Strand Fjellstue – det lille stedet med det store hjertet

24 aug, 2017
I kæilltåkå* vakre Espedalen, 730 meter over havet, ligger Strand Fjellstue. Det lille stedet med det store hjertet ligger flott til med utsikt over Espedalsvatnet, omkranset av høye fjell, fjellvann, dyreliv og en fantastisk rik flora. 

800x500-StrandFjellstue-Oversiktsbilde

Espedalen Fjellstue ligger vakkert til ved Espedalsvatnet / Foto: Tom Jensbakken / RGB Media

En perle av en fjellstue

Strand Fjellstue er et gammelt bruk fra 1700-tallet i Espedalen i Gausdal. I 1924 kjøpte Peter Høier gården, og 4 år seinere overdro han gården til sin sønn Alfred Høier, som bygget opp Strand til et pensjonat.

I dag blir du ønsket hjertelig velkommen til Strand Fjellstue av vertskapet Kari Anne og Tom Sukkestad. Fjellstuen har fortsatt sine originale tømmerstokker fra 1700-tallet inne i bar, stue og hotellrom!

800x500-StrandFjellstue-Vertskap

Kari Anne og Tom Sukkestad er vertskap på Strand Fjellstue

800x500-StrandFjellstue-Peisestue

I peisestuen er det originale tømmervegger fra den gamle husmansplassen

-Drømmen om eget hotell gikk endelig i oppfyllelse i 2016, sier Kari Anne entusiastisk.

– Jeg og min kjære mann kjøpte oss denne vakre perlen av en fjellstue. Med fjord, fjell, fauna, milevis av tur- og skiløyper og ulende vinterstormer med sprakende peiskos er mulighetene mange, sommer som vinter.

800x500-StrandFjellstue-Beliggenhet

Espedalen byr på vakker natur

Påfyll i hjemmekoslige omgivelser

På Strand kommer du til en god gammel tradisjonell fjellstue, hvor du føler deg hjemme med det samme du kommer inn døra. Ingen hotellrom er like, og alle er innredet med antikviteter og koselige gjenstander.

800x500-StrandFjellstue-Rom2

Unike rom med hjemmekoselig følelse

– Nye og gode senger er viktig for oss, sier Kari Anne.

-En god natts søvn gir deg masse god energi. Med 14 rom og totalt 34 sengeplasser inne i hotellet, 5 rom og en hybel med totalt 16 sengeplasser i sidebygningen så kan vi ta imot enslige og familier opptil 5-6 personer på våre rom. Og så har vi en spisesal med plass til 100 personer, om man vi ha et større arrangement, fortsetter hun.

800x500-StrandFjellstue-Rom

På Strand Fjellstue får du garantert en god natts søvn

Les også: Velkomment til Elgland – en reise i elgens rike

Tradisjonskost og eget fjellbakeri

På fjellstua får du servert god norsk husmorkost og tradisjonskost. Og når vertinnnen står ekstra tidlig opp, ja da serveres det nystekte kaker og annet godt som kan kjøpes i kafeen.  For fjellstua har sitt eget bakeri, Hemlagd AS.

800x500-StrandFjellstue-Koldtbord

Her serveres ekte norsk tradisjonskost

800x500-StrandFjellstue-Vafler

Nystekte vafler smaker alltid godt

800x500-StrandFjellstue-Hjemmebakeri

Fjellbakeriet kan lage de mest utrolige kaker!

Aktiviteter til lands og til vanns

Strand Fjellstue er et fantastisk utgangspunkt for flotte fjellturer hele året, med Langsua Nasjonalpark som nærmeste nabo. Fjellstua har også flott beliggenhet rett ved Espedalsvatnet, og her finnes det mulighet for å leie robåter, båt med elektrisk motor, kajakker og kanoer. Vertskapet vil sørge for at du har gyldig fiskekort for både stang- og oterfiske.

800x500-StrandFjellstue-Padling

Det er vakkert å padle på Espedalsvatnet

800x500-StrandFjellstue-Hest

Hva med en ridetur i fjellet?

I sommer har Strand anskaffet hester, noe som gir mulighet for en ridetur i de nærliggende områdene.

Espedalen har i tillegg milevis med flott sykkelterreng, og Strand Fjellstue har egen sykkelutleie med sykler og hjelmer (hybrid- og terrengsykler). På vinteren kan du leie langrennski, fjellski, skøyter og truger.800x500-StrandFjellstue-SyklerPå fjellstua er det mulig å leie gode terrengsykler

Unike kulturperler som nærmeste nabo

Fjellstua har en egen veteranbuss, som gjerne transporterer gjestene for et besøk i Helvete, 3 kilometer lenger syd i Espedalen. Helvete er Nord Europas største jettegryter, og en guidet tur ned her er en helt unik opplevelse.

800x500-StrandFjellstue-Helvete.jpg

Et besøk i jettegrytene i Helvete, er en helt unik opplevelse.

Fjellstua tilbyr også guidet tur til de mange nikkelgruvene som finnes i fjellsidene i dalen. Det er kort vei til Espedalen Fjellkirke og Gravholmen. Gravplassen, som er en skog- og lyngkledd fjellknaus, ble tatt i bruk på nikkelverkets tid, fra 1845. Dette er markert med en minnestein like ved inngangen til kirkegården.

Espedalen fjellkirke ble vigslet sommeren 1974, men kirkegården har vært i bruk fra tidlig på 1800-tallet.

800x500-StrandFjellstue-Gravholmen-IanBrodie

Gravholmen i Espedalen er en av Norges mest særpregede kirkegårder.

Gravholmen regnes som en av Norges mest særpregede kirkegårder, et fredfullt hvilested i pakt med naturen. Gravholmen er bundet sammen med kirka med ei pålebru.

Enten du ønsker hvile og rekreasjon, eller om du ønsker et opphold fylt med aktiviteter, vil vertskapet sørge for at ditt opphold blir skreddersydd nettopp for deg, med fokus på god mat, service og gode opplevelser.

– Her har vi også plasser for de som vil campe. Velkommen skal dere alle være hos oss, hilser Kari Anne og Tom

Om Espedalen

60 kilometer nord for Lillehammer, ved foten av Jotunheimen, finner du fredelige og idylliske Espedalen – Vår Vennlige Villmark. Dalføret, som strekker seg nordvestover fra Gausdal og inn i Vinsterdalen, snor seg langs det 12 kilometer lange Espedalsvannet. Dalen har alltid vært et yndet mål for mennesker som ønsker rekreasjon og gode naturopplevelser.

*kæilltåkå = dialektutrykk fra Gausdal for veldig

Videre lesing…

0 kommentarer