Dronningens barnerom på museum

Skrevet av Visit Lillehammer

6. september 2019

Dronningen stiller ut barnerommet sitt på Maihaugen

Dronning Sonja i barnerommet sitt. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Nå kan du se hvordan dronning Sonja hadde det på barnerommet sitt i oppveksten. På friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer har dronning Sonja selv vært den viktigste konsulenten når andre etasje på barndomshjemmet ble åpnet denne uken.

Kongefamilien bidrar med orginale gjenstander

Dronning Sonjas barndomshjem ble flyttet til Maihaugen høsten 2016. Her er boligen gjenreist og restaurert med den opprinnelige 1930-tallsfasaden i funkisstil.

Villaen inngår i Boligfeltet på Maihaugen, med hus fra ulike tiår av 1900-tallet. Huset er innredet slik det var mens dronningen bodde der, fra hun ble født i 1937 til hun giftet seg i 1968.

Spisestuen i dronning Sonjas Barndomshjem så slik ut. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen.

Første etasje med kjøkken, stue og spisestue, var ferdig restaurert og åpnet i august 2018. Da var kongeparet, kronprinsparet og venner og familie av dronningen tilstede.

Museets fagfolk kunne ta utgangspunkt i en rekke historiske fotografier for å gjenskape første etasje. Men fra andre etasje fantes det ikke tilsvarende fotografier. 

Skuvseng og rutete sengetøy

Dronning Sonja i trappen opp til 2. etasje. Foto: Camilla Damgård / Maihaugen

Hjemmet er innredet med en stor del originale gjenstander og annet tidsriktig interiør som gjør at det å komme inn i huset er som å gå inn i en annen tid.

I barnerommet står en grønnmalt skuvseng oppredd med rutete sengetøy, og foran vinduet står symaskinen til dronningens mor, Dagny Haraldsen.

På ungdomsrommet står et portrett av den gang kronprins Harald på skrivebordet, og i bokhyllene står dronningens egne bøker fra ungdomsårene. Akkurat slik det sto i årene da de to var kjærester.

LES MER: Maihaugen levende hele året

 

Stuen i dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Maihaugen

Hemmelige kjæreste-møter i kjellerstuen

Dronning Sonjas barndomshjem. Foto: Veslemøy Furuseth

Etter at Sonja Haraldsen møtte Kronprinsen i 1959 måtte paret vente ni år på Kong Olavs tillatelse til å gifte seg. I denne tiden var barndomshjemmet et av få steder hvor paret kunne møtes, og i kjellerstuen hadde de selskaper og mye moro. Også denne skal restaureres og åpner neste år.

Forlovelsen ble kunngjort 19. mars 1968 med påfølgende bryllup i 29. august 1968.

Kronprins Harald ble den første europeiske tronarving som giftet seg borgerlig. Historien om forlovelsen er derfor også en historie om Norge og Europa i endring. Denne historien ønsker museet å fortelle i huset.

Åpent for publikum

Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen er åpent for publikum daglig til 13. oktober. Søndag 8. september er det åpent hus hvor museets fagfolk forteller om restaureringen og historien til huset. Ellers er Dronning Sonjas barndomshjem åpent i museets høysesong gjennom  sommeren.

LES MER: Høstferie på Maihaugen


Facebook


Instagram


Link

Informasjon
Informasjon
Denne siden bruker cookies (informasjonskapsler) til å samle data som senere vil bli brukt til analyse- og markedsføringsformål.

Videre lesing…

Lei El-sykkel i Lillehammer

Lei El-sykkel i Lillehammer

El-sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Lillehammers bratte gater. Ta en sightseeing tur til byens attraksjoner,...

les mer

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *