Velkommen til Elgland – en reise i elgens rike

Skrevet av Visit Lillehammer

15. juni 2018

Kjører du av E6 ved Fåberg i sør, ved Sjoa eller Vinstra i nord, så kan du sikte deg inn på vakre Espedalen. Her åpenbarer Elgland seg. I dette området  går et av Europas største og mest spesielle elgtrekk som finner sted hvert eneste år. 

800x500-Elgland-Badeelg-SjurSande

Elgen trives i Elgland / Foto: Sjur Sande

800x500-Elgtårnet-Espedalen.jpg

Overnatt i det spektakulære Elgtårnet i Espedalen / Foto: Esben Finstad

Unik overnatting i elgtårnet

Elgland strekker seg fra Kittilbu Utmarksmuseum i sør gjennom Espedalen og Skåbu inn til Glittersjå i Murudalen. Her kan du utforske området, historiene og naturopplevelsene i elgens eget rike. En av tingene du absolutt må oppleve er Elgtårnet i Espedalen. Hit kan du enten gå på tur, eller du kan få en helt unik overnattingsopplevelse! Ved å bo i et 12 m høyt elgtårn kommer du tett på natur og dyreliv, med god sjanse for et nærmøte med skogens konge. Her er det også gode muligheter for å oppleve nordlyset. Elgtårnet har plass til 8 personer for overnatting.

800x500-Elgland-Elgtårnet2

Utsikt over Elgland / Foto: Liv Bjerke

Les mer: 3 eksotiske overnattingssteder du bare må oppleve

Unike stoppesteder og opplevelser i Elgland

Kittilbu Utmarksmuseum ligger i den idylliske Kittilbugrenda i Gausdal Vestfjell. Her kan du bli med på en reise tilbake i tid, fra steinalderen og middelalderen, fram til aktuelle tema som omhandler natur og utmark i dag. Du kan vandre og oppleve historie på stier ute i terrenget, eller inne i museet. På sommeren er det også åpen seter med dyr og servering, perfekt for barnefamilier. Kittilbu er besøkssenter for Langsua Nasjonalpark.

800x500-Elgland-Kittilbu

Gammel fangstgrop benyttet til å fange elg / Foto: Kittilbu Utmarksmuseum

800x500-Elgland-KittilbuSeterlunsj

Seterlunsj på Volden Seter / Foto: Kittilbu Utmarksmuseum

Jettegrytene i Helvete Naturpark  er noe av det villeste du kan oppleve i norsk natur. Her kan du se hvordan naturkreftene har arbeidet og formet selve grunnfjellet. Jettegrytene ble dannet på slutten av siste istid ved at vann og stein fra issmeltingen roterte i fjellet og lagde store jettegryten, flere over 40 meter dype og 20-30 meter brede.

800x500-Elgland-Helvete

Opplev jettegrytene i Helvete / Foto: Ian Brodie

800x500-Elgland-Helvete2

Et besøk i Helvete er en mektig opplevelse / Foto: Ian Brodie

Ruten Fjellstue er en tradisjonsrik fjellstue med rik historie som ligger på 860 moh på solsiden i Espedalen. Her er det flott utsikt mot Jotunheimen og dalen. Espedalen var en naturlig ferdselsåre ikke bare for elgen på sin trekkrute, men også for reisende på vei til Jotunheimen, og som flere steder i Gudbrandsdalen tok flere og flere av setrene i bygda i mot losjerende. Ruten serverer lokalt hjemmebrygget øl fra sitt eget bryggeri, Espedalen Fjellbryggeri, som er Norges høyestliggende mikrobryggeri.

800x500-Elgland-Ruten

Vakre omgivelser på Ruten Fjellstue / Foto: Ian Brodie

800x500-Elgland-Fjellbryggeri

Espedalen Fjellbryggeri er Norges høyestliggende mikrobryggeri / Foto: Ian Brodie

Øverst i Espedalen på 930 m.o.h. med flott panoramautsikt mot Jotunheimen ligger Dalseter Høyfjellshotell. Dalseter har åpnet opp for reisende siden 1890 årene. Her legges det vekt på naturnære opplevelser i en avslappet og ujålete atmosfære. Sidene de første turistene på vei mot Jotunheimen stoppet i Espedalen for mer enn hundre år siden, har reiselivet vært en naturlig del av livet i denne lille fjellbygda. Espedalen er skildret allerede i boken “Tre i Norge ved to av dem”, en lun og underfundig reiseskildring om tre engelskmenns reise i Norge fra Christiania til Lillehammer gjennom Espedalen på vei til Jotunheimen.

