Opplev Himmel og Helvete

28 apr, 2022

Overnatt i en «himmelseng» i et elgtårn tolv meter over bakken, og ta en dagstur ned i Nord-Europas største jettegryter i Helvete. Espedalen byr på unike opplevelser.

Av Anders Linstad

Vanligvis er ikke Helvete noe man forbinder med noe vakkert. Da er tiden kommet for å la seg overraske. Både sommer og vinter framstår Espedalens jettegryter som kunstverk med naturen som sin egen skulptør. Naturens verktøy har vært vann, stein og grus, og kunsten kan spores tilbake t slutten av siste istid for ca 10.000 år siden. På vinteren innhylles det hele i is og snø, på sommeren kan man se mer av detaljene i fjellet og områdene rundt. Flere av «grytene» er over 50 meter dype og 20 meter brede.

Jettegrytene i Helvete

Helvetes jettegryter i Espedalen | foto: Ian Brodie

Himmelsk søvn.

Om du liker deg bedre i høyden, byr Espedalen på himmelske soveplasser. Nå er kanskje ikke et soverom tolv meter over bakken helt i himmelen. Men plassert på naturlige utsiktspunkter får du likevel en følelse av å nærme deg. Elgtårnet i Espedalen har vinduer i alle retninger gir overblikk til å se alt som skjer i naturen rundt deg – uten at dyr og fugler merker at du er til stede. Dette gir en unik mulighet til å følge alt som skjer i nærheten; både i dagslys, den tidlige ettermiddagsskumringen, tussmørket på kvelden, kanskje i månelys, lyset fra stjerne eller fra nordlyset, helt til lyset gradvis vender tilbake til starten av en ny dag.

Lyset er i seg selv verdt en himmelsengovernatting. Det rike dyrelivet er en bonus, og både fugler og dyr kan krydre utsikten døgnet gjennom.

Utsikt fra Elgtårnet

Elg i de rette omgivelsene

Som betegnelsen elgtårnet indikerer, er det store muligheter for å få se skogens konge i sitt naturlige element. I området går et av Europas største og mest unike elgtrekk. Du vil bli overrasket over hvor stille og verdig det store dyret beveger seg i terrenget.

Det er en sitrende spenning i å sitte der i morgengryet – med fantastisk utsikt over naturskjønne Espedalen – og gjennomsøke terrenget med kikkert. Var det en bevegelse i myrkanten der? Er det den mørke kontrasten der et dyr? Etter hvert som morgen skrider fram gjør lyset det enklere å avgjøre hva som er elg og hva som er en veltet rot, ett einerkratt eller en mørk stein.

Utsikt i Espedalen

Espedalen / foto: Ian Brodie

Turen opp

Opplevelsen starter imidlertid før du kommer til Espedalen. Fra Lillehammer kjører du Bjørnsonvegen, en veistrekning omkranset av et frodig kulturlandskap med vakre gårder. Turen beskrives i den britiske reiseklassikeren «Tre i Norge ved to av dem» på denne måten:

«Vi kjørte over Lågen på en lang og ganske pen bro, og deretter oppover en buktet bakke, hvor alt tok seg strålende ut på en slik vakker dag. Landskapet ble mer og mer malerisk jo lenger vi fjernet oss fra Lillehammer».

Navnet Bjørnsonvegen kommer av at du passerer Aulestad, dikterhjemmet til Bjørnstjerne Bjørnson, på turen oppover. Nobelprisvinnerens hjem er vel verdt et besøk med omvisning, utstillinger, museumsbutikk og kafe. Langs veien ligger også små gallerier, særegne spisesteder og andre severdigheter.

Ikke bare tårnsoverom

Elgtårn er ikke eneste overnattingsmuligheten i Espedalen. Om du ønsker litt variasjon i utsikt, byr Dalseter Høyfjellshotell og Ruten Fjellstue på panoramautsikt til Norges høyeste fjelltopper i Jotunheimen. Dalseter Høyfjellshotell er en familiebedrift hvor tredje generasjon vertskap ønsker velkommen til gode dager i fjellet i en avslappet atmosfære 930 m.o.h.

Rett ved siden av Dalseter ligger Ruten Fjellstue – en ekte norsk fjellstue med historie i veggene. Ruten Fjellstue har gjennom 70 år vært et populært sted for overnatting, selskap og fest. Vertskapet byr på god mat, tradisjonsrike lokaler og en hyggelig atmosfære. Ruten Fjellstue har eget ølbryggeri – Norges eneste fjellbryggeri. Begge stedene tilbyr særegne opplevelser, og det er et godt utgangspunkt for fine fjellturer – enten vandreturer ved hjelp av apostlenes hester eller rideturer på islandshester.

Fjellbryggeri på Ruten Fjellstue

Ruten Fjellstue har sitt eget fjellbryggeri | foto: Ian Brodie

Rideturer på Dalseter i Espedalen

Foto: Ian Brodie

Et tredje overnattingsalternativ finner du tett ved Espedalsvannet. Her ligger Strand Fjellstue som er en god gammel tradisjonell fjellstue, hvor du føler deg hjemme med det samme du kommer inn døra. Ingen hotellrom er like, og alle er innredet med antikviteter og koselige gjenstander. Med sine originale tømmerstokker fra 1700-tallet fortsatt i veggene, og et unikt fjellbakeri, føler du deg fort hjemme i den koselig atmosfæren.

Veien videre

Fra Espedalen kan du fortsette til Skåbu, eller ta den sjarmerende «Peer Gynt Vegen ». Denne høyfjellets hovedveg gjennom Gudbrandsdalen går gjennom en del av Norges vakreste fjellverden, og fører deg rett inn i Peer Gynts Rike.

Her finner du Skåbu fjellhotell – et lite, intimt og hjemmekoselig familiedrevet hotell som ligger naturskjønt til i den lille fjellbygda Skåbu i Gudbrandsdalen. Hotellet vil tilby overnatting i hjemmekoselige omgivelser med 11 flotte dobbeltrom og 6 komfortable leiligheter. I restauranten serveres god lokal mat og den lune peisestuen er et hyggelig og avslappende samlingspunkt for besøkende i alle aldre.
Det gamle Samvirkelaget står i ny drakt som Skåbu fjellhotell.

Videre lesing…

Sommereventyret åpner!

Sommereventyret åpner!

Velkommen til en eventyrlig verden full av opplevelser og attraksjoner for små og store. Lillehammer og Gudbrandsdalen...

les mer

0 kommentarer