25 år siden OL på Lillehammer

13 feb, 2019

Den olympiske byen Lillehammer

25 år er gått siden vinter-OL og Paralympics ble arrangert på Lillehammer. IOC-president Juan Antonio Samaranch kalte vinterlekene for de beste noensinne. Fremdeles kan du oppleve olympisk magi i arenaene i OL-byen Lillehammer, sjekk oversikten under.

Lysgårdsbakkene hoppanlegg

OL-ilden

Foto: Kjetil Rolseth

Husker du da Espen Bredesen hoppet lengst ned Lysgårdsbakkene og vant OL- gull? Hoppanlegget er en del av Olympiaparken og ble bygget til OL i 94. Det brukes flittig også i dag. Ikke bare av de som hopper med ski på beina. Men også av turister og lokalbefolkning som ønsker seg en trimtur opp de 936 trappetrinnene til toppen av bakken. Herfra får du en fantastisk panoramautsikt utover Lillehammer. Du kan også ta stolheisen til topps, og ned igjen. Da får du oppleve litt av den svevende følelsen hopperne opplever på tur nedover bakken. Lysgårdsbakkene er et av tre nasjonale anlegg for skihopping i Norge. For bedrifter og grupper arrangeres også åpningsseremonier med tenning av OL-ilden i anlegget og matservering i Hopptårnet eller på Kongetribunen.  En skikkelig minnerik opplevelse.

Lysgårdsbakkene Hoppanlegg

Foto: Fredrik Garshol

Fartsfylt moro i bob- og akebanen

Lillehammer Olympiske bob- og akebane

Foto: Esben Haakenstad

Lillehammer Olympiske bob- og akebane er den eneste bob-banen i Skandinavia. I tillegg til store internasjonale konkurranser tilbyr anlegget mange aktiviteter for besøkende både sommer og vinter.  Her kan du suse nedover i bob eller kjelke i full fart. Her får du virkelig kjenne på G-kreftene, et skikkelig adrenalinkick. Du må være over 10 år for å kunne prøve disse olympiske grenene.

OL-løypene

Bjørn Dæhlie i OL løypene

Foto: Asmund Hanslien

Birkebeineren skistadion ble bygget til OL i 1994, og ble brukt til langrenn og skiskyting. Det var her Bjørn Dæhli tok gull både på 10 kilometer og 15 kilometeren. Anlegget brukes mye også i dag. Her kan du spenne på deg skiene og gå korte og lengre turer i det store løypenettet i regionen.  Løypene strekker seg fra sentrum i Lillehammer og langt inn på fjellet. Kanskje du vil teste 5 milstraseen i OL-løypene. Her vant Vladimir Smirnoff det gjeveste gullet foran Bjørn Dæhli. OL-traseene på Lillehammer sies å være verdens hardeste konkurranseløyper.

Birkebeinerrennet

OL-løypene brukes mye også i dag. Blant annet til Birken-arrangementene. Foto: Geir Olsen

Hafjell og Kvitfjell alpinanlegg

Hafjell Alpinsenter

Foto: Vegard Breie

Tar du turen opp til de olympiske alpinanleggene i Hafjell alpinsenter  og Kvitfjell Alpinanlegg kan du prøve deg i de samme løypene som toppalpinistene brukte under OL i 1994.  Husker du trippelen fra Hafjell, da Lasse Kjus, Kjetil Andre Aamot og Harald Christian Strand Nilsen toppet pallen? Fra Hafjell kan du kikke ned på det kjente landemerke Fakkelmannen, som er en stilisert mann som løper med en fakkel, hugget ut av skogen.

Hafjell alpinsenter har fått status nasjonalanlegg for slalåm og storslalåm. Dette gjør Hafjell til en arena for trening, konkurranser og mesterskap for bredde- og eliteutøvere. I Kvitfjell Alpinanlegg ble utfor og superG arrangert under OL. Anlegget beskrives av mange i dag som skikjørernes paradis.

Kanthaugen freestyleanlegg

Full fart i kjelkebakken i Kanthaugen Freestyleanlegg

Foto: Øystein Nordås

Dette anlegget ble under OL i 94 brukt til freestyle-øvelsene. Anlegget er en del av Olympiaparken, og er etter OL blitt et populært sted for kjelkekjøring. En heis tar deg og kjelken til toppen, derfra kan du suse ned traseen på hele 1 km.  Anlegget brukes også i dag til alpint og snowboard.

Gågata – stågata

Gågata i Lillehammer under OL 1994

Gågata i Lillehammer ble omdøpt til «stågata» under OL i 1994. Foto: Asmund Hanslien

Under OL i 1994 ble den sjarmerende gågata i Lillehammer sentrum omdøpt til stågata. Det var så mye folk  at det nesten ikke var mulig å bevege seg fremover. Fortsatt ligger den sjarmerende trehusbebyggelsen i Lillehammer der full av yrende liv, butikker og spisesteder du kan oppleve om du tar turen til byen og gågata. Men nå er det nok litt mer fremkommelig enn det var akkurat under OL-dagene for 25 år siden.

Gågata i Lillehammer sentrum

Foto: Ian Brodie

Håkons Hall

Haakons Hall

Foto: Lillehammer Olympiapark

Håkons Hall ble bygget til OL. Hallen var hovedarena for ishockey under OL og åpnings- og avslutningsarena for Paralympics. I dag brukes hallen til idrett, arrangementer, konferanser, messer etc.

Del dine minner – Norges Olympiske museum

Norges Olympiske Museum

Foto: Ian Brodie

Norges Olympiske Museum er et topp moderne og interaktivt museum som har samlet minner fra blant annet OL på Lillehammer i 1994. Her kan du se medaljer og andre orginale gjenstander fra OL-historien.

Det er skrevet mange rapporter, bøker og artikler om OL. Men ingen har fanget opp de mange små episodene, begiventhetene eller kuriositetene som ligger lagret i folks minne.

 

Videre lesing…

0 kommentarer