10 kulturperler i Lillehammer og Gudbrandsdalen

4 mai, 2023

1. Mjøsas Hvite Svane, bli med  tilbake til 1856!

Å seile på Mjøsa med verdens eldste operative hjuldamper «Skibladner» er en opplevelse. På Mjøsas hvite svane kan du nyte laks og jordbær, mens båten sklir forbi kulturlandskap på Norges største innsjø. Her får du oppleve et nasjonalt og internasjonalt kulturminne. Båten går blant annet mellom Gjøvik, Hamar og Lillehammer.

Skibladner benyttes gjerne av pilegrimer på vei mot Trondheim, syklister som sykler «Mjøstråkk» rundt Norges største innsjø eller som fin rundtur med båten mellom Lillehammer og Hamar, og tog tilbake. 

–> Les mer: Skibladner

Skibladner akterbilde

Foto: Ian Brodie

2. Lillehammer kunstmuseum sin faste utstilling

Her finner du høydepunkter fra norsk kunsthistorie fra 1800-tallet og frem til i dag. Blant annet kan du finne Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh og Edvard Munch sine verker her. Den faste utstillingen omhandler romantikken rundt 1800-tallet til Weidemann og hans samtidige rundt 1970-tallet.

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuseer, det ligger midt i Lillehammer sentrum.

–> Les mer: Dahl, Thaulow, Backer, Weidemann… 

 

Lillehammer Kunstmuseum

Lillehammer Kunstmuseum, fast utstilling | Foto: Ian Brodie

3. Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Maihaugen er det største friluftsmuseet i Norge, og har mer enn 200 bygninger fra 1200-tallet og frem til i dag. Her finnes det mange spennende aktiviteter i vakre omgivelser for både voksne og barn. Besøk Dronning Sonjas barndomshjem og mimre tilbake i husene fra ulike tiår av 1900-tallet. I friluftsmuseet kan du treffe historiske skikkelser og verter og hilse på dyr på beite.

–> Les mer: Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen

Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen | Foto: Tone Iren Eggen Tømte

4. Ringebu Stavkirke

Ringebu Stavkirke er bygget ca. 1220. Den er en av de 28 gjenværende stavkirker i Norge, og en av de største. Den står fortsatt på opprinnelig plass, med bevart stavkonstruksjon. Her ligger det mye historie i veggene!

–> Les mer: Ringebu Stavkirke

Ringebu Stavkirke

Foto: Ian Brodie

Bonustips! 

 • Besøk Landsbyen Ringebu. Lei en elsykkel og utforsk veien til stavkirken og fortsett til et av de beste utsiktspunktene over Gudbrandsdalen:
 • Turtips: ca. 2 km fra stavkirken ligger Tankeplassen: Hovudet, klokkeporten og falkesteinen, som tilbyr en av de beste utsiktene over Gudbrandsdalen. Les mer om det her.
Ringebu Sentrum

Foto: Didrik Stenersen

5. Flokk ved Sygard Grytting

21 smale skikkelser støpt i bronse står og skuer utover Gudbrandsdalslågen, «Flokk» er skulpturene kalt. Skultpurstoppet finner du ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron kommune. Figurene har glassøyne, er relativt like, men samtidig helt ulike. Kunstneren bak Gitte Dæhlin håper figurene vil appellere til undring og sette i gang tankeprosesser hos betrakteren.

–> Les mer: Kunstlandskap Gudbrandsdalen,  kunstverk i lokalmiljøet eller ute i naturen

Skulpturen "Flokk" ved Sygard Grytting i Gudbrandsdalen

Skulpturen «Flokk», en del av Kunstlandskap Gudbrandsdalen | Foto: Ola Rindal

6. Lillehammer sentrum

Lillehammer sentrum har vært en møteplass for handel helt tilbake til 1300-tallet. Lillehammer Sentrum er kjent som en unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at gågata er byens hovedpulsåre.

–> Les mer: En kulturreise i Gudbrandsdalen

Lillehammer sentrum

Den gamle trehusbebyggelsen i Lillehammer sentrum | Foto: Visit Lillehammer, Didrik Stenersen

7. Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad

Hjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson i Follebu i Gausdal er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Bjørnson var samtidens store kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Han har også skrevet nasjonalsangen vår «Ja, vi elsker». Du kan titte inn i noen av rommene i dikterhjemmet og museet har også flotte utstillinger og barneaktiviteter.

–> Les mer: Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad 

Bjørnstjerne Bjørnsons hjem | Aulestad | Lillehammer og Gudbrandsdalen. Foto: Lillehammer Museene / Tone Iren Eggen Tømte

Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad | Foto: Tone Iren Eggen Tømte

8. Utforsk lokalt håndverk og kreativitet på Lillehammer

Besøk Ment-fabrikken, et kreativt fristed mellom Lillehammer og Hunderfossen, som ligger i verdens eldste treskifabrikk. Her kan du oppleve norsk design og håndlagde porselensprodukter som er populære blant interiørinteresserte både lokalt og internasjonalt. Besøkende kan handle i fabrikkbutikken, bli med på fabrikkbesøk , utforske det innholdsrike galleriet, og utforske den frodige hagen ved den vakre Gudbrandsdalslågen som har inspirert de unike Ment-fargene.

