Reis grønt gjennom Gudbrandsdalen i sommer – vi gir deg 5 unike togstopp

25 jun, 2021

Hva med å pakke bagen og reise på en ferie hvor du bare kan lene deg tilbake og nyte turen, og ikke minst utsikten. Når du skal ut og reise er tog definitivt det mest behagelige og ikke minst miljøvennlige alternativet. Gjennom Gudbrandsdalen har du et hav av opplevelser for store og små langs hele linja. Reiser du med barn, så har VY eget familiekonsept med barneavdeling hvor barna kan leke, lese bøker og se på film.

Vinstra Skysstasjon

Ærverdige Vinstra stasjon fra 1896 / Foto: Weikle

1. Gå av toget i sjarmerende Lillehammer Sentrum

Gågata i Lillehammer sentrum

Lillehammer sentrum yrer av liv om sommeren/foto: Ian Brodie

Lillehammer Sentrum er kjent som en helt unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at gågata er byens hovedpulsåre. Det finnes et flott utvalg av overnattingssteder i tilknytning til Lillehammer sentrum. Her kan du finne unike overnattingssteder med alt fra moderne omgivelser til historisk sus.

Sentrum har mange flotte butikker og flere spesialforretninger. I tillegg finnes det mange gode cafeer og resturanter. Lillehammer er en levende og pulserende by med mange arrangementer, både lokale, nasjonale og internasjonale.

Utsikt fra Lysgårdsbakkene Hoppanlegg

Lysgårdsbakkene er en del av OL-anleggene fra 1994. Her er det magisk ustsikt over Lillehammer by fra toppen. Gå opp, eller ta stolheisen / Foto: Ian Brodie

I sentrum finner du kunst- og kulturoppleveleser som anerkjente Lillehammer Kunstmuseum og sjarmerende Galleri Zink, og kun noen minutters gange unna finner du vakre Maihaugen og Norges Olympiske Museum , Sigrid Undsets hjem på Bjerkebæk, og ikke minst OL-anleggene fra vinter-OL i 1994.  Flere av stedene er flotte for hele familien, med tilrettelagte barneaktiviteter. Det er også mulig å ta toget til Hamar eller Moelv, og ankomme Lillehammer med Skibladner.

Barnas Maihaugen

Kulturopplevelser for store og små på Maihaugen / foto: Ian Brodie

Skibladner akterbilde

Skibladner – verdens eldste hjuldamper/foto: Colin Dobson

Dersom du ønsker å oppleve magiske Peer Gynt på Gålå, så kan du fint kombinere oppholde på Lillehammer med buss til Gålå fra Lillehammer

2. Ta toget til eventyrlige Hunderfossen

HUnderfossen Eventyrpark

Hunderfossen er hele Norges eventyrpark/foto: Joakim Mangen

Regiontogene stopper på Hunderfossen stasjon. Søk på VY.no for å finne ut hvilke. Herfra kan du til fots enkelt besøke både Hunderfossen Eventyrpark som er kjent som Hele Norges Eventyrpark, Barnas Gård en opplevelse for hele familien, Norsk Vegmuseum og Norsk Kjøretøyhistorisk Museum med ustillinger og stort friluftsmusem (gratis inngang) og ikke minst ta en tur i Norges Olympiske Bob- og akebane om du tør!

Autoriserte piloter i hjulbob

Tør du ta en tur i bob-banen? Her kan barn helt ned i 10 år prøve seg / Foto: Ian Brodie

3. Fart og moro på Hafjell

Det er også enkelt å ta seg til Hafjell fra Hunderfossen med bussen, bare 10 minutter. Her kan du ta en tur til toppen av Hafjell med gondolen for å nyte utsikten og ta en kopp kaffe på Skavelen, du kan teste downhill sykling i Hafjell Bike Park, og  barne kan boltre seg i Lilleputthammer eller Lekeland.

Gutt i løypene i Hafjell Bike Park

Hafjell Bike Park / foto: Visnes

4. Stopp over i den vakre landsbyen Ringebu

Landsbyen Ringebu ligger i hjertet av Gudbrandsdalen, og blir ofte kalt Norges minste by. Her finner du et stort utvalg av spesialforretninger i et trivelig sentrum. Landsbyen Ringebu er en levende landsby og om sommeren er det på torghandel hver lørdag i perioden juli – medio august. Torghandlere byr på husflidsprodukter, brukt og antikk, smykker, malerier, kaffe og vafler og mer, i tillegg til underholdning.

