Et endeløst sykkeleldorado

20 aug, 2018

De fleste forbinder kanskje Lillehammer og Gudbrandsdalen med endeløse, hvite trikkeskinner vinterstid. Men sommeren er vel så fin, skal vi tro dem som trives på to hjul og med demper foran og bak.

Av: Ragnhild Moen Holø

Vi kjører oppover den lange, svingete veien fra bunnstasjonen i Hafjell. Rundt oss er det grønne trær, jorder og røde låver. Oppover og oppover går det, og snart nærmer vi oss hyttefeltene.

– Godt å slippe å tråkke oppover her, ler Mari Aasbakken, som til daglig sitter på kontoret og styrer over markedsføring og sosiale medier for Hafjell alpinsenter.

Mari Aasbakken mener stisykling passer for alle som liker å sykle. – Det gir et kick, og man tenker ikke engang over at man samtidig blir i god form, sier hun.

Når vi kommer til Ilsetra retter veien seg ut, og vi får en fantastisk utsikt mot et sommergrønt og frodig Øyerfjell. Her går det kyr på beite, det ligger setrer og hytter langs grusveien, og langt der framme blinker det lystig i Reinsvatnet.

Øyerfjellet: Varierte stier i frodig seterterreng

Det hele minner om god, gammel seteridyll. Men det mest interessante i denne sammenhengen: De endeløse stiene som ligger som krokete greiner i landskapet, der de slynger seg opp og ned over bekker og gjennom kratt, over små fjell og ned i frodige dalsøkk.

Stisykling i Øyerfjellet

Pellestova er et godt utgangspunkt for stisykling i Øyerfjellet. Foto: Mari Aasbakken

I det hele tatt, et perfekt sted for syklisten som er ute etter opplevelse, fjellutsikt og en annerledes og spennende utfordring på to hjul.

– Du kan parkere her, dette er et bra utgangspunkt for mange fine stier, sier Mari, og peker på parkeringsplassen ved Pellestova.

Sjekk ut: Hafjell Bike Park – et av Europas beste downhillanlegg

Vi jumper ut av bilen, og Mari løfter sykkelen ned fra stativet.

– For en dag! Og for en utsikt! Alle burde egentlig få fri på slike dager, smiler hun, strammer hjelmen under haka, og tråkker i vei nedover mot Reinsvatnet.

Les også: Sykle Birkebeinerrittet? Test løypa i sommer

 

Skeikampen: Flyt og teknisk i skjønn mundur

Skeikampen er det mest kjente av sykkelområdene i Lillehammer-regionen, og har allerede tronet høyt oppe på lister over gode sykkelsteder i ski- og sykkelbladet Fri Flyt. Her arrangeres også Merida terrengsykkelskole, for både voksne og barn.

Guro Håvardsrud, som til daglig jobber på Intersport på Lillehammer og er en ivrig stisyklist, er en av dem som ikke får fullrost stiene på Skei, og mener stedet har den perfekte blandingen av tekniske stier og flytstier.

En pust i bakken under stisykling på Skeikampen

Skeikampen er et drømmested for alle som liker å sykler på stier. Foto: Skeikampen | Guro Håvardsrud

– Det er store områder på Skei, det er lite folk, og det er rett og slett bare å boltre seg. Her finner du kule nedkjøringer, blant annet stien fra det såkalte Pølsekrysset og tilbake til Skei. Dette er en av mange fine flytstier i området, forklarer Guro.

Ellers er utsikten helt nydelig, og Guro sier at det er et stort pluss at man raskt kommer seg over tregrensa. I det hele tatt er Skei et drømmested for alle som liker å sykle på stier.

Stisykling på Skeikampen

Skeikampen har den perfekte blandingen av tekniske stier og flytstier, sier Guro Håvardsrud  Foto: Guro Håvardsrud

– Det kan være lurt å ta med et kart dersom man ikke er så kjent. Det er utarbeidet et eget stisykkelkart over området, som har ulike farger for ulik vanskelighetsgrad på stien. Det anbefales på det varmeste, forklarer den ivrige syklisten. Sjekk hjemmesiden til Visit Skeikampen, der finner du masse god informasjon om sykkelturer for alle nivåer.

Les mer: Anbefalte stisykkelruter på Skeikampen

Venabygdsfjellet: storslagen utsikt mot Rondane og morsomme nedkjøringer

Noen mil lenger nordvest, på Venabygdsfjellet, er det også en økende interesse for stisykling. Her er det hakket mer kupert enn på Øyerfjellet, og utsikten mot Rondane er uslåelig.

Sykling på Venabygdsfjellet

Foto: Didrik Stenersen

Julia Hamre er opprinnelig fra Vallsta i Sverige, men bor nå i Ringebu og jobber som salg- og markedssjef på Spidsbergseter Resort Rondane.

– Jeg ble hekta på sykling da jeg flyttet til Norge for noen år siden. En tur i Hafjell, i downhill-løypa der, var det som skulle til, forklarer hun.

Nå er det stisykling som gjelder, og hun har blitt svært begeistra for Venabygdsfjellet og alle sykkelmulighetene der.

Utsikt mot Muen

Endeløse muligheter på Venabygdsfjellet Foto: Julia Hamre

– Herfra ser man helt til Rondane, og man får god oversikt på stien. De fleste turene går oppom de små toppene i området, og da får man morsom nedoverkjøring på kjøpet, sier Julia.

Stisykling på Venabygdsfjellet

Fantastisk utsikt mot Rondane

Sykkelinteressen har i det hele tatt begynt å ta litt av i Ringebu, og Julia er en av dem som står bak Ringebu Sykkelgruppe.

– Det startet litt løst, med en gjeng som samlet seg hver onsdag, for å sykle på fjellet eller nede i bygda. Så ble vi oppfordret av en i kommunen, til å lage en pumptrack i Ringebu sentrum. Nå har vi har blitt en fin gjeng med både voksne og barn som sykler sammen.

Stisykling Venabygdsfjellet

I august skal sykkelgruppa arrangere en egen sykkelcamp på Venabygdsfjellet; Fjellmillom Stisykkelfest. Her blir det varierte turer, blant annet sørover til Ringebufjellet, og en løype som går helt ned til sentrum.

– Kom og bli med, dette passer for alle som har sykla litt fra før. Det blir litt tekniske løyper og lengre turer, så her er det muligheter for å utfordre seg på sykkelsetet, sier Julia.

Les mer: Fjellmillom Stisykkelfest

Hyggelige fjellstuer og stier i særklasse

En annen dame som ikke får fullrost stiene i Lillehammer-regionen, er NOTS-leder Ingrid Hokstad. NOTS er organisasjonen for terrengsykling i Norge, og de har en egen lokalgruppe på Lillehammer, som blant annet organiserer dugnader for å gjøre stiene i området enda bedre. Ingrid mener stiene på fjellene rundt Lillehammer og Øyer er i en særklasse.

Stisykling

Ingrid Hokstad i aksjon på stisykkelen. Hun er leder for lokallaget NOTS på Lillehammer, organisasjonen for og med stisyklister. Foto: NOTS|Ingrid Hokstad

– Jeg hadde høye forventninger til området før jeg flytta hit, men de positive inntrykkene har bare blitt forsterka, sier Ingrid, som opprinnelig er fra Ål i Hallingdal.

Hun sier at fjellet byr på fine flytstier og småkuppert terreng, at det er lett å ta seg fram for de fleste, og at man har fin utsikt på hele turen. Underveis kan man stoppe på hyggelige fjellstuer som Rømåsen på Sjusjøen og Pellestova ved Hafjelltoppen, hvis man ikke velger å ta med lunsj i sekken.

– Man kan variere rutene og stivalget i det uendelige. Man slipper å sykle i kø, her er det ingen trengsel så lenge man ikke velger de mest vanlige stiene en søndag formiddag, sier Ingrid.

Furusjøen Rundt i juli: Et terrengsykkelritt i eventyrlige omgivelser i Rondane

Hva er stisykling?

  • Stisykling er enkelt og greit sykling på sti, til forskjell fra sykling på grusvei eller asfalt.
  • Stisykling har mer fokus på naturopplevelser og tekniske utfordringer enn å komme raskest fra A til B.
  • For å komme i gang trenger du en terrengsykkel. Veldig mange har en sykkel med demping foran, en såkalt hardtail, og det fungerer fint. Hvis man i tillegg har en ekstra demper bak på sykkelen, blir det enda enklere og mer behagelig å sykle i ulendt terreng. Dette kalles en fulldempet sykkel eller en stisykkel. Hvis du ønsker å prøve en fulldempet sykkel, finnes det muligheter for å leie blant annet på Sjusjøen og i Hafjell.
  • Husk å bruke hjelm, og gjerne knebeskyttere og hansker. Det er også lurt å ha enkle lappesaker og mekkeutstyr i sekken, i tilfelle du skulle punktere på turen.
  • Husk mat og drikke!

Noen uttrykk som brukes i stisykling:

  • Fulldempet sykkel: Har demper både foran på gaffelen, og under setet. Gir en mer behagelig sykkelopplevelse i ulendt terreng.
  • Hev/senk-pinne: En egen setepinne man kan endre høyde på uten å gå av sykkelen. For eksempel er det smart å ha lavt sete når man skal kjøre bratt nedover, mens man gjerne vil ha normal setehøyde når man tråkker oppover.
  • Flytsti: Stier med minimalt av hindringer som steiner eller røtter. Her kan man ha høyere fart.
  • Tekniske partier: Områder som krever god teknikk for å kunne sykles. Det kan for eksempel være mye/store steiner, røtter, bekker eller annet i løypa som gjør den vanskelig å sykle.

Info: Wikipedia, Hafjell og NOTS

Videre lesing…

0 kommentarer