Den blå magien

10 des, 2017

Knitrende snø under skia eller trugene, stjerneklar himmel og tusen nyanser av blått – blåtimen er de to gangene i døgnet verden er bittelitt mer magisk.

Av Liv Maren Mæhre Vold

Blåtimen, timen mellom mørkt og lyst på morgenen og kvelden, har i århundrer fascinert såvel kunstnere som andre. Vinteren er perfekt til å ta ski eller truger fatt og oppleve det magiske lyset, kanskje med en termos varm kakao i sekken, litt bålved og litt ekstra god tid til å nyte stillheten i naturen.

Blåtimen på fjellet en vinterdag

Foto: Jørgen Skaug

Dersom du så Jul i Blåfjell, husker du det kanskje som timen hvor nissene kunne komme ut av fjellet, og desembermåneden byr på blåvær til oss alle.

Salgs- og markedssjef Julia Hamre ved Spidsbergseter Resort Rondane er en av dem som benytter grytidlige morgener til en frisk tur ut, med utsikt til spektakulære fjell og store hvite vidder.

Den blå timen

Foto: John Richard Rolseth

– Jeg har hund som trenger lufting på morgenen og det å rekke den turen før jobbstart gir mye energi for resten av dagen. Hotellsjefen her er en morgenfugl så hun er også ofte ute før solen går opp for å lufte hunden sin. Vi kan begge to skrive under på at det er verdt det, sier Hamre, og oppfordrer flere til å komme seg ut i skiftet mellom mørke og lys.

 

Det spesielle lyset i desember

– Her er det et veldig fint utgangspunkt for morgenturer, gjerne i helt nypreppa skiløyper. Det å gå ut rett før det lysner og få med seg soloppgangen litt lengre ut i løypa hvor du ser inn mot Rondane eller de nære toppene på Venabygdsfjellet er helt magisk. Seinest i dag måtte jeg stoppe på veg til jobben fordi det var så fint, forteller hun, og trekker fram overgangen fra blåtimen til soloppgang som høydepunktet.

– Himmelen har en helt spesiell farge i desember og januar og toppene lyses opp i oransje og rødt. Det er spesielt fint på de kaldeste dagene – så hvis man bestemmer seg for å stå opp og kler seg godt kan man få med seg de beste opplevelsene.

 

Magiske vinteropplevelser

Foto: Eventyrjentene

Det å tå på seg hodelykten, og begi seg ut på tur i blåtimen er en helt unik opplevelse. Liker man ikke å gå på ski så kan truger også være et godt alternativ, går man opp alpinbakken vår og litt innover toppen får man et majestetisk skue innover Rondane.

– En ganske enkel tur som man lett rekker før frokosten er over inne på hotellet, sier Hamre.

Alenetid

For den som liker å være alene, er blåtimen et godt tidspunkt ute i naturen, mener hun.

– Det er å overdrive å si at det er mange som er ut så tidlig på morgenen, men det er også litt sjarmen med det, at du ikke møter andre og bare kan nyte av det du opplever der og da. Det gir også store muligheter for å møte på noen av fjellets dyr, som ugler, ryper eller hare. Da har de ikke blitt forstyrret av noen andre tidligere på dagen.

Forførende

Blåtimebildene finnes også i kunstmuseets samling, blant annet fra kunstnere som Lars Jorde og Thorvald Eriksen, og Lillehammer har alltid vært kjent for sitt spesielle lys, som tiltrakk kunstnere fra nær og fjern.

– Særlig i nyromantikken, og vi er jo opptatt hele livet av overgangene, som fra lyst til mørkt. Uten kunstig belysning fikk de naturlige skiftningene mye å si sier spesialrådgiver ved Lillehammer Kunstmuseum, Svein Olav Hoff.

Blåfargene har den melankolske tonen, og har forført kunstmalere gjennom tidene, avslutter han.

Videre lesing…

0 kommentarer