Å seile på Mjøsa med verdens eldste operative hjuldamper «Skibladner» er en opplevelse. På «Mjøsas Hvite Svane» kan du nyte laks og jordbær, mens båten sklir elegant forbi kulturlandskapet på Norges største innsjø. Det er spennende for både små og store å oppleve alt fra dampmaskinen til skovlhjulet. «Skibladner» er i tillegg til å være en stor attraksjon på sommeren, et nasjonalt og internasjonalt kulturhistorisk minne.
Foto: Ian Brodie
Tilbakeblikk – et moderne og hurtiggående skip
Det var på Lillehammer initiativet kom om å få bygget et moderne og hurtiggående skip. Skipet skulle gå i trafikk mellom Minnesund og nordenden av Mjøsa. I Lillehammer rådet den mektige kjøpmann og ordfører Ludvig Wiese. Wiese hadde nettverk, autoritet og besluttsomhet til å handle. På den tiden, i slutten av 1830-årene, var Lillehammer eneste by rundt Mjøsa.
I 1840 la det det første dampdrevne skipet produsert i av jern ut på jomfruturen. Det fikk navnet «Jernbarden». I 1856 ble «Skibladner» sjøsatt. Skipet var det hurtigste dampskipet i Norge og fungerte som passasjer- og stykkgodsbåt i hurtigrute mellom Eidsvoll og Lillehammer. Men da jernbanen ble anlagt langt østsiden av Mjøsa like etter 1900 avtok skipets storhetstid. Konkurransen ble for stor, hjuldamperen tapte i forhold til teknologi, hastighet og kapasitet. Siden da har skipet hele tiden gått i rute som et passasjerskip og en turistattraksjon.
–> Les mer: Se hva som skjer ombord på Skibladner i sommer
Is på dekk / Foto: Didrik Stenersen
En seilas for alle sanser
En reise med «Skibladner» er en seilas for alle sanser. Skipets restaurant har en førsteklasses renommé som spisested med matkultur og innredning i særklasse, og tiltrekker over 20.000 gjester i løpet av en vanlig sesong. Her kan du unne deg et utsøkt måltid. I «Skibladners» ærverdige restaurant holdes en 160-årig tradisjon i hevd. Her tilbys den berømte laks og jordbær menyen i første plads madsalon.
Aktersalongen / Foto: Colin Dobson
Visste du at Ibsen reiste med «Skibladner»?
I 1862 reiste Ibsen på en inspirasjonsreise for å samle inn myter og folkeeventyr. Inspirasjonsreisen gikk gjennom Gudbrandsdalen og videre over Sognefjellet til Lysterfjorden i Sogn, over Lærdal til Sunnfjord og Nordfjord og til Vestnes i Møre og Romsdal. Antagelig var det på reisen gjennom Gudbrandsdalen at Ibsen ble fortalt historier og segn om den lokale Per Gynt fra Vinstra. Han startet sin reise med tog fra Oslo til Minnesund, deretter tok han dampskip til Lillehammer. Hvert år kan du oppleve «Peer Gynt» på Gålå som er inspirert av Ibsens reise.
–> Les mer: Velkommen til Peer Gynt
Foto: Colin Dobson
Planlegg din reise med Skibladner
«Skibladner» seiler normalt mellom byene Eidsvoll, Gjøvik, Hamar og Lillehammer, og går i rutetrafikk i sommermånedene med avgang fra Lillehammer onsdager og lørdager kl. 15.00. En ettermiddagstur med «Skibladner» fra Lillehammer til Moelv tar ca. 1,5 t hvor man kan ta tog tilbake til Lillehammer. Dersom du ønsker en lengre tur kan man ta hjuldamperen til Hamar, en tur som tar i underkant av 4 timer.
Foto: Ian Brodie
0 kommentarer