Myfallet – en godt gjemt perle på Venabygdsfjellet

Skrevet av Visit Lillehammer

20. august 2018

Myfallet består av tre fosser med til sammen 100 meter fritt fall. Turen går på Venabygdsfjellet og er en fantastisk tur for folk i alle aldre, så lenge man er obs på glatte steiner nære fossefallene. Av 

En bortgjemt naturperle

Vi tok turen til Spidsbergseter, for å skaffe oss et godt utgangspunkt for å utforske den godt gjemte perlen Myfallet. Det er flere ruter man kan gå for oppleve denne bortgjemte naturperlen.  Vi valgte en rute som er ca. 13 km lang og som starter fra Spidsbergseter (som ligger 910 meter over havet). Turen tar cirka 3,5 t i normal gange. Siden vi først var på tur i dette området valgte vi også å ta med oss Veslefjellet som er en topp på 1034 moh.

Vi begynte på lett sti i åpent terreng direkte fra Spidsbergseter. Her fulgte vi samme veien som det går skiløyper på vinteren. Det er ikke merket til Myfallet her, så det lønner seg å ha med kart eller å få en god vegbeskrivelse fra kjentfolk.

Turen gikk videre nedover og inn i en bjørkeskog. Etter hvert  gikk vi over på grusveier, forbi hytter og to vann; Nørdre og Søre Fiskeløysa. Vi valgte å gå på oversiden av Søre Fiskeløysa, men du kan også gå lengre mot Venabu og over veien der. Er du heldig kan du treffe på bever i dette området.

Den røde T

Vi krysset etter hvert Rondevegen, og inn på en ny grusvei. Her begynte det å bli mer skilting, og vi gikk kun noen hundre meter på grus før vi kommer over på en ny fin sti og inn i en flott gammel bjørkeskog. Her er det godt merket, både med skilt og rød T. Her går det også guidede turer på hest, som er med på å holde stien åpen og nedtråkket for de som går til fots.

Glatt og bratt

Den største fossen kan du nyte en synet av i sin helhet , hvis du velger å ta turen helt ned til bunnen. Det er veldig glatte steiner på stien ned, så vær forsiktig. Om du er litt dårlig til beins eller ikke ønsker å gå ned den bratte stien, kan du gå videre til merket løype: Utsiktpunkt. Fra dette punktet kan du nyte fossen fra oven.

Ned til fossen følger man en bekk og man må gå mer eller mindre i ei steinrøys helt ned. Her lønner det seg å ha øynene åpne og konsentrere seg om hvor man setter bena. På grunn av den høye luftfuktigheten fra fossen er det ganske glatt og faren for at man kan skli er absolutt tilstede.

Vakre, trolske Myfallet

Ordet er FANTASTISK! En trolsk stemning med dis i luften. Fossen var virkelig et flott skue, og vi ventet bare på at trollet skulle titte frem i mellom vannmengdene. Den bratte og glatte nedstigningen i steinrøysa var virkelig verdt det! Før nedstigningen til fossen går man forbi en benk som det er kjekt å ta en liten pustepause på.

Videre til Veslefjell

Turen videre gikk over tregrensen, og fjellandskapet vi gikk i har en vakker overflate av lysegrå stein, blandet med årstidens farger. Fra toppen av Veslefjell kan du blant annet nyte utsikten innover mot Rondane, Svartfellet, Dynjefjellet, Trabelifjellet, Kyrkjegardsfjellet og Muen. Det er en flott varde her og en gapahuk av stein til le for vinden. En perfekt rasteplass etter nesten 300 høydemeters stigning fra fossen.


Hjem til fjellbad og deilig middag

Stien fører oss videre til grusveien forbi Kjørkjegardsætra og Porrestadsætra, vi  krysser veien så vi kan gå på sti langs Rondevegen til vi kommer til den BLÅ gråtassen til Spidsbergseter Resort Rondane. Da er det bare å glede seg til et besøk i Karlsvogna fjellbad og en deilig middag på kvelden.

Håper vi ses til fjells! Hilsen  , Kristin og Lene


Turbeskrivelse

Lengde: 13,3 km (Spidsbergseter – Myfallet – Veslefjellet- Spidsbergseter)

Varighet: 3,5 timer inkludert små rast

Gradering: Middels. Fin sti med noen bratte partier

Adkomst

Kjør til Spidsbergseter Resort Rondane på Venabygdsfjellet. Du kan starte turen herfra.

Videre lesing…

0 kommentarer

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *