Langsua Nasjonalpark

10 mai, 2021

Få kjenner Langsua Nasjonalpark bedre enn Morten Liebe. Han er nasjonalparkforvalter, og denne sommeren håper han på mye besøk, for som han sier vi er nok fortsatt en ukjent perle for mange.

Langsua er fjellområdet mellom Valdres og Gausdal. Det samme området blir også omtalt som «Huldreheimen», «Jotunheimens forgård» og «Gausdal vestfjell». Langsua nasjonalpark ligger i dette området, og ble opprettet i 2011 gjennom en betydelig utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark som den gangen var landets minste nasjonalpark.

Her kan du vandre i et vidstrakt familievennlig lavfjellslandskap. Her møtes frodig bjørkeskog, gammel barskog, bølgende vidder og mangfoldig våtmark. Terrenget er mildt, men byr på spennende toppturer med vidt utsyn. Fjellene Skaget (1665 m.o.h.) og Langsua (1553 m.o.h.) er markerte landemerker som byr på storslagen utsikt.

Padling i Langsua

Foto: Morten Liebe

Kittilbu en naturlig start

Jeg vil si at Kittilbu er en naturlig og fin startsted før ferden går videre enten med bil, sykkel eller på beina. Vi har stinettet til DNT, og det er god merket. I tillegg er jo Kittilbu en opplevelse i seg sjøl, forteller Liebe.
Tar du bil eller sykkel kan du følge vassdraget hele veien, og endestajon med bil er Liomsetra. Hele veien her er det rikelig med muligheter for fiske, kano og kajakk for de som ønsker det.

-Muligheter for en dukkert også?

-Å, ja. badetemperaturen kan jeg jo ikke garantere, men at det er flotte steder er det ingen tvil om. Vi har faktisk egen sandstrand, som ligger like etter bommen ved Holsbru. Langs veien her finner du også flere campingplasser som er tilrettelagt for både campingvogn og telt. Mange av våre gjester har sine favorittplasser, men det er fortsatt mer enn nok med plass. Det vi også ser at mange av de som går fotturer har med seg egne telt, og de får så avgjort en spesiell opplevelse, sier Liebe.

Det er mange topper i området på mellom 1100 og 1400 meter, og felles for disse er at de gir en fantastisk utsikt, og oppfattes ikke som spesielt krevende å nå.

-Toppturer veldig populært og de toppene vi har er godt merket i hele nasjonalparken. Fint å gå i et gjestmildt terreng. Flott for barnefamilier, sier Liebe som gjerne anbefaler en tur til Nordre Sulihøgda…

Innerst i veien og siste stoppested med bil ligger Liomseter, som er ei betjent hytte i DNT regi. Dette er også et fint utgangspunkt for både korte og lange turer.

Vakkert, men hvorfor så ukjent? 

-Tja si det, fra gammelt av så var Gausdal Vestfjell godt kjent for gode fiskevann og ørretfiske. Slik er det fortsatt. Vi har både Jotunheimen og Rondane ikke langt unna, og vi har ikke så mange brukere som de. Vi er nok ikke helt oppdaget ennå, kanskje denne sommeren blir annerledes. Vi har plass nok, og mange opplevelser å by på, mener Liebe.

Hva er din favoritt?

-Å det er mange, men jeg er veldig opptatt av vann og trives godt i kano eller kajakk.. Det kryr av perler langs Dokkvatnet og de mange sideelvene. Her er det mange plasser å slå seg ned, og kort veg fra veien. Bare husk at du ikke kjører bilen ut av veien og ned til vannet, men bruker de parkeringsplassene som er langs veien, sier Liebe og tar også med Omrtjernkampen som en obligatorisk opplevelse og tur hvis du tar turen til Langsusa.

-Husk at det er flere muligheter til å komme seg hit. Nå har vi snakket mye om å starte på Kittilbu. Du kan også kjøre til Svatsum, og derfra inn til Revsjøen. Det er det magisk, sier Morten Liebe.

Langsua Nasjonalpark

Foto: Morten Liebe

Fakta Langsua:

Vernet: 11. mars 2011. Utvidelse av gamle Ormtjernkampen nasjonalpark (1698) 
Vernet areal: 5731 km2 
Beliggenhet: Øystre Slidre kommune, Nord-Aurdal kommune, Nordre Land kommune, Gausdal kommune, Sør-Fron kommune og Nord-Fron kommune. 
Verneformål: området er vernet for å ta vare på et stort og villmarkspreget lavfjellslandskap, med viktige leveområder for sjeldne og sårbare plante- og fuglearter, kulturminner og særpregede kvartærgeologiske forekomster.

Videre lesing…

0 kommentarer