Dette er superfullmåne, og slik tar du bilder av den

Skrevet av Visit Lillehammer

3. desember 2017

I helgen har man kunnet oppleve superfullmåne, opptil 15 prosent klarere og sterkere enn en vanlig fullmåne. I disse dager er det verdt å spenne på seg skia og komme seg ut! 

Av: Liv Maren Mæhre Vold / Foto: John Richard Rolseth

Lyssterk

En supermåne er en fullmåne eller nymåne som er nærmere jorda enn normalt, og den oppleves dermed som mer lyssterk enn vanlig.  Daglig leder i DNT Lillehammer, Erland Flaten, og oppfordrer folk til å komme seg ut på ski.

En vanlig fullmåne lyser 33 000 ganger sterkere enn Sirius, den klareste stjerna på himmelen. I tillegg lyser fullmånen 1000 ganger sterkere enn alle stjernene til sammen. Når månen er så nærme Jorda som til helgen, kan den virke hele 40 prosent mer lyssterk enn når den er lengst unna oss.

Slik tar du bilder av supermånen

Månen er spektakulær å ta bilder av, men også utfordrende siden den er så lys – og særlig når den som supermåne er enda lysere enn normalt. Derfor bør man ikke slippe inn for mye lys, altså gå for liten blender og kort lukkertid for å få fram detaljene i månen.

For å være sikker på at bildene blir klare, bør du bruke et stativ og gjerne selvutløser slik at du ikke rører kameraet i det du skal ta bildet. På en del kameraer kan du også legge inn noen sekunders forsinkelse fra du trykker på knappen til bildet tas.

Bruk et kraftig teleobjektiv, gjerne 300mm eller mer om du har, ellers blir månen ganske liten. Har du ikke det, kan du beskjære bildet i etterkant. Bilder av bare månen kan bli kjedelige, så prøv å få med andre ting i bildet, som skyer, et tre, en hytte eller et fjell. De beste bildene er lettest å få når månen er nærme horisonten.

Still kameraet på manuell-modus, med manuell fokus, auto hvitbalanse, blender f/8 eller opp til f/16, og så lav ISO som mulig, gjerne 100 eller 200. For å finne fokus, kan du fokusere på månen med autofokus, og så slå den av.

Lukkertiden bør ligge på 1/250 til 1/350. Prøv deg fram med ulike kombinasjoner for å se hva som gir det beste bildet!

Videre lesing…

Lei El-sykkel i Lillehammer

Lei El-sykkel i Lillehammer

El-sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Lillehammers bratte gater. Ta en sightseeing tur til byens attraksjoner,...

les mer
Sykkeltur med barna

Sykkeltur med barna

Foto: Birken/Geir Olsen __ Lars Ragnar Manengen (39) har syklet flere stier og grusveier i fjellet enn de aller...

les mer
Hytta som base i sommer

Hytta som base i sommer

Derfor skal du velge hytta som base Lillehammer og Gudbrandsdalen er Norges største hytteregion. I år er det året du...

les mer

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *