Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom: En fjær i hatten for kunstmuseet

22 jun, 2021

Lillehammer Kunstmuseum har i sommer fram til 15. august den hittil største retrospektive utstillingen om den danske maleren Anna Ancher!  At det er de som har fått æren av å huse denne utstillingen er en stor annerkjennelse for museet.

Av Stein B. Olsen

Vi møter en tydelig stolt Cecilie Skeide som har hatt ansvaret for utstillingen.

-Det har aldri tidligere vært laget en slik utstilling om hennes kunstnerskap. Nye sider ved hennes kunst har dukket opp. Verk som ingen har sett tidligere, og det er Danmarks store nasjonalskatt som vi nå kan vise fram her på Lillehammer, forteller Skeide.

Cecilie Skeide på Lillehammer Kunstmuseum

Cecilie Skeide ved Lillehammer Kunstmuseum er stolt over å vise fram utstillingen av Anna Ancher

Eneste sted utenfor hjemlandet

Da Anna Anchers utstilling ble vist i Danmark gikk folk mann av huse for å få med seg denne utstillingen. Nå er den altså på Lillehammer.

-Det eneste stedet denne utstillingen skal vises utenfor Danmark er her på Lillehammer  Kunstmuseum. Det er smått utrolig, og interessen har vært voldsom sier Skeide

-Vi har fått god omtale av denne utstillingen. Publikum fra hele landet har kommet for å se hennes bilder, og i sommer venter vi stor pågang. Det har vi forberedt oss på, og alt skjer innenfor gjeldende Covid 19 retningslinjer, sier Skeide som også kan fortelle at det vises en egen film om Anna Ancher som følger med utstillingen. Den forteller historien om Anchers og kunstnerlivet for øvrig i Skagen gjennom et kvinneblikk.

– Hva har du tenkt når du laget denne utstillingen?

-Anna Ancher maler ikke store bilder, det skjer veldig lite i bildene, så de krever ro og intimitet for at folk skal kunne se det hun står for.  Jeg har laget en aktiv utstillingsarkitektur som verner om rommene i hennes kunst. Her kan du se flere rom og flere bilder samtidig, sier Skeide.

Fakta

Anna Ancher (1859–1935) er en av Nordens viktigste kunstnere i perioden 1880–1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon.

For første gang presenteres Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel. Utstillingen vil gi mulighet til å se hvordan Ancher fornyet den nordiske malerkunsten med sin uvanlig innovative farge- og penselbruk.Den forskningsbaserte utstillingen med en tilhørende publikasjon, kaster et nytt blikk på kunstnerens produksjon. Ambisjonen er å løfte Anna Ancher ut av Skagen, i betydningen ut av kunstnerkolonien, som kone til den kjente Michael Ancher og inn i en større sammenheng.

Innholdsrik utstilling

Utstillingen består av nesten 200 malerier, mange tegninger og et omfattende kontekstmateriale med brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander. Utstillingen er ikke kronologisk presentert, men konsentreres rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon.

Utstillingen er åpen for publikum i museets åpningstid.

Det er ikke nødvendig å bestille plass på forhånd. Da kan du gå rundt på egenhånd og nyte de flotte maleriene, i trygge omgivelser. Er det mange besøkende i salene på tidspunktet du kommer, ber vi deg bare vente litt til det er trygt og lett å overholde avstand.

Bård Breiviks Komet, Lillehammer Kunstmuseum

Bård Breiviks Komet på Lillehammer Kunstmuseum / Foto: Hilde Fauskerud

Omvisninger

Vi tilbyr omvisning med en av våre dyktige ansatte hver lørdag og søndag.

Vi ber om påmelding til omvisningene for å kunne overholde smittevern og tilby en trygg opplevelse. Informasjon om tidspunkt og påmelding finner du her!  Utenom omvisning kan du gå på egenhånd uten påmelding på forhånd.

Kino i sal 3

Dokumentarfilmen Kunsten å fange en solstråle gir et gripende innblikk i Anna Anchers liv og kunstneriske virke. Filmen varer 45 minutter og vises hver time, på timen, fra 11:00 til 16:00.

Videre lesing…

0 kommentarer