5 unike togstopp | Reis grønt gjennom Gudbrandsdalen i sommer

5 apr, 2024

Hva med å pakke bagen og reise på en ferie hvor du bare kan lene deg tilbake og nyte turen, og ikke minst utsikten. Tog er definitivt det mest behagelige og ikke minst miljøvennlige alternativet for transport. Gjennom Gudbrandsdalen har du et hav av opplevelser for store og små for hvert eneste togstopp. Reiser du med barn, så har VY eget familiekonsept med barneavdeling hvor barna kan leke, lese bøker og se på film.

Lillehammer sentrum

Lillehammer sentrum yrer av liv om sommeren | foto: Didrik Stenersen, Visit Lillehammer

1. Gå av toget i sjarmerende Lillehammer Sentrum

Lillehammer Sentrum er kjent som en helt unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære. Den gamle trehusbebyggelsen gjør at gågata er byens hovedpulsåre. Det finnes et flott utvalg av overnattingssteder i tilknytning til Lillehammer sentrum. Her kan du finne unike overnattingssteder med alt fra moderne omgivelser til historisk sus.

Sentrum har mange flotte butikker og flere spesialforretninger. I tillegg finnes det mange gode cafeer og resturanter. Lillehammer er en levende og pulserende by med mange arrangementer, både lokale, nasjonale og internasjonale.

Utsikt fra Lysgårdsbakkene Hoppanlegg

Lysgårdsbakkene er en del av OL-anleggene fra 1994. Her er det magisk utsikt over Lillehammer by fra toppen. Gå opp, eller ta stolheisen / Foto: Ian Brodie

I sentrum finner du kunst- og kulturoppleveleser som anerkjente Lillehammer Kunstmuseum og sjarmerende Galleri Zink, og kun noen minutters gange unna finner du vakre Maihaugen og Norges Olympiske Museum , Sigrid Undsets hjem på Bjerkebæk, og ikke minst OL-anleggene fra vinter-OL i 1994.  Flere av stedene er flotte for hele familien, med tilrettelagte barneaktiviteter. Det er også mulig å ta toget til Hamar eller Moelv, og ankomme Lillehammer med Skibladner.

Barnas Maihaugen

Kulturopplevelser for store og små på Maihaugen / foto: Ian Brodie

Barn styrer skuta på Skibladner, Foto: Didrik Stenersen

Skibladner – verdens eldste hjuldamper/foto: Didrik Stenersen

Dersom du ønsker å oppleve magiske Peer Gynt på Gålå, så kan du fint kombinere oppholdet på Lillehammer med buss til Gålå. 

Foran kongsgården i Hunderfossen Foto: Joakim Mangen

Hunderfossen er hele Norges eventyrpark/foto: Joakim Mangen

2. Ta toget til eventyrlige Hunderfossen

Regiontogene stopper på Hunderfossen stasjon. Søk på Entur.no for å finne ut hvilke. Herfra kan du til fots enkelt besøke både Hunderfossen Eventyrpark som er kjent som Hele Norges Eventyrpark, Barnas Gård en opplevelse for hele familien, Norsk Vegmuseum og Norsk Kjøretøyhistorisk Museum med ustillinger og stort friluftsmusem (gratis inngang) og ikke minst ta en tur i Norges Olympiske Bob- og akebane om du tør!

Hjulbob i Lillehammer Olympiske bob- og akebane

Tør du ta en tur i bob-banen? Her kan barn helt ned i 10 år prøve seg / Foto: Ian Brodie

3. Fart og moro på Hafjell

Togstoppet på Hunderfossen gir deg også lett tilgang til Hafjell. Du kan teste downhill sykling i Hafjell Bike Park, låne gratis sykkel til barna for å teste pumptrack, eller tilbake i sentrum kan barna boltre seg i Lilleputthammer eller Lekeland.

