10 populære fjellområder du enkelt kan reise til

11 aug, 2022

Nyt uendelige muligheter med tur og sykkelstier, kano og kajakkpadling, rideturer i fjellet, flotte fiskevann og mye mer. La deg inspirere av 10 populære og flotte fjellområder du enkelt kan reise til.

Frisk luft og historiske høyfjellshotell

Gudbrandsdalen har være kjent for å ha «den friskeste lufta» i flere hundre år. På 1800-tallet, da de største byene var utsatt for sterk industrialisering, reiste mange til fjells nettopp i Gudbrandsdalen for å bli friske. Sanatorier, høyfjellshoteller og gardspensjonat dukket opp over alt.

I dag kan du oppleve de historiske og godt bevarte høyfjellshotellene og fjellstuene med hjemmekoselig atmosfære. Ofte har hotelldriften gått i arv gjennom generasjoner, og det sitter mye historie i veggene. Med vakre naturomgivelser, hjertevarmt vertskap og lokal kvalitetsmat fra øverste hylle kan fjellheimen by på gode opplevelser.

Les mer: Høyfjellshotell og fjellstuer i Gudbrandsdalen

Sykling på Venabygdsfjellet

1.Venabygdsfjellet i forgården til Rondane Nasjonalpark

Venabygdsfjellet ligger i spektakulære omgivelser i forgården til Rondane NasjonalparkNasjonal Turistveg Rondane starter her. Venabygdsfjellet og Rondane har turmål av de sjeldne, og byr på flotte opplevelser og aktiviteter. Populære turmål er Muen, Svartfjell og Dørdalsfallet. Du kan både gå på tur på egen hånd og med turleder. Venabustallen tilbyr fjellridning gjennom sommeren og høsten. Her kan du overnatte på historisk og hjemmekoselig høyfjellshotell.

Lundes

Idyllisk til på Venabygdsfjellet ligger Lundes. en familiebedrift med hjerte for å levere opplevelser og tjenester tilpasset den enkelte gjest. Fra sjarmerende hytter går du rett ut i et fantastisk turterreng, og kan velge mellom seterveier, og godt oppmerkede stier.  Mulighetene er mange; og valget er ditt!

Venabu Fjellhotell

Venabu Fjellhotell ligger med flott utsikt til Rondanes topper. Her starter turløypene rett utenfor døra. Kunnskapsrike turledere står klare til å ta deg med på tur. Venabu er kjent for godt kjøkken. I tillegg til fot – og skiturer arrangeres rideturer i fjellet med Venabustallen.

På vandretur i Kvitfjell

Foto: Julie Stovner

2.Kvitfjell med praktfull beliggenhet i Gudbrandsdalen

Kvitfjell ligger praktfullt til på vestsiden av Gudbrandsdalen, i fjellområdet som er kjent som Peer Gynts rike ikke langt fra Skeikampen og Gålå. Kvitfjell er kanskje mest kjent for sine spektakulære alpinbakker som ble anlagt til OL i 1994, men området er også fantastisk fint på sommeren og høsten. Her er det flotte tur- og sykkelmuligheter og nærhet til et bredt aktivitetstilbud. Den sjarmerende Landsbyen Ringebu ligger kun en kort kjøretur fra Kvitfjell med koselige kaféer og spisesteder, velkjente Annis Pølsemakeri og trivelige butikker.

Gudbrandsgard Hotell

Nyt utsikten over fjell og dal. Som en gammel kongsgård fra folkeeventyrene ligger GudbrandsGard hotell. Om sommeren omgis det staselige fjellhotellet av fantastiske gå- og sykkelruter. 

Vandretur på Skeikampen

Skeikampen / Foto: Jon Gunnar Henriksen

3.Skeikampen med storslåtte omgivelser i Peer Gynts rike

 Ca 45 minutters kjøring fra Lillehammer sentrum ligger helårsdestinasjonen Skeikampen. Skeikampen som er kjent for sin karakteristiske form, ligger i fjellområdet som ofte kalles Peer Gynts rike. Peer Gynt-vegen tar deg opp på fjellplatået som ligger cirka 1000 meter over havet og du kan kjøre både til Gålå og Espedalen på sommeren.