Iskos i Ringebu Sentrum

Ringebu byr på skikkelig sommerstemning / Foto: Landsbyen Ringebu

Landsbyen Ringebu ble tildelt Statens bymiljøpris i 2011 for sine trivelige uterom og møteplasser. Det tradisjonsrike handelssentrumet ble grunnlagt i 1899. Landsbyen byr også på et bredt utvalg av spesialforretninger, blant annet Annis pølsemakeri som har høstet en rekke gullmedaljer for sine pølser og kjøttprodukter.

Annis pølsemakeri

Annis Pølsemakeri / Foto: Visit Lillehammer

Landsbygalleriet Ringebu er en utendørs, helårs- og heldøgns vandreutstilling, som inviterer deg som besøkende til en aktiv kulturopplevelse. På utvalgte husvegger i sentrum vil du finne unike fotografier fra lokale fotografer i Ringebu, i tillegg til èn gjestefotograf. Bildene blir byttet ut fire ganger årlig, og er dermed en dynamisk utsmykking av landsbyen.

 

Torghandel i Ringebu sentrum

Hver lørdag er det torghandel i Landsbyen Ringebu / Foto: Ian Brodie

Ønsker å oppleve Peer Gynt på Gålå, så kan du bo på Venabygdsfjellet, hvor overnattingsstedene setter opp buss til forestillingen. Venabygdsfjellet er porten til Rondane, og byr på fantastiske naturopplevelser. Her kan du oppleve fjellet fra hesteryggen, vandre eller sykle.

Peer Gynt | Utendørsteater på Gålå | Lillehammer og Gudbrandsdalen

Peer Gynt /foto: Ian Brodie

5. Besøk Vinstra, byen i Peer Gynts hjerte

Vinstra er et kultursentrum, og byen midt i Peer Gynts rike. Byen ligger midt i Gudbrandsdalen og er senterpunkt mellom to andre viktige steder i Norge, nemlig Oslo og Trondheim. Her finner man det meste av kvaliteter en småby kan by på med trivelige kjøpesentre, handlegate, grønne parker og ikke minst den vakre, gamle jernbanestasjonen midt i sentrum. Tvers gjennom kjernen av Vinstra renner elva Gudbrandsdalslågen.

Statue på Vinstra Stasjon

Peer Gynt ønsker velkommen til Vinstra/foto:Fredrik Weikle

På Vinstra møtes det rurale og det urbane, og byen er omkranset av vakre småbygder og lett tilgjengelige naturopplevelser.  Her er det kort vei til de nærliggende fjellområdene som Kvamsfjellet, Venabygdsfjellet og Gålå, og aktivitetsmulighetene er mange med både sykling, vandring, hesteridning, rafting, langrenn og alpint med mer.

«Hvis det kan interessere dem at vite, så er Peer Gynt en virkelig person der har levet i Gudbrandsdalen.» 

Vinstra er en kulturby, og fanebæreren innenfor kulturen er Peer Gynt, som for øvrig står på sokkel ved Vinstra stasjon. Hvorfor er Peer så viktig for Vinstra? Jo fordi Peer kommer fra Vinstra, eller nærmere bestemt Sødorp, en av Vinstras vakrere «bydeler». Det var her Henrik Ibsen i 1862 fant inspirasjonen til sin storskryter av en verdensborger. Hvert år i august settes «Peer Gynt» opp på utendørsscenen ved Gålåvatnet, og Peer, ridende på sitt fantasifoster av en reinsbukk, er og blir Vinstras fremste varemerke.

For flere opplevelser nordover i Gudbrandsdalen, les mer hos Nasjonalparkriket

God togsommer 🙂

 

 

 

 

 

 

Videre lesing…

Opplev Himmel og Helvete

Opplev Himmel og Helvete

Overnatt i en «himmelseng» i et elgtårn tolv meter over bakken, og ta en dagstur ned i Nord-Europas største...

les mer

0 kommentarer