Downhillsykling i Hafjell Bike Park

Hafjell Bike Park / foto: Visnes

Iskos i Ringebu Sentrum

Ringebu byr på skikkelig sommerstemning / Foto: Landsbyen Ringebu

4. Stopp i den vakre landsbyen Ringebu

Landsbyen Ringebu ligger i hjertet av Gudbrandsdalen, og blir ofte kalt Norges minste by. Her finner du et stort utvalg av spesialforretninger i et trivelig sentrum. Landsbyen Ringebu er en levende landsby og om sommeren er det torghandel hver lørdag i perioden juli – medio august. Torghandlere byr på husflidsprodukter, brukt og antikk, smykker, malerier, kaffe og vafler og mer, i tillegg til underholdning.

Landsbyen Ringebu byr også på en ny og stor lekeplass for barn. I nordre enden av landsbyen ved ungdomshuset ligger det en aktivitetsplass for større barn.

Landsbyen Ringebu ble tildelt Statens bymiljøpris i 2011 for sine trivelige uterom og møteplasser. Det tradisjonsrike handelssentrumet ble grunnlagt i 1899. Landsbyen byr også på et bredt utvalg av spesialforretninger, blant annet Annis pølsemakeri som har høstet en rekke gullmedaljer for sine pølser og kjøttprodukter.

Annis pølsemakeri

Annis Pølsemakeri / Foto: Visit Lillehammer

Landsbygalleriet Ringebu er en utendørs, helårs- og heldøgns vandreutstilling, som inviterer deg som besøkende til en aktiv kulturopplevelse. På utvalgte husvegger i sentrum vil du finne unike fotografier fra lokale fotografer i Ringebu, i tillegg til èn gjestefotograf. Bildene blir byttet ut fire ganger årlig, og er dermed en dynamisk utsmykking av landsbyen.

 

Torghandel i Ringebu sentrum

Hver lørdag er det torghandel i Landsbyen Ringebu / Foto: Ian Brodie

Vinstra Skysstasjon

Ærverdige Vinstra stasjon fra 1896 / Foto: Weikle

5. Besøk Vinstra, byen i Peer Gynts hjerte

Vinstra er et kultursentrum, og byen midt i Peer Gynts rike. Byen ligger midt i Gudbrandsdalen og er senterpunkt mellom to andre viktige steder i Norge, nemlig Oslo og Trondheim. Her finner man det meste av kvaliteter en småby kan by på med trivelige kjøpesentre, handlegate, grønne parker og ikke minst den vakre, gamle jernbanestasjonen midt i sentrum. Tvers gjennom kjernen av Vinstra renner elva Gudbrandsdalslågen.

På Vinstra møtes det rurale og det urbane, og byen er omkranset av vakre småbygder og lett tilgjengelige naturopplevelser.  Her er det kort vei til de nærliggende fjellområdene som Kvamsfjellet, Venabygdsfjellet og Gålå, og aktivitetsmulighetene er mange med både sykling, vandring, hesteridning, rafting, langrenn og alpint med mer.

Aksel Hennie i Peer Gynt_Bård Gundersen

«Hvis det kan interessere dem at vite, så er Peer Gynt en virkelig person der har levet i Gudbrandsdalen.» | Mads Ousdal spiller Peer Gynt i årets oppsetting ved Gålåvatnet / foto: Peer Gynt AS

Vinstra er en kulturby, og fanebæreren innenfor kulturen er Peer Gynt

Hvorfor er Peer så viktig for Vinstra? Jo fordi Peer kommer fra Vinstra, eller nærmere bestemt Sødorp, en av Vinstras vakrere «bydeler». Det var her Henrik Ibsen i 1862 fant inspirasjonen til sin storskryter av en verdensborger. Hvert år i august settes «Peer Gynt» opp på utendørsscenen ved Gålåvatnet, og Peer, ridende på sitt fantasifoster av en reinsbukk, er og blir Vinstras fremste varemerke. Ønsker du å oppleve Peer Gynt på Gålå, så kan du bo på et av høyfjellshotellene i Gudbrandsdalen, hvor mange setter opp buss til forestillingen.

For flere opplevelser nordover i Gudbrandsdalen, les mer hos Nasjonalparkriket

God togsommer 🙂

 

Videre lesing…

0 kommentarer