Skeikampen har suverene forhold for sykling og vandring i storslåtte omgivelser. Når heisen går i høstferien, kommer du fort opp i høyden, noe som er perfekt for små barneføtter på fjelltur. På sommeren finner du dessuten Nordens høyest beliggende 18-hulls golfbane.

Skeikampen Booking

Skeikampen Booking tilbyr hytteutleie på Skeikampen for alle gjennom hele året. Skeikampen er et yndet feriested og har masse aktiviteter å tilby.

Thon Hotel Skeikampen

Thon Hotel Skeikampen ligger idyllisk til ved Skeikampens fot. Hotellet ligger kun 300 meter fra nærmeste skiheis og 400 meter fra Skitorget. Hotellet har historie tilbake til 1936, og bærer preg av dette gjennom sin nostalgiske fasade.

Rideturer på Dalseter i Espedalen

På ridetur i Espedalen / Foto: Ian Brodie

4.Vennlig villmark og elgens rike i Espedalen og Skåbu

Fjelldestinasjonen Espedalen har fantastiske utgangspunkt for alle typer turer til alle årstider. Fra Skåbu, rett nord for Espedalen, starter Jotunheimvegen som tar deg rett inn i Jotunheimen nasjonalpark. I området finner du et flott turterreng som strekker seg fra vannene i dalbunnen gjennom skogen og opp på høyfjellet. Høyeste punkt er Ruten på 1517 moh, der du får en praktfull utsikt inn mot både Jotunheimen og Rondane. Den sommeråpne Peer Gynt-vegen tar deg opp på fjellplatået som ligger cirka 1000 meter over havet.

I tillegg til et mangfold av aktivitetsmuligheter som sykling, vandring, ridning og padling, har stedet blitt kjent for sitt unike Elgtårn, hvor du kan overnatte i naturen tett på dyrelivet. Du kan også oppleve Nord Europas største jettegryter i Helvete og nikkelgruvenes historie på Gravholmen hvor også Espedalen Fjellkirke ligger. Espedalen ligger ved Langsua nasjonalpark som har et unikt østnorsk skog- og lavfjellslandskap, og er naturligvis åpen for fri ferdsel til fots.

Elgtårnet i Espedalen

Opplev Elgtårnet i Espedalen, og få en spektakulær naturopplevelse utenom det vanlige! Med overnatting i et 12 m høyt elgtårn kommer du tett på natur og dyreliv med god sjanse for et nærmøte med skogens konge.

Elgtårnet i Espedalen

Elgtårnet i Espedalen, Foto: Espen Finstad

Dalseter Høyfjellshotell

Vakkert beliggende øverst i fjellbygda Espedalen på 930 m.o.h. ligger Dalseter Høyfjellshotell med praktfull utsikt over dalen og Jotunheimen. Dalseter er et familieeid og drevet hotell hvor tredje generasjon vertskap ønsker velkommen til gode feriedager i fjellet. 

Utsikt mot Espedalen ved Dalseter Høyfjellshotell

Ruten Fjellstue / Foto: Ian Brodie

Ruten Fjellstue

Ruten Fjellstue er en ekte norsk fjellstue med historie i veggene. Fjellstuen er opprinnelig en gammel seter til gården Søre Brenden i Skåbu, og har en beliggende øverst i Espedalen med en fantastisk utsikt mot Jotunheimen.

Inngangspartiet til Ruten Fjellstue

Strand Fjellstue

I vakre Espedalen, 730 meter over havet, ligger Strand Fjellstue. Det lille stedet med det store hjertet. Omkranset av høye fjell, fjellvann, dyreliv og en fantastisk rik flora.

Strand Fjellstue - oversiktsbilde

Strand Fjellstue, Foto: Ansgar Vabø

Skåbu Fjellhotell

Skåbu Fjellhotell ligger naturskjønt til i sentrum av den vakre lille fjellbygda Skåbu, og er et lite intimt og hjemmekoselig familiehotell. Senk skuldrene, nyt stunden, utsikten og roen.

