Lei El-sykkel i Lillehammer

16 jun, 2022

El-sykkel er en fin måte å komme seg rundt i Lillehammers bratte gater. Ta en sightseeing tur til byens attraksjoner, utsiktspunkt eller ta en dagsutflukt til fjells.

El-syklene er tilgjengelige på Stasjonen, Du kan hente ut sykkelen et sted og returnere den et annet sted. Pris for leie er 90,- per time. Du låser opp, betaler og leverer sykkelen via appen Sharebike. Ved dagsleie anbefales å ta med lader som kan hentes i resepsjonen på utleie stasjonene.

 

Forslag til el-sykkelturer i Lillehammer regionen

1. Kulturhistorisk rundturkombinert med besøk på byens museer
Lengde på tur: ca. 4,5 km

Fra sentrum sykler du sørover Kirkegata forbi Søndre park (Park Cafeen i Søndre park er et populært spisested for byens innbyggere). Følg skiltene videre til Maihaugen. På Maihaugen ligger også Norges Olympiske museum og Norges Postmuseum.

Etter et besøk på vakre Maihaugen kan du fortsette Maihaugvegen/Sigrid Undsets veg forbi Stampesletta med Kristins og Håkons hall fra OL 94. På venstre side av vegen ligger Bjerkebæk – Sigrid Undsets hjem med sin flotte historiske hage.

Kombiner gjerne turen med en runde oppom hoppbakken (se beskrivelse OL 94 rundtur) eller fortsett Nordsetervegen ned til sentrum. Et stopp i gågata med besøk på en av de koselige kafeene er obligatorisk. Og et besøk i Lillehammer Kunstmuseum på Stortorget anbefales på det sterkeste.

Maihaugen

Maihaugen.
FOTO: Visit Lillehammer

lillehammer

Utstikt fra Lysgårdsbakken
FOTO: Ian Brodie

2. OL 94 rundtur med fantastisk utsikt
Lengde på tur: ca. 11 km eller 32 km (bob- og akebanen)

 En tur til toppen av Lysgårdsbakken hoppanlegg (OL arena 1994) for å nye byens beste utsikt kan anbefales (ca. 5 km). Med el-sykkel kommer du opp bakkene lekende lett. Du kan velge å parkere sykkelen i nederste del av hoppbakken for å ta stolheisen til toppen eller gå de 936 trappetrinnene til topps og ta stolheisen ned igjen. Det er også en fin rundtur å sykle opp til toppen av hoppbakken, følg Birkebeinervegen rundt de siste svingene og ta til venstre inn Kantvegen (vegen går mellom Birkebeineren Skistadion og Lysgårdsbakken hoppanlegg). Ønsker du en tur innom Birkebeineren Skistadion følg Birkebeinervegen rett fram.

Tilbake til Lillehammer kan du sykle Nordsetervegen ned igjen (noe mer trafikkert veg) eller sykle samme veg tilbake. Stikk gjerne en tur innom Stampesletta med Kristin og Håkons hall fra OL 94. I enden av Stampesletta (Sigrid Undsets veg) ligger Badedammen og Mesnaelva som er et populært badested for byens befolkning.

Ønsker du et ekstra adrenalinkick, kan du ta en sykkeltur til Lillehammer Olympiske bob- og akebanen på Hunderfossen, og prøve hjulbob. En fin tur er å sykle om Fåberg og Hunderfossvegen, ca. 16 km hver veg.

 

3. Håndverksruta om Fåberg – kombiner sykkeltur i flott kulturlandskap med besøk på lokale håndverksutsalg
Lengde: 18 km

Kombiner sykkeltur og besøk hos lokale produsenter. En fin rundtur er å besøke Fabrikken og Ment porselenutsalg på Fåberg, og evt. et badestopp på Jorekstad Fritidsbad.

Fabrikken ligger sentralt i Lillehammer i Løkkegata 9. Her finner du verksteder, atelier og utsalg av glasskunst, smykker, keramikk, billedkunst m.m.

 For å sykle til Ment, følg Storgata og Gudbrandsdalsvegen på fine tilrettelagte sykkelveger forbi Høyskolen i Innlandet (HINN), og ta til venstre ned Brunlaugbakken til Fåberg. Her finner du skilt til Ment. Faste åpningstider er torsdager 16-20,  fredager og lørdager 12-16, og utenom åpningstidene kan besøk bookes.

Fra Ment kan du fortsette ned til brua over Lågen, og sykle videre Steinkista til Jorekstad Fritidsbad. Fra Jorekstad går turen i flott kulturlandskap langs Jørstadmovegen til Vingnes. På Vingnes kan du ta en stopp på Skibladnerbrygga. Her er en fin badeplass (Vingnesvika) om du føler for en dukkert i Mjøsa. Tilbake til Lillehammer sykler du over Vingnesbrua.

(Alternativt kan du også sykle langs Gausdalsvegen fra Jorekstad tilbake til Høyskolen og samme veg tilbake til Lillehammer).

4. Med el-sykkel til fjells
Lengde på rundtur: ca. 40 km.

 Med el-sykkel er det lett å tråkke seg opp bakkene til Lillehammers nærliggende fjellområder; Nordseter (14 km), Sjusjøen (19 km) og Hafjell (15km)/Øyerfjellet.

 Her kan du velge en rundtur hvor du sykler opp til Sjusjøen over til Nordseter (eller motsatt veg), og tilbake til Lillehammer. Det er også gode muligheter for å sykle videre innover Øyerfjellet på fine seterveger, og ned til Hafjell. Dette blir en noe lengre tur. Fra Hafjell kan du sykle langs Hundervegen og Gudbrandsdalsvegen tilbake til Lillehammer (15 km).

5. Panoramavegen i flott kulturlandskap og fantastisk utsikt
Lengde på tur: ca. 20 km

For en storslått utsikt over Lillehammer og Mjøsa sørover anbefales en middels krevende tur på vestsiden av Mjøsa. Fra Lillehammer sykler du over Vignesbrua og følger skilt mot Saksumdal. Etter en gradvis stigning til toppen av Vingnes, følg Vottestadvegen (lokalt omtalt som Panoramavegen) til Brattberg gård. Dette er vegens høyeste punkt, og her kan du nyte utsikten før du tar samme veg tilbake. Turen foregår på fine grusveger, og er ca. 10 km hver veg.

gudbrandsdalen

Videre lesing…

0 kommentarer