Nordens største litteraturfestival 27.mai.- 2. juni

11 apr, 2024

Litteraturfestivalen- en festival for alle

 

Få ord er så ladet akkurat nå som ordet grense. Etter noen tiår hvor verden har krympet dramatisk og grensene nærmest ble visket ut –  har pandemi, krig og flyktningkrise igjen fått land og mennesker til å lukke seg mot omverdenen. 

Det er tradisjonen tro mye som engasjerer under Litteraturfestivalen. Programtilbudet er rikholdig, og det er noe for alle. Norsk litteraturfestival skal være en festival for alle, uansett alder.

Litteraturfestivalen i Søndre Park

Foto: Leslie Begby

100 arrangement for de unge

Pegasus, festivalens program for barn og unge og er Norsk Litteraturfestivals viktigste samfunnsoppdrag. Positive møter med litteratur er viktig for utviklingen barns leselyst. Lesing er avgjørende for barns språkutvikling og læring, og ikke minst fordi det utvikler empati, og gir barna verktøy til å forstå verden rundt seg og til å forstå hverandre. I løpet av festivaluka byr Pegasus på mer enn 100 arrangementer og i programmet deltar blant andre Maria Parr, Laurie Halse Anderson (US), Ragnar Aalbu og Moa Backe Åstot (SE).

– Pegasus, barne- og ungdomsprogrammet til Norsk Litteraturfestival, samler rundt 15 000 barn og unge i løpet av en hektisk festivaluke, sier programsjef for Pegasus, Ketil Kolstad. Lillehammer er også stedet å være dersom du er voksen og brenner for barne- og ungdomslitteratur.
– Vi gleder oss spesielt til å invitere til litteraturopplevelser på tvers av generasjonene gjennom vår familielørdag, hvor programmet selvfølgelig er gratis. Opplev alt fra hagedag på Bjerkebæk og kinofilm til Det store showet om Kokosbananas!

Festivalstemning med glade barn

Festivalstemning / Foto: Øystein Nordås

265 arrangementer

Norsk Litteraturfestival 2024 består av 265 arrangementer. Blant hovednavnene er Louise Kennedy (GB), Mariana Enriquez (AR), Maria Navarro Skaranger, Oliver Lovrenski, Caspar Eric (DK), Adania Shibli (PS), Kjell Westö (FI), Sayaka Murata (JP), Ann Helén Laestadius (SE), Lars Mytting, Constance Debré (FR), Amina Elmi (DK), Sumaya Jirde Ali, Yan Lianke (CN), Joshua Cohen (US), Helene Uri og Elizabeth Strout (US). 

Spennende debatter

Murer bygges, piggtråd trekkes, folk deles inn i «oss» og «dem». Men i vår usikre tid er det ikke bare grenseoppgangene mellom landene som har blitt hardere, men også dem mellom sosiale klasser, kjønn og aldersgrupper.

Under festivalen settes viktige samfunnsspørsmål daglig på agendaen i DEBATTEN? «Hvor går grensen for ytringsfrihet?» er spørsmålet Håkon Haugsbø stiller sjefredaktør i Charlie Hebdo, Gérard Biard, den truede imamen Seyran Ates og ytringsfrihetsekspertene Anine Kierulf og Kjetil Ansgar Jakobsen. Andre temaer som vil bli diskutert er «Hvor går grensen for avviklingen av velferdssamfunnet?» «Hvor går grensen for hvor mye kriminalitet samfunnet kan håndtere?» og «Hvor går grensen for utnyttelse av naturen?»

Bok som henger i et tre

Foto: Litteraturfestivalen/Heidi Sæterbakken

Nærbilder med norske og internasjonale stjerner

Heldigvis er litteraturen også et sted for fantasiflukt, et sted hvor grenser overskrides og hvor man kan leve seg inn i hvordan det er på den andre siden. I programserien NÆRBILDE møter du skjønnlitterære stjerner som amerikanske Elizabeth Strout, palestinske Adania Shibli, argentinske Mariana Enriquez, kinesiske Yan Lianke, amerikanske Joshua Cohen, danske Caspar Eric og de norske leserfavorittene Tore Renberg, Lars Mytting og Vigdis Hjorth.

– Vi er glade og stolte over å kunne presentere verdenskjente forfattere som på ulike måter utforsker festivalens tema i sin skriving, sier programsjef Yukiko Duke og fortsetter. – Kom til oss på Lillehammer – og opplev ekte bokglede!

Et av vårens hete temaer har vært grensen for litterær kvalitet. Mens fagseminaret KOMMA tar opp det som leses, men som ikke formidles, utfordrer Are Sende Osen grensen mellom folkeopplysning og underholdning når han gir oss Kongerekka på 50 minutter. Vi gleder oss til å dykke ned i krim og skrekk med Aslak Nore og svenske John Ajvide Lindqvist og vi gleder oss ikke mindre til å diskutere Sagaen om Isfolket. Bokserien som er elsket og hatet, eller er den bare elsket?

Ambisjonen for Norsk Litteraturfestival 2024 er å utforske litteraturens grenser og den grenseoverskridende litteraturen. Under festivalen kommer nye, spennende – men også etablerte og interessante – forfattere til orde i en stor, berikende diskusjon om litteratur og verden vi alle lever i.

Det er bare å glede seg!

Videre lesing…

0 kommentarer