Skåbu Fjellhotell
Utsikt utover Gudbrandsdalen i Hafjell

5.Et aktivitetseldorado i Hafjell og Øyerfjellet

Hafjell og Øyerfjellet ligger drøye to timers kjøring fra Oslo via E6, og kun 15 min kjøring fra Lillehammer sentrum. I Hafjellområdet kan en fylle ferieturen sin med alt fra fart og spenning til avslapping i flott natur.

Hafjell og Øyerfjellet byr på massevis av fine sykkelturer på koselige fjellveier og tilrettelagte sykkelstier i terrenget. I tillegg til flotte og familievennlige turer, er det er fantastiske stier som er perfekte for ivrige stisyklister. I Hafjell kan du også prøve deg i Hafjell Bike Park som er et av Europas beste downhill anlegg. Det er en flott opplevelse å ta gondolen opp fra bunnen av Hafjell og starte turen fra Gondoltoppen.

Pellestova

På toppen av Hafjell, direkte inn i høyfjellet, ligger Pellestova Hotell Hafjell. Hotellet er viden kjent for god mat og god stemning. Dette er stedet hvor du kan senke skuldrene og føle deg som hjemme.

Pellestova Hafjell Hotell

Ilsetra

Ilsetra ligger på tuftene fra en gammel seter fra 1600 tallet på toppen av Hafjell 950 moh, og er bygget som en fjellgård laftet tømmer og stav laft. På Ilsetra  får du en velværeavdeling med utendørs oppvarmet basseng.

Inngangspartiet ved Ilsetra
Sykling på Sjusjøen

6.Et paradis for turglade på Sjusjøen

Sjusjøen byr på et enormt nettverk av fjell- og seterveier og ruter tilpasset alle nivåer. På sommeren kan Sjusjøen by på fantastiske turmuligheter til fots, på sykkelsetet eller med en kano i fjellelvene våres. I hele området finnes det det nett av merkede stier og sykkelruter.

En spennende aktivitet å prøve seg på på sommeren er hundekjøring på grusvei.

Arctic Dome

Prøv glamping, glamorøs camping i idylliske Åstdalen Åstdalen med den stillestående elva Åsta er ei perle i Ringsakerfjellet. Sjusjøen Husky Tours flytter sin Arctic Dome hit sommerstid.

Arctic Dome sommer

Artic Dome byr på glamping i fjellheimen | Foto: Ida Nilseng, Sjusjøen Husky Tours

På tur ned fra Nevelfjell

På tur ned fra Nevelfjell | foto: Jørgen Skaug

7.Nordseter – et praktfullt fjellområde kun noen minutter fra Lillehammer

Nordseter er et av de nærmeste fjellområdene fra Lillehammer by. Området ligger under 20 km fra sentrum, og byr på ideelle forhold for vandring og sykling.

Fra Nordseter er det kort vei opp til viddene hvor du kan gå i åpent og lett terreng. Turterrenget er dessuten like fint om sommeren og høsten. I hele området finnes det det nett av merkede stier der du kan gå roligere eller raskere turer til fot. Her er et også kjempefine sykkelstier og sykkelveier.

For deg som liker å kunne kombinere opplevelsen av sjarmerende Lillehammer sentrum i kombinasjon med fjellet, så er Nordseter det perfekte stedet.

Lillehammer Fjellstue

Lillehammer Fjellstue og Hytteutleie finner du midt på Nordseter i Lillehammerfjellet mellom Hafjell og Sjusjøen. Her starter turløypene rett utenfor døra, med utsikt mot den populære Neveltoppen.

Inngangsparti Lillehammer Fjellstue

Nordseter Fjellpark

Nordseter Fjellpark ligger i rolige naturskjønne omgivelser på Nordseter. Her leier du hytter og leiligheter som er komplett utstyrt for selvhushold med komfyr, bakeovn og oppvaskemaskin.

Nordseter Fjellpark
Sykling på Gålå

Sykkeltur i Peer Gynts rike | Foto: Visnes

8.Gålå – midt i Peer Gynts rike

Gålå ligger midt i Peer Gynts rike på et fjellplatå 930 moh, og er særlig kjent for å være stedet hvor Peer Gynt spelet arrangeres i august hvert år. På Gålå finner du vakkert terreng for fjell- og sykkelturer. Peer Gynt veien er sommeråpen og passerer forbi Gålå.  På sommeren kan du også besøke Solbråsetra – setra i Gudbrandsdalen hvor Anne Hov oppfant brunosten!

Fagerhøy Fjellstue

Fagerhøy fikk sitt navn av Bjørnstjerne Bjørnson. Han stortrivdes på dette fagre og høytliggende stedet i Peer Gynts rike. Fagerhøy Fjellstue ligger 1018 moh., langs Peer Gynt-veien, midt i smørøyet mellom Gålå, Skeikampen og Kvitfjell.

Hovedhuset på Fagerhøy
Sykling på Kvamsfjellet med utsikt innover Rondane Nasjonalpark

9.Kvamsfjellet ved Rondane Nasjonalpark

Kvamsfjellet ligger i Nord-Fron kommune inntil Rondane nasjonalpark. Området kalles også for Rondablikk. På Kvamsfjellet kan du velge mellom en rekke flotte turer, og en av de mest populære turene er turen opp til Sukkertoppen. Her har du en fantastisk utsikt til både Jotunheimen og Rondane. Naturskjønne «Peer Gynts setervei»  går via Kvamsfjellet mellom Kvam og Vinstra.

Rondablikk Hotell

Hotel Rondablikk ligger vakkert til ved foten til Rondane nasjonalpark med en fantastisk utsikt over det enorme fjellplatået med mer enn 10 topper over 2000 m.o.h. Her kan du nyte de fredelige naturomgivelsene.  Hotellet er bygget i hyttestil inspirert av Peer Gynt, med naturen i sentrum.

Rondablikk Hytter

Med Rondane nasjonalpark som nabo, er kvamsfjellet et av landets mest populære turistområder. Her er flotte turmuligheter året rundt, oppmerkede stier om sommeren, og godt preparert løypenett på vintertid. Hyttene har høy standard, og ligger i samme området som Rondablikk høyfjellshotell

Vakker natur i Langsua Nasjonalpark

Vakker natur i Langsua Nasjonalpark /Foto: Kjolv Falklev

10.Synnfjell et naturskjønt og yndet reisemål

Synnfjell ligger mellom Lillehammer og Valdres og byr på mangfold i naturskjønne omgivelser. Her kan du nyte friluftsliv, jakt og fiske. Høyeste punkt er Spåtindtoppen på 1414 moh. Spåtindtoppen er et yndet turmål med panoramautsikt til Jotunheimen, Rondane, Dokkadalen og Randsfjorden.

Langsua nasjonalpark ligger tilknytning og har et unikt østnorsk skog- og lavfjellslandskap, og er naturligvis åpen for fri ferdsel til fots. Både hundekjøring og Geocaching er utbredt i Synnfjell. Landsbyen Dokka er nærmeste handelssenter.

Spåtind Fjellstue

Spåtind Fjellstue ligger naturskjønt til i Synnfjell, et fjellparti midt mellom Lillehammer og Fagernes.  Synnfjell blir ofte omtalt som Jotunheimens forgård med snilt og åpent fjellterreng med panoramautsikt til ruvende alpinlandskap. Langsua nasjonalpark strekker seg også inntil området.

Spåtind Fjellstue - spisesal

Spåtind Fjellstue | Roger Hjelmseth

Utforsk Lillehammer og Gudbrandsdalen

Utallige aktivitetsmuligheter, av landets beste alpinbakker, og milevis med langrennsløyper, tur- og sykkelstier.

Ta toget til fjells

Du kan enkelt ta toget til Lillehammer og buss til Sjusjøen, Nordseter eller bunnen av Hafjell. Det er også flere av overnattingsstedene som tilbyr opphenting på togstasjonen som flere av overnattingsbedriftene i Espedalen, og fra Ringebu tilbyr flere av overnattingsbedriftene på Venabygdsfjellet skyss.

Les mer: Ta toget til Lillehammer og Gudbrandsdalen

Videre lesing…

Pakker av opplevelser

Pakker av opplevelser

Tiden er inne for å planlegge årets sommerferie! Her har vi samlet et knippe med opplevelsespakker til årets...

les mer

0 kommentarer