–> Les mer: www.ment.no

Bonustips:
Hett Glass holder til med verksted og butikk på Fabrikken i Lillehammer, her kan du oppleve glass bli til fra flytende form til ferdig produkt.

Produksjon av Ment produkter i fabrikken på Fåberg, midt mellom Lillehammer og Hunderfossen.

Produksjon av Ment produkter i fabrikken på Fåberg, midt mellom Lillehammer og Hunderfossen.

9. Kulturfestivalen Peer Gynt

Få med deg årets store kulturopplevelse – på selve arnestedet! Midt i storslått natur i Gudbrandsdalen fant Henrik Ibsen inspirasjon til sitt dramatiske, verdenskjente dikt «Peer Gynt». Selv om forestillingen har nesten 100 års historie, er den unik fra år til år. Nå kan du oppleve Aksel Hennie i hovedrollen i Per-Olav Sørensens oppsetting av Peer Gynt på Gålå.

–> Les mer: Peer Gynt på Gålå 

Aksel Hennie i Peer Gynt_Bård Gundersen

Aksel Hennie spiller Peer Gynt | Foto: Bård Gundersen

10. Sigrid Undsets Bjerkebæk

Her på Bjerkebæk bodde Sigrid Undset (1882–1949) mens hun skrev romanene som ga henne Nobelpris i litteratur, blant annet trilogien om  Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset var levende opptatt av blomster og natur. Hagen på Bjerkebæk forvandlet hun fra en steinrøys til en oase. Du kan titte inn i noen av rommene i dikterhjemmet og museet har også flotte utstillinger og barneaktiviteter.

–> Les mer: Sigrid Undsets Bjerkebæk

Sigrid Undsets hjem - Bjerkebæk

Sigrid Undsets Bjerkebæk | Foto: Tone Iren Eggen Tømte

Les mer: 

Videre lesing…

3 Kommentarer

 1. Øivind Pedersen

  11. Norges olympiske museum er blant Europas mest moderne museer med klenodier, aktuelle utstillinger og tilbakeblikk på norsk og internasjonal olympisk og paralympisk historie. – Både til allmenn glede og med muligheter for dypdykk for nerdene!

  12. Hunderfossen eventyrpark/familiepark er en fantastisk opplevelse og aktivitetsmulighet for store og små! Tuftet på norsk fortellertradisjon og lek og lær. Fra folkeeventyrene til moderne teknologi, fra klatrepark til vannsprut. Flotte teateroppsetninger dag og kveld. https://hunderfossen.no/

  13. Norsk vegmuseum og Norske kjøretøyhistorisk museum. Her kan man oppleve Norgeshistorien gjennom vegbygging, Norsk fjellspringingsmuseum, gigantiske bulldosere og miniatyrbiler. Kjøretøymuseet er nyåpnet med fantastisk samling av biler og motorsykler!

  14. Lilleputthammer – her kan man føle seg stor i miniatyrbyen Lillehammer slik den så ut for omtrent hundre år sida. Tivoli, bokby og mye å foreta seg for de minste.

  15. Bob og akebana og resten av Lillehammer olympiapark. Utgangspunkt for fine turer, utmerkede treningsmuligheter og de modigste kan få et kick ved å prøve sommer-bob på linje med de frakkeste berg- og dalbaner.

 2. Øivind Pedersen

  16. Pilegrimsleden går på begge sider av Mjøsa til Lillehammer og har idyllisk trasé videre gjennom hele Gudbrandsdalen og over Dovrefjell til Nidaros (Trondheim). I Lillehammer kan man passere Sundgården som er tatt vare på med historie som sundingsplass over Lågen, dyrking av urter, bær og frukt, fuglekikking med mer. Driftes av Smestad ungdomsskole

  17. Lågendelta naturreservat med fin tursti langs Srandpromenaden i Lillehammer, fugletårn i Korgen, fiske og bademuligheter https://www.birdingbed.no/fuglelokaliteter/ostlandet/lillehammer-lagendeltaet/#

  18. Kunstløypa i Lillehammer og litterære sitatsteiner i byens gater og fortau.
  Byen har lange tradisjoner som kunstnerby og mange kjente malere flyttet dit eller bodde der i perioder. Det er satt opp skilt der kunstnerne sto og malte slik at du kan se det opprinnelige kunstverket og hvordan det ser ut i dag. Flere motiver kommer. https://lillehammerartmuseum.com/1672/ .

  Norsk litteraturfestival Sigrid Undset-dagene presenterte for noen år siden ei liste på norsk litteraturs 25 beste verk. Sitatsteiner fra alle disse og flere til kan oppdages i Lillehammers gater og fortau. En annerledes byvandring: https://litteraturfestival.no/lillehammer/norsk-litteraer-kanon/