I full fart med ski ned bobbanen

28 mar, 2019

Full fart ned bobbanen – på ski

Under en av de siste treningsrundene før Lillehammer Olympiske bob- og akebane stengte for sesongen, fikk skikjører Anders Backe prøve seg nedover banen – ikke med bob, men med slalomski på beina. Det gikk unna!

Klink is fra topp til bånn

Bob-banen er 1710 meter lang og har en høydeforskjell på over 114 meter. Til vanlig kjøres blant annet 4bob nedover den bratte løypa, og da kan man komme opp i en hastighet på 128 kilometer i timen. 

Anders Backe blir omtalt som en av Europas beste jibbere, og har blant annet en finaleplass i X-Games. Han har flere ganger blitt oppfordret av folk som vil se han teste skiferdighetene ned bob- og akebanen på Lillehammer. Selv har han også lenge lekt med ideen om å gjennomføre dette prosjektet. Så fikk han sjansen. 

«Det er jo noe annerledes enn alt det andre man driver med på ski, så litt variasjon i hverdagen er bra! Jeg ønsket å gjøre det for å se hvordan det var å kjøre ski der og gjøre noe som skiller seg ut fra mengden. Jeg tenkte dette kunne være et kult prosjekt, og når jeg fikk sjansen var det bare å kjøre på!»

LES MER: Over 10 år? Da kan du prøve hjulbob

Hjulbob

Foto: Ian Brodie

Umulig å angre seg

Nedover banen er det 16 kurver og det største fallet er på 15 %. Backe har aldri kjørt ski i en slik bane før. Når man først setter utfor er det ingen mulighet for å bremse eller angre seg. Da gjelder det å holde balansen.

«Det er en ganske rå følelse når man dropper inn første gangen. Banen er jo lang og man øker jevnt i fart der man bare må «bli med på moroa» nedover uten at man har styring, så det gjelder å bare holde balansen, plassere og tilpasse skiene ut fra fart og kurver og regne med at det stopper seg selv når man kommer til bunn.»

https://www.youtube.com/watch?v=ZX0kjaraUok&feature=youtu.be Vel nede forteller Anders Backe om en fartsfylt opplevelse litt utenom det vanlige.

» Man får en helt sinnsykt fartsfølelse siden det er så trangt nedover med tak og vegger tett innpå, den følelsen er ganske rå!»

Lyst til å prøve? Test hjulbob.

Sesongen med taxibob og bobraft er over denne sesongen, men om ikke lenge åpner anlegget opp for hjulbob, og det kan du også få prøve og kjenne på G-kreftene.  I hjulbob er det plass til fire personer og du får en hastighet på 100 kilometer i timen. I de tøffeste svingene vil trykket komme opp i 3,5 G. Sommersesongen for hjulbob åpner opp i mai.

LES MERPrøv hjulbob du også

Videre lesing…

0 kommentarer