10 kulturperler i Lillehammer og Gudbrandsdalen

4 mai, 2022

1. Mjøsas Hvite Svane

Bli med  tilbake til 1856! Å seile på Mjøsa med verdens eldste operative hjuldamper «Skibladner» er en opplevelse På Mjøsas hvite svane kan du nyte laks og jordbær, mens båten sklir forbi kulturlandskap på Norges største innsjø. Her får du oppleve et nasjonalt og internasjonalt kulturminne. Båten går blant annet mellom Gjøvik og Lillehammer.

Skibladner - Mjøsas Hvite Svane

Foto: Colin Dobson

2. Lillehammer kunstmuseum

Lillehammer Kunstmuseum er regnet for å være et av landets mest betydelige kunstmuseer. Det ligger midt i Lillehammer sentrum Her finner du høydepunkter fra norsk kunsthistorie fra 1800-tallet og frem til i dag. Blant annet kan du finne Adolph Tidemand, Hans Gude, Christian Krogh og Edvard Munch sine verker her.

Lillehammer Kunstmuseum

Foto: Hilde Fauskrud

3. Maihaugen

Maihaugen er det største friluftsmuseet i Norge, og har mer enn 200 bygninger fra 1200-tallet og frem til i dag. Her finnes det mange spennende aktiviteter i vakre omgivelser for både voksne og barn. Besøk Dronning Sonjas barndomshjem og mimre tilbake i husene fra ulike tiår av 1900-tallet. I friluftsmuseet kan du treffe historiske skikkelser og verter og hilse på dyr på beite.

LES MER: En sommer for alle sanser

Personer ved stakittgjerdet på Maihaugen

Foto: Jørgen Skaug

4. Ringebu Stavkirke

Ringebu Stavkirke er bygget ca. 1220. Den er en av de 28 gjenværende stavkirker i Norge, og en av de største. Den står fortsatt på opprinnelig plass, med bevart stavkonstruksjon. Her ligger det mye historie i veggene!

Ringebu Stavkirke

Foto: Ian Brodie

5. Flokk ved Sygard Grytting

21 smale skikkelser støpt i bronse står og skuer utover Gudbrandsdalslågen, «Flokk» er skulpturene kalt. Skultpurstoppet finner du ved middelaldergården Sygard Grytting i Sør-Fron kommune. Figurene har glassøyne, er relativt like, men samtidig helt ulike. Kunstneren bak Gitte Dæhlin håper figurene vil appellere til undring og sette i gang tankeprosesser hos betrakteren.

Flokk skulpturene

Foto: Ian Brodie

6. Lillehammer sentrum

Lillehammer sentrum har vært en møteplass for handel helt tilbake til 1300-tallet. Lillehammer Sentrum er kjent som en unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at gågata er byens hovedpulsåre.

LES MER: En kulturreise i Gudbrandsdalen

Gågata i Lillehammer sentrum

Foto: Ian Brodie

7. Bjørnstjerne Bjørnsons hjem – Aulestad

Hjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson i Follebu i Gausdal er et av Norges best bevarte kunstnerhjem. Bjørnson var samtidens store kulturpersonlighet innen det litterære, kulturelle og politiske liv. Han har også skrevet nasjonalsangen vår «Ja, vi elsker». Du kan titte inn i noen av rommene i dikterhjemmet og museet har også flotte utstillinger og barneaktiviteter.

Aulestad

Foto: Ian Brodie

8. Landsbyen Ringebu

Landsbyen Ringebu blir ofte kalt Norges minste by. Hver lørdag fra juli til medio august kan du oppleve torghandel i denne sjarmerende landsbyen med husflidsprodukter, brukt og antikk, smykker, malerier, kaffe og vafler og mer, i tillegg til underholdning.

Ringebu Sentrum

Foto: Didrik Stenersen

9. Elgtårnet i Espedalen

Opplev Elgtårnet i Espedalen, og få en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige! Med overnatting i et 12 m høyt elgtårn kommer du tett på natur og dyreliv med god sjanse for et møte med skogens konge. Elgtårnet ligger i et området hvor et av Europas største og mest unike elgtrekk tar sted hvert år.

 

Elgtårnet i Espedalen

Foto: Espen Finstad

10. Sigrid Undsets hjem – Bjerkebæk

Her på Bjerkebæk bodde Sigrid Undset (1882–1949) mens hun skrev romanene som ga henne Nobelpris i litteratur, blant annet trilogien om  Kristin Lavransdatter. Sigrid Undset var levende opptatt av blomster og natur. Hagen på Bjerkebæk forvandlet hun fra en steinrøys til en oase. Du kan titte inn i noen av rommene i dikterhjemmet og museet har også flotte utstillinger og barneaktiviteter.

LES MER: Opplev dramaet om Peer Gynt ved Gålåvatnet

Bjerkebæk

Foto: Ian Brodie

Videre lesing…

Klar for festivalsommeren?

Klar for festivalsommeren?

Det finnes en rekke musikk, kultur og matfestivaler i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Spiss ørene, skjerp smaksløkene...

les mer

3 Kommentarer

 1. Øivind Pedersen

  11. Norges olympiske museum er blant Europas mest moderne museer med klenodier, aktuelle utstillinger og tilbakeblikk på norsk og internasjonal olympisk og paralympisk historie. – Både til allmenn glede og med muligheter for dypdykk for nerdene!

  12. Hunderfossen eventyrpark/familiepark er en fantastisk opplevelse og aktivitetsmulighet for store og små! Tuftet på norsk fortellertradisjon og lek og lær. Fra folkeeventyrene til moderne teknologi, fra klatrepark til vannsprut. Flotte teateroppsetninger dag og kveld. https://hunderfossen.no/

  13. Norsk vegmuseum og Norske kjøretøyhistorisk museum. Her kan man oppleve Norgeshistorien gjennom vegbygging, Norsk fjellspringingsmuseum, gigantiske bulldosere og miniatyrbiler. Kjøretøymuseet er nyåpnet med fantastisk samling av biler og motorsykler!

  14. Lilleputthammer – her kan man føle seg stor i miniatyrbyen Lillehammer slik den så ut for omtrent hundre år sida. Tivoli, bokby og mye å foreta seg for de minste.

  15. Bob og akebana og resten av Lillehammer olympiapark. Utgangspunkt for fine turer, utmerkede treningsmuligheter og de modigste kan få et kick ved å prøve sommer-bob på linje med de frakkeste berg- og dalbaner.

 2. Øivind Pedersen

  16. Pilegrimsleden går på begge sider av Mjøsa til Lillehammer og har idyllisk trasé videre gjennom hele Gudbrandsdalen og over Dovrefjell til Nidaros (Trondheim). I Lillehammer kan man passere Sundgården som er tatt vare på med historie som sundingsplass over Lågen, dyrking av urter, bær og frukt, fuglekikking med mer. Driftes av Smestad ungdomsskole

  17. Lågendelta naturreservat med fin tursti langs Srandpromenaden i Lillehammer, fugletårn i Korgen, fiske og bademuligheter https://www.birdingbed.no/fuglelokaliteter/ostlandet/lillehammer-lagendeltaet/#

  18. Kunstløypa i Lillehammer og litterære sitatsteiner i byens gater og fortau.
  Byen har lange tradisjoner som kunstnerby og mange kjente malere flyttet dit eller bodde der i perioder. Det er satt opp skilt der kunstnerne sto og malte slik at du kan se det opprinnelige kunstverket og hvordan det ser ut i dag. Flere motiver kommer. https://lillehammerartmuseum.com/1672/ .

  Norsk litteraturfestival Sigrid Undset-dagene presenterte for noen år siden ei liste på norsk litteraturs 25 beste verk. Sitatsteiner fra alle disse og flere til kan oppdages i Lillehammers gater og fortau. En annerledes byvandring: https://litteraturfestival.no/lillehammer/norsk-litteraer-kanon/