LES MER: Opplev dramaet om Peer Gynt ved Gålåvatnet

Videre lesing…

Lei El-sykkel i Lillehammer

Lei El-sykkel i Lillehammer

El-sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Lillehammers bratte gater. Ta en sightseeing tur til byens attraksjoner,...

les mer

6 Kommentarer

 1. Øivind Pedersen

  11. Norges olympiske museum er blant Europas mest moderne museer med klenodier, aktuelle utstillinger og tilbakeblikk på norsk og internasjonal olympisk og paralympisk historie. – Både til allmenn glede og med muligheter for dypdykk for nerdene!

  12. Hunderfossen eventyrpark/familiepark er en fantastisk opplevelse og aktivitetsmulighet for store og små! Tuftet på norsk fortellertradisjon og lek og lær. Fra folkeeventyrene til moderne teknologi, fra klatrepark til vannsprut. Flotte teateroppsetninger dag og kveld. https://hunderfossen.no/

  13. Norsk vegmuseum og Norske kjøretøyhistorisk museum. Her kan man oppleve Norgeshistorien gjennom vegbygging, Norsk fjellspringingsmuseum, gigantiske bulldosere og miniatyrbiler. Kjøretøymuseet er nyåpnet med fantastisk samling av biler og motorsykler!

  14. Lilleputthammer – her kan man føle seg stor i miniatyrbyen Lillehammer slik den så ut for omtrent hundre år sida. Tivoli, bokby og mye å foreta seg for de minste.

  15. Bob og akebana og resten av Lillehammer olympiapark. Utgangspunkt for fine turer, utmerkede treningsmuligheter og de modigste kan få et kick ved å prøve sommer-bob på linje med de frakkeste berg- og dalbaner.

  Svar
 2. Øivind Pedersen

  16. Pilegrimsleden går på begge sider av Mjøsa til Lillehammer og har idyllisk trasé videre gjennom hele Gudbrandsdalen og over Dovrefjell til Nidaros (Trondheim). I Lillehammer kan man passere Sundgården som er tatt vare på med historie som sundingsplass over Lågen, dyrking av urter, bær og frukt, fuglekikking med mer. Driftes av Smestad ungdomsskole

  17. Lågendelta naturreservat med fin tursti langs Srandpromenaden i Lillehammer, fugletårn i Korgen, fiske og bademuligheter https://www.birdingbed.no/fuglelokaliteter/ostlandet/lillehammer-lagendeltaet/#

  18. Kunstløypa i Lillehammer og litterære sitatsteiner i byens gater og fortau.
  Byen har lange tradisjoner som kunstnerby og mange kjente malere flyttet dit eller bodde der i perioder. Det er satt opp skilt der kunstnerne sto og malte slik at du kan se det opprinnelige kunstverket og hvordan det ser ut i dag. Flere motiver kommer. https://lillehammerartmuseum.com/1672/ .

  Norsk litteraturfestival Sigrid Undset-dagene presenterte for noen år siden ei liste på norsk litteraturs 25 beste verk. Sitatsteiner fra alle disse og flere til kan oppdages i Lillehammers gater og fortau. En annerledes byvandring: https://litteraturfestival.no/lillehammer/norsk-litteraer-kanon/

  Svar
 3. Bitten Riisehagen Tangen

  Fin oppsummering av kulturperler i Innlandet. Men en liten korrigering; det mangler vel et komma i setningen: kunstneren bak Gitte Dæhlin…Det er vel ingen navnløs kunstner bak Gitte? Det skal vel være : kunstneren bak, Gitte Dæhlin osv.

  Svar
  • annesirinorst

   Hei!
   Så fint du følger med, og takk for korrigering! Det går litt fort i svingene av og til;-)

   Svar
  • annesirinorst

   Ja, helt enig! Det er veldig mange flere perler i Gudbrandsdalen som burde vært med! Her kunne vi laget en laaaang liste:-)

   Svar

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *