Banebrytende utstilling på Lillehammer – Stepping Out!

25 mai, 2022

Utstillingen Stepping Out! på Lillehammer Kunstmuseum viser hvordan kvinnelige samtidskunstnere tør å markere seg. Med spennende kunstneriske grep og modig åpenhet krever de sin plass i kunstverdenen.

Kinesisk samtidskunst har manglet det kvinnelige perspektivet

Etter den økonomiske åpningen på 1980-tallet fikk kinesisk samtidskunst raskt en global betydning. Ledende museer i verden har vist store utstillinger med fantastiske verk fra Kina. Når man besøker utstillingene blir det tydelig at det er et overveldende antall mannlige kunstnere som får vist seg frem. De kvinnelige bidragsyterne er redusert til en eller to «alibi»-kvinner som er invitert ved siden av sine mannlige kollegaer. 

Første utstillingen i Norden av sitt slag

Utstillingen Stepping Out! vil gjøre noe med denne ubalansen. Det er den første utstilling med kinesisk samtidskunst i Norden – og med få unntak også globalt – som er dedikert bare til kvinnelige kunstnere. Tittelen Stepping Out! beskriver deres situasjon der de nå trer frem fra mørket og krever sin likeverdige plass ved siden av sine mannlige kollegaer.

For å sitere Mona Pahle Bjerkes sin omtale (NRK) etter åpningen 13. mai:

«En begivenhet av dimensjoner, smertefullt og vakkert om kvinnerollen
Jeg følte meg rørt og takknemlig etter å ha besøkt sommerens storsatsing ved Lillehammer Kunstmuseum.
Enda en gang har museet i den lille byen i Gudbrandsdalen klart å skape en kunstbegivenhet av internasjonale dimensjoner.»

Luo Yang, Pipi, 2015. Fra serien GIRLS.

Høy kunstnerisk kvalitet

Kunstnerisk kvalitet, tematisk bredde og teknisk nivå viser at det er på høy tid å oppdage disse fantastiske kunstnerne. De har hatt mange utfordringer i Kina, hvor nesten alle gallerister, samlere og kritikere har vært menn. Det har vært en vanskelig jobb å velge ut kunstnere, men resultatet ble 26 kvinnelige kunstnere med varierte uttrykksformer. Lillehammer Kunstmuseum er svært stolt over å være scene for deres fantastiske kunstverk. Utstillingen kan besøkes hver dag hele sommeren, midt i sentrum av Lillehammer.

–> Besøk utstillingen Stepping Out! i sommer!

 

Videre lesing…

0 kommentarer