En kongelig kjærlighetshistorie

18 jun, 2021

Dronningens barndomshjem ferdigstilt

Endelig. I sommer kan publikum få oppleve Dronning Sonjas barndomshjem på Maihaugen helt ferdig restaurert. Huset har riktignok stått her noen år, men nå er alt ferdig, og kan fortelle en viktig historie for Norge.

Av Stein B. Olsen

Dronning Sonja har vært flittig på Lillehammer og fulgt utviklingen av sitt barndomshjem, og da hun var på besøk og alt stod ferdig var hennes første reaksjon.

-Det er akkurat som jeg husker det, uttalte dronningen og alle kunne se at hun var tydelige rørt.

Dronningen er også nylig blitt utnevnt til æresborger av Lillehammer.

-Noe av grunnen til at jeg føler meg så hjemme her, er nok at Lillehammer er en sann kulturby. Et sted der gamle tradisjoner, kunsten og kulturen løftes frem og bevares. Det gjør meg ekstra stolt over å være æresborger av nettopp denne byen som har så meget å gi, sa dronningen etter overrekkelsen.

Kongeparet på trappen utenfor Dronningens barndomshjem på Maihaugen

Kongen og Dronningen på besøk på Maihaugen. Foto Audbjørn Rønning.

Et historisk hjem

Tuengen allé 1b var hjemmet til dronning Sonja gjennom hele oppveksten og frem til hun fylte 31 år. Funkisvillaen på Vinderen var et av de få stedene der daværende Kronprins Harald og Sonja Haraldsen kunne møtes i de lange årene frem til giftemålet endelig kunne skje. Dronning Sonjas barndomshjem er 1930-tallshuset i Boligfeltet på Maihaugen.

Funkisvillaen ble flyttet fra Vinderen i Oslo til Maihaugen og første etasje åpnet for publikum på kongeparets gullbryllupsdag den 29. august 2018. Hele huset sto ferdig restaurert høsten 2020. Hjemmet tilbakeført til slik det var mens Sonja Haraldsen bodde der fra 1937–1968.

Huset er et eksempel på 1930-tallsarkitektur. Det stod ferdig i Tuengen allé 1B i 1935, og var tegnet av Ernst Motzfeldt.
Huset ble bygget for familien Haraldsen, og Sonja bodde her det meste av tiden til hun giftet seg med kronprins Harald i 1968.
De var sammen i ni år før de fikk kong Olavs godkjenning til å gifte seg. I denne tiden var Tuengen allé 1B, hjemme hos Sonjas mor, et av få steder hvor de kunne møtes.

Fotografiet av paret på vei ned trappen i barndomshjemmet da forlovelsen var et faktum, er et ikonisk bilde. Her knyttes dronningen og hennes barndomshjem seg til vår nasjonale fortelling. En privat historie ble offentlig og nasjonal.
Da hun giftet seg 29. august 1968 var hun den første borgerlige kvinne som giftet seg med en europeisk tronarving i moderne tid.

– Det gikk fra å være et helt vanlig, godt, anonymt hjem – til å bli gjenstand for alles oppmerksomhet på begynnelsen av 60-tallet – da vi ikke lenger klarte å skjule at også landets kronprins var blant vennene som frekventerte Tuengen allé, fortalte dronningen under åpningen i 2018.

-For Maihaugen har dette vært en stor jobb. Ved hjelp av gode kilder har vi gjenskapt hjemmet innvendig. Mange av møblene og gjenstandene er de samme som var der opprinnelig, forteller leder for kulturhistorisk avdeling, Kjell Marius Mathisen.

I 2018 åpnet 1. etasje i huset med kjøkken, anretning, to stuer, hall og vindfang. I 2019 ble tre soverom åpnet for publikum og høsten 2020 ble restaureringen fullført med resten av soverommene, WC og bad i 2. etasje og kjelleren. Den mye omtalte kjellerstuen var stedet hvor Norges framtidige kongepar kunne møtes uten at omverdenen fikk vite det. Perioden fra slutten av 1950-tallet og fram til bryllupet i 1968 er valgt som tidsramme for de fleste rommene, men noen soverom er tilbakeført slik de var da huset var nytt på 1930-tallet. Dette gjelder for eksempel dronningens barneværelse.

Stuen i Dronning Sonjas barndomshjem

Slik så dronningen ungdomsrom ut. Legg merke til bildet på skrivepulten. Foto Camilla Damgård.

Hvordan har vi fått informasjon?

-Første gang vi var i huset stod det ennå på Vinderen i Oslo. Familien Haraldsen hadde solgt huset, og det hadde en periode vært utleid. Huset var bygd om, og det var ingen møbler der. Vi fikk likevel et godt innblikk i hvordan det hadde vært innredet, og vi fikk vite at en del av inventaret fortsatt eksisterte Vi har intervjuet flere familiemedlemmer, sett i gamle familiealbum og filmer, sier Mathisen.

-Veldig mye av inventaret i huset i dag er originalt. Familien har bidratt med møbler, tepper, duker, drikkeglass, pyntegjenstander og mye mer.

I stuene kommer så å si alle møblene fra hjemmet. Naturlig nok er flere av møblene trukket om i løpet av årene som har gått. De er nå trukket om og tilbakeført slik de var på 1960-tallet. Også noe treverk i møblene måtte restaureres. Det var mye kunst i hjemmet. Nå er malerier og litografier avfotografert, og kopiene henger innrammet på sin gamle plass i huset. Det samme gjelder familiefoto, sier Mathisen.

Dronningen har deltatt aktivt med viktig informasjon og nyttige råd til innredningsarbeidet. Da huset åpnet for publikum i august 2018 var det en rørt dronning som viste hjemmet sitt for norske TV-seere. Og hvem ville ikke blitt rørt av å komme tilbake til barndomshjemmet slik det så ut et halvt århundre tidligere?

Bestill på forhånd

Nå i sommer vil museumsgjestene endelige kunne se det ferdige resultatet med egne øyne. På grunn av smittesituasjonen blir det ikke omvisninger i grupper, men man slipper inn puljevis og kan se på egenhånd gjennom glassdører inn i de ulike rommene i første og andre etasje. NB! På grunn av begrenset kapasitet må du reservere plass på forhånd på nettsidene til Maihaugen.

Videre lesing…

0 kommentarer