Les mer: Bli med Eventyrjentene på topptur til Espedalens høyeste topp

800x500-Elgland-DAlseter

Spektakulær utsikt mot Jotunheimen / Foto: Ian Brodie

800x500-Elgland-Dalseterstallen

Opplev fjellheimen fra hesteryggen med Dalseterstallen / Foto: Ian Brodie

Fjellbygda Skåbu er Norges høyestliggende helårsbebodde bygdesamfunn 870 moh. Bygda har etter all sannsynlighet fått sitt navn etter den norrøne jaktgudinnen Skade (Skadir). Jakt, fangst og fiske setter sitt preg på bygda i dag som i tidligere tider. Skåbutunet består av totalt tredve bygninger fra 17-1800 tallet og er ”et Maihaugen i liten versjon”. En kulturhistorisk utstilling er satt i stand på låven og viser blant annet hvordan jakt og fiske har vært viktig for livsgrunnlaget i fjellet. Elgen i tillegg til andre dyr var en av grunnene til at menneskene bosatte seg i fjellbygda Skåbu.

800x500-Elgland-Skåbutunet2

Opplev kulturhistorie på Skåbutunet / Foto: Skåbutunet

800x500-Elgland-Skåbutunet

Fangstustilling på Skåbutunet / Foto: Grethe Gillebo

Glittersjå Fjellgård ligger på 760 moh på solsiden av Murudalen, ved foten av Jotunheimen og med flott utsikt til Glittertind. Her finner du et stort tun mellom gamle tømmerhus. Rundt husene vrimler det av frittgående dyr, hovedsakelig av gamle norske husdyreraser. På Glittersjå får du muligheten til å se skogens konge – elgen – på tett hold. Her bor det nemlig tamme elger som besøkende får stifte nærmere bekjentskap med.

800x500-Elgland-Glittersjå3

På flotte Glittersjå Fjellgård kan du oppleve dyrene tett på / Foto: Glittersjå Fjellgård

800x500-Elgland-Glittersjå

Her kan du stifte bekjentskap med elgen / Foto: Glittersjå Fjellpark

Elgtrekket

Det eksisterer i dag et særegent elgtrekk mellom snørike lavereliggende sommerbeiter dominert av granskog vest for Mjøsa, og snøfattige høyereliggende vinterbeiter dominert av furu, vier, einer og bjørk vest for Gudbrandsdalen. Vintertellinger fra fly og sportellinger om våren på flere strekninger har vært gjort siden slutten av 1970-tallet, og viser en tydelig trekktradisjon gjennom hele dette tidsrommet.

Det er funnet et stort antall fangstgroper i området. En fangstgrop er en jordgravd grop som ble kamuflert for å fange dyr. I et middelalderbrev fra 1412 i Gausdal kommune framgår det at minst fire personer på samme tid brukte fangstgroper i Espedalen, og dette er en indikasjon på at elgen forekom tallrikt på den tid.

800x500-Elgland-ElgIElv-SjurSande

Et av Europas største elgtrekk / Foto: Sjur Sande

800x500-Elgland-Trekkruter

Oversikt over trekkruter. De grønne linjene angir trekkrutene til elgen. De røde angir fangstsystemer / Kilde: elgland.no

800x500-Elgland-Fangstgrop-Slangen

Rester av fangstgrop ved Slangen / Foto: elgland.no

For mer inspirasjon og informasjon om Lillehammer og Gudbrandsdalen, les mer på lillehammer.com

Videre lesing…

Hytta som base i sommer

Hytta som base i sommer

Derfor skal du velge hytta som base Lillehammer og Gudbrandsdalen er Norges største hytteregion. I år er det året du...

les mer

0 kommentarer

Trackback/Tilbaketråkk

  1. Sensasjonelt funn i Espedalen - Reiseguide - […] LES MER: Se hva du kan oppleve i Elgland […]

Send inn en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *