Nordens største litteraturfestival 25.mai.- 30. mai

25 mai, 2021

Festivalsommeren starter på Lillehammer

 

Etter et magert år og med svært begrenset kulturtilbud gleder arrangørene bak Litteraturfestivalen seg igjen til å ønske velkommen til festival. Dette blir en seks dager lang litteraturbegivenhet som kan oppleves på festivalarenaene og digitalt.

For de som ikke har anledning til å oppsøke festivalen fysisk blir det mulighet til å kjøpe digitalt festivalpass som gir tilgang til et 30-talls festivalarrangementer. 

Bestill her: Digitalt festivalpass

Litteraturfestivalen i Søndre Park

Foto: Leslie Begby

Festival mens Norge gjenåpner

– Myndighetene regner med at Norge befinner seg i trinn to av gjenåpningen på det tidspunktet Norsk Litteraturfestival avvikles. Det innebærer at vi kan ønske publikum fra hele Norge velkommen, noe vi er veldig glade for, sier festivalsjef Marit Borkenhagen.

 – Vi har allerede gjennomført to fysiske festivaler i koronatiden og har erfart at vi har godt system for smittevern og trygg avvikling. På åpningsdagen arrangerer vi i samarbeid med Norske Festivaler om en konferanse om gjenåpning og gjenoppbygging av kulturlivet, for året som har gått har fremfor alt vist hvor viktig det er med felles kulturopplevelser og litterære møteplasser, avslutter Borkenhagen.

Norsk Litteraturfestival er Nordens største litteraturfestival, med et variert program for lesere i alle aldre.

Hagefest - Litteraturfestivalen

Foto: Øystein Nordås

NRK sender fra Lillehammer

NRKs storsatsning, Festivalsommer, videreføres i år og årets sesong starter med tv-sendinger fra litteraturfestivalen lørdag 29. og søndag 30. mai. Mens NRK og festivalen i fjor samarbeidet om festivalsendinger fra studio på Marienlyst vil sendingen i år gå fra Kulturhuset Banken, i hjertet av festivalen. Produksjonen er et samarbeid mellom NRK, TV-fag på Høgskolen i Innlandet og litteraturfestivalen.

Gjennom koronatiden har vi opplevd en skjerpet interesse for våre nordiske naboland. Krisen har fått fram store og – for mange ukjente – forskjeller mellom nasjonene. I løpet av festivaldagene vil vi undersøke hvordan nordiske forfattere forholder seg til hverandre på tvers av landegrensene. Hva knytter oss nordboere sammen – og hva som skiller oss?

På programmet står sentrale norske og nordiske forfattere som Bergsveinn Birgisson (IS), Erika Fatland, Kjell Westö (FI), Sara Omar (DK), Karoline Brændjord, Tore Renberg, Niviaq Korneliussen (GL), med flere.

– Det nordiske blir gjenstand for grundig refleksjon gjennom blant annet «Nordiske traumer», en programserie der forfattere snakker om litteratur som springer ut av katastrofer som Scandinavian Star og tvangsflytting av samer. Og et for anledningen nytt visesangorkester ser Norden gjennom vår særegne visetradisjon,  sier kunstnerisk rådgiver Marit Eikemo.

Se hele programmet her.

-Vi har spurt Lars Mytting om å snakke om Karen Blixen og Dag Solstad om Selma Lagerlöf for å kaste lys over våre forfatteres forhold til den nordiske tradisjonen. Og i sitt hovedforedrag vil Bergsveinn Birgisson snakke om den norrøne kulturarven som ryggmargen i nordisk litteratur. Nye nordiske stemmer og gamle mestere møtes for å reflektere rundt litteratur, samfunn og historie: Jón Kalman Stefánsson (IS) og Morten Strøksnes, Helle Helle (DK) og Per Petterson, Kirsten Thorup (DK) og Vigdis Hjorth. De nye nordiske litterære stjerneskuddene: Niviaq Kornelisussen fra Grønland og Pajtim Statovic fra Finland snakker om skeiv litteratur fra utkanten, sier Eikemo.

Les mer om årets festivalfokus her og kjøp festivalpass her.

Bok som henger i et tre

Foto: Litteraturfestivalen/Heidi Sæterbakken

Stor interesse for Pegasus

Pegasus, festivalens program for barn og unge, ble lansert i midten av mars, og mange skoler og barnehager har alt meldt interesse for å delta på våre hundre programposter.

– Vi er stolte av å kunne tilby barn og ungdom gode litteraturopplevelser og felleskap i trygge rammer, sier Anne-Thea Haavind. – I tillegg til vårt store påmeldingsprogram planlegger vi en familiedag lørdag 29. mai full av aktiviteter og arrangementer som vi håper mange barnefamilier blir med på.

Festivalstemning med glade barn

Festivalstemning / Foto: Øystein Nordås

 

LES OGSÅ: Opplev høstens kulturmeny i Gudbrandsdalen

Videre lesing…

0 